Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Každý má nejaké filmy, ktoré všetci ostatní žerú, chvália ich, majú k nim nostalgické spojenie, ale jemu prídu obyčajné, nijako zvlášť zaujímavé. Pre mňa je jedným z takýchto prípadov práve Dívka na koštěti. Nie je to prúser, má to svoje fajn miesta, ale ako celok nič moc. Harry Potter komunizmu s vtedy peknou Černockou. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Petra Černocká bola svojho času nádherná žena a tá parochňa jej k tomu vtedy pridala. Škoda, že svojho času nemala viac účastí vo filmoch. Tento patrí medzi tie prvé čarodejnícke a ako rozprávka a komédia je obzvlášť čarovný. Treba uznať, že režisér a scenárista mali veľkú fantáziu a do toho hudba od Angela Michajlova a pekný a dôstojný film je na svete.Ostatné je už len na profesionalite, pridanej hodnote, absencii chýb a dynamike, kde neexistuje nuda. Ak to všetko zvážim, je to mierne nad priemerom. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádková komedie. Ač Petra Černocká není nějaká super herečka, role mladé čarodějky, která utekla do světa lidí, jí opravdu sedla. Ano, i já oceňuji hezké triky (hlavně ta hlava Jana Hrušínského na stolku, btw ten se mi zdá jako hodně slabý článek jinak dobře šlapajícího filmu). Navíc je tu vyšinutá Helena Růžičková, 4-ruký ředitel Josef Bláha, a další kvalitní herci (hlavně super spratek Jan Kraus). 4*, jiné hodnocení mě nenapadá. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádková komedie Václava Volíčka. Aneb o tom že ve světě lidí je líp než v říši kouzel. Jo jáká blbost. Jenže hold čarodějnice to viděla jinak a tak šla mezi nás lidi. Co k tomu dodat. To je Kolombus přijíždí po kouskách. Ten blázinec neměl chybu . A nebo čtyř ruký ředitel v podábí J.Bláhy. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. V hlavní roli fest krásná Petra Černocká a proti ní skvělý spratek Jan Kraus a co vedlejší role, to hvězda českého nebe. Šílenou Kolumbovu ctitelku Helenu Růžičkovou asi netřeba připomínat. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Vďaka úlohe Saxany sa Petra Černocká stala najpopulárnejšou herečkou roku 1972 a precestovala vo filmovej delegácii s filmom také štáty ako Tunisko a Mexiko. Do cudziny ju pustili vďaka filmu, inak jej úrady vycestovať nikdy nedovolili. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v obrazovom formáte 1,85:1, nazvanom tiež RP (rozšířené plátno), ale v tomto formáte sa od druhej polovice 70. rokov nepremietal. Používala sa kópia, ktorej pomer strán sa približuje k štandardnému formátu, presnejšie 1,41:1 a v tomto formáte aj vyšiel na DVD. (BlueNeon81)
  • Poté, co kluci přejíždějí ve Fiatu přes přejezd, se v levé dolní části obrazovky objeví stín mikrofonu, který po dialogu policistů zase zmizí. (Mr.Hudson)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama