Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V skratke stručné dejiny 20. storočia v našich politicky rušných končinách. To nebol zámer, ale ono to samozrejme sedí na všetky spoločnosti všade na svete. Pokiaľ máte čas, zoberte si fotky slovenských a českých politikov a skúste nájsť fyziognomické podobnosti, zvieratká tak premenovať a skúsiť natočiť remake pre naše kiná. V svojej dobe vydarená alternatíva k americkým disneyovkám. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si doplnil tuhle klasiku. Skvělá alegorie na dikátorství a a tyranii. Začne to nevinně, jednou malou zvířecí revolucí a nakonec se to zvrhne v totalitu pod vedením prasat. Nemusíme v historii chodit daleko... Určitě dost poučné a zřejmě právem některými režimy zakazované. "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější." ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky s malinko ošoupanýma ouškama. Ono to bude možná dobou vzniku, kdy animované filmy byly ještě stále ovlivněny poetikou Walta Disneyho. A právě tenhle vliv mne aspoň ze začátku filmu dost silně vadil. Jakási milá rozpustilost a naivita některých zvířat (věčně nešikovná kačenka), idylické sekvence přebudovávání statku (zvířata se učí číst a nejde jim to) a celkově roztomilé pojetí jednotlivých figur a jejich obličejů (velké oči a gagy s protáčením panenek )atd. V duchu jsem si říkal, jakpak by to asi vypadalo, kdyby tuhle temnou Orwelovu vizi natočil někdo dnes. Vzpomněl jsem si na téměř kongeniální ilustrace Martina Velešíka, které doprovázely myslím poslední české vydání a troufám si tvrdit, že doposud nejzdařileji. Ale s pozvolnou přeměnou nálady snímku do temné, totalitní části pod nadvládou prasat, jsem tenhle nelibý pocit ztrácel. Částečně za to mohla sugestivní síla předlohy a příběhu jako takového a částečně také upuštění od všech těch gagů a záměrně odlehčujících věcí. Ve chvíli, kdy odváželi Boxera na jatka? jsem byl dost možná i vděčný za to, že animace temnější nejsou. To by člověk pak opravdu těžce rozdýchával. Sílu a atmosféru tedy v druhé polovině tenhle snímek rozhodně má. Sporné pro mě bylo ještě šťastné zakončení celého díla, které jde proti Orwelově předloze a tak trochu ubírá na působivosti závěru. Ale četl jsem, že dcera Johna Halase se nechala slyšet, že si tenhle film v podstatě objednala CIA jako obžalobu komunistického režimu a výsledný konec by tuhle terorii potvrzoval, kdo ví... ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Projekt 100 2009. Když pomineme poselství filmu, které nemá cenu hodnotit, protože je převzato z knihy, o nic světoborného se nejedná. Disneyovskou animací prostě nejde dosáhnout té správné atmosféry. Farma zvířat není kniha ani film pro děti a proto nechápu, proč se ve filmu vyskytovaly některé scény (například s nemotorným kačátkem). Někteří v něm viděli další symbol, ale já opravdu ne. Celou dobu mě navíc iritoval naprosto nadbytečný hlas vypravěče, který pouze komentoval to, co se děje na plátně. Zklamání. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající animované zpracování slavné bajky Georga Orwella se smutnou satirou na komunismus. Animace je jednoduchá díky době svého vzniku, ale rozhodně neubírá tomuto dílu na síle vyprávění s hlasem vypravěče (Gordon Heath) a dabéra všech zvířat (Maurice Denham). Skvělým a originálním způsobem je znázorněn komunismus a postupná zrada jeho vzletných a ušlechtilých ideálů. V komunismu jsou si sice lidé rovni, ale někteří jsou si rovnější. I když to je v každém státním i komunitním zřízení. A už je vedlejší, jestli je nadřazenost zasloužená, či docílená mocichtivostí vysoce postavené osoby. Příběh ukazuje zranitelnost a nespolehlivost jakéhokoliv povstání a revoluce, kterou se prostý lid bouří proti tyranské a despotické vrchnosti a někdy jenom proti vrchnosti. Vskutku ušlechtilé ideály rovnosti všech jsou vždy brzy vystřídány novým kastovním systémem, kde někteří jsou si rovnější, než prostá většina. Většina bude vždy nějakým způsobem utlačována a vedena k poslušnosti jakýmkoliv pochybným způsobem, včetně tělesné likvidace. A rovnější než rovní se začínají více a více podobat dřívějším tyranům, neboť opětovně zas a znova dochází k omámení opojnou mocí. Vyciťují svou šanci se dostat k moci, po které tak touží a která přináší tak sladké ovoce. A to je na tom to nejsmutnější, neboť sebeušlechtilejší myšlenka a ideál jsou překrouceny do neuvěřitelné absurdity krutosti, po které dochází pouze k bolestnému rozčarování. A tak snad není cestou násilné převzetí moci, kdy vyplouvají napovrch skryté násilnické povahy silnějších a bezohlednějších. Ale cesta rozumu a osvěty. Ale je toho člověk, respektive lidstvo schopno? Jsem věru více než skeptický. A prasata budou vládnout dál. Zábavné, půvabné, a přesto trochu deprimující svým neodvratným průběhem a koncem. A svojí stálou podstatou, kterou nejme sami od sebe překonat, protože naše skryté nízké choutky mohou s neuvěřitelnou silou vyplout na povrch. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Prase Major zosobňuje kromě Lenina také Karla Marxe, Pištík zosobňuje Vyacheslava Molotova, který byl Stalinovým chráněncem a vedoucím komunistické propagandy. Kůň Boxer je zase přirovnáván k Alexeymu Stachanovovi, pilnému a nadšenému vzoru stachanovského hnutí. Farmář Jones zase zosobňuje ruského cara Mikuláše II., který abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 a dne 17. července 1918 byl spolu se zbytkem své rodiny zavražděn bolševiky. Kruté zacházení se zvířaty na sousední farmě je zase alegorie na Adolfa Hitlera a porušování lidských práv v Německu. První útok na farmu zvířat je zase odkaz na operaci Barbarossa. (Jan.Kanak)
  • Farmu zvířat vytvářel sedmdesátičlenný tým v letech 1951-54. (hippyman)
  • V levicově orientované Francii nebyl film až do roku 1990 veřejně promítán. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama