Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojej TOP 5 českých filmov. Václav Vorlíček v 70. rokoch dokazoval, že patrí k špičke českej režisérskej elity. Podobne ako Tri Oriešky pre Popolušku aj tento film sa vyznačuje pompéznou výpravou, skvelými kostýmami, nezabudnuteľnou hudbou, nenásilným a príjemným humorom, sympatickými hereckými výkonmi, svižnou réžiou, krásnym záverom a dokonca aj skvelými trikmi. U mňa jednoznačne 100%, film môjho detstva vďaka ktorému tak veľmi v súčasnosti milujem Harryho Pottera. Skrátka magický čarodejnícky svet ma fascinoval už od detstva a tento film tomu výrazne dopomohol. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Pohodová česká pohádka, ve které za použití jednoduchých perspektivních a podobných triků vidíme jaké úrovně dosahuje naše česká kinematografie Václava Vorlíčka... Saxana na pohled pěkná dívka umí čarovat podle kihy: Lexikon čar a kouzel, a za pomoci kouzel se dostává do situací šťastných i nešťastncých... Konec je zpracovaný velmi pěkně a nikoliv nějak tuctově. Klasická main theme je chytlavá až to není hezké ;) : Sa-xá-nóóó ... v knihách , vázaných v kůži, Sa-xá-nóóó ... kouzel je na tisíc. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádková komedie. Ač Petra Černocká není nějaká super herečka, role mladé čarodějky, která utekla do světa lidí, jí opravdu sedla. Ano, i já oceňuji hezké triky (hlavně ta hlava Jana Hrušínského na stolku, btw ten se mi zdá jako hodně slabý článek jinak dobře šlapajícího filmu). Navíc je tu vyšinutá Helena Růžičková, 4-ruký ředitel Josef Bláha, a další kvalitní herci (hlavně super spratek Jan Kraus). 4*, jiné hodnocení mě nenapadá. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další z absolutních trikových a scenáristických diktátů trojice Novotný, Vorlíček, Macourek. Jeden z filmů, který lze promítat jako učební pomůcku na všech filmových školách po celém světě. Takhle se to dělá. Bez zbytečného digitálního divadélka. Výborné obsazení, ve kterém lze najít i dva vynikající šedesátkové neherce, Josefu Pechlátovou a Pepu Kolbla. Vše završuje skvělý humor. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde byl Harry Potter, když Saxana Kudláčková byla u nás již dávno součástí zlatého fondu? I když v dívce na koštěti je školník hodný, ředitel naopak laskavostí neoplývá, zato profesor zmenšování ... Zmatená adeptka čarodějnictví, která je vyloženě nestudijní typ a rodinné zázemí taky nic moc, když má tatínka netopýra. Dneska by měli tvůrci asi tendenci z toho množství nápadů udělat těch fimů aspoň osm. Kolikrát to člověk musí vidět, aby mu hlášky typu: "Pan profesor Bajaja se dává poroučet a prosí, jestli byste mu na chvíli mohla půjčit Lexikon kouzel!" přestaly připadat vtipné? A paní Zázvorková má moc hezké králíky. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Na začátku, ve scéně zkoušení, se dozvíme, že „rebeke plex“ je kouzlo pro vrácení do původního stavu. Pro tento účel ho pak Saxana (Petra Černocká) použije třeba i při vrácení podoby zřízencům nemocnice proměněným v krávy. Proto nedává smysl, když tou samou formulkou přičaruje hlodáky učitelce Peškové (Jana Drbohlavová). Zároveň ke konci používá pro vrácení podoby další dvě kouzla („vexopuro noblety hemenex“ a „zarache beteme valoketax“). (jlumos)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama