Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (278)

Bajda 

všechny recenze uživatele

Projekt 100 2009. Když pomineme poselství filmu, které nemá cenu hodnotit, protože je převzato z knihy, o nic světoborného se nejedná. Disneyovskou animací prostě nejde dosáhnout té správné atmosféry. Farma zvířat není kniha ani film pro děti a proto nechápu, proč se ve filmu vyskytovaly některé scény (například s nemotorným kačátkem). Někteří v něm viděli další symbol, ale já opravdu ne. Celou dobu mě navíc iritoval naprosto nadbytečný hlas vypravěče, který pouze komentoval to, co se děje na plátně. Zklamání. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásné a hlavně nadčasové, stejně jako Orwellovo dílo. Prasata jsou vůdci od začátku povstání zvířat. Fyzicky se moc neangažují, o to víc agitují verbálně. Po "revoluci" vůdci zůstali, tajně si vychovali i vlastní armádu, která jim pomáhala nastolit a držet totalitu. Velmi poučný snímek pro všechny, komu by se do revoluce kdy chtělo. Protože prasata žijí v každé době, i té dnešní. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s interpretáciou Radka99. Na príklade zanimovanej poučnej rozprávky ide o všeobecne ukázaný obraz moci, vyšvihnúcej sa nahor na vlne všeobecnej nespokojnosti. Pod heslami všeobecnej rovnosti, slobody a bratstva. No na rozdiel od neho z filmu o tom ako sa Farma zvierat vytvárala, to po rokoch rozhodne nezužujem len na Rusko a jeho satelitné totalitné režimy, zaštiťujúce sa Marxom. Rovnako to platí pre štáty, kde si roky rokúce mocenské páky udržuje istá skupina striedajúcich sa politických elít, ktorá plní priania bankársko- priemyselno -obchodných kruhov. Rovnaké heslá o rovnosti, rovnaké výnimky. Koniec filmu správne, i keď zjednodušene, ukazuje na potrebu ďalšej revolúcie, na minimum eliminujúcej uzurpovanie moci. Pozn.: Anarcho syndikalistické riadenie fabrík a družstiev (napr. v Argentíne) ukazuje, že sa osvedčilo povinné spolu rozhodovanie všetkých a striedanie mocenského riadenia po dvoch - troch mesiacoch. Ideály vylepšiť systém počas obdobia totiž ešte ostávajú, do kože sa nestačí zaryť túžba po moci a vlezdoriťovstvo. Smutnou stránkou filmu je, že symbolom podrazáckeho ľudí sa stali zvieratá. Ich prirodzenosť je iná. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tuhle knihu od Orwella radim k tem nejlepsim, co kdy literarni svet spatril. Proto, at uz je to animak sebezdarilejsi, nesnesu predelavku klicovych momentu teto pseudo-bajky (podle me to je novela, bajka nema 100 stranek). Za prve se vytratila celkem dulezita postava kobyli burzoustky, ktere se v knizce podari uprchnout. Stejne tak pan Jones nebyl zadny mstivy parchant, mlyn byl strzen vichrici. A o konci ani nemluve. Happy end? U Orwella? Odkdy? ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Film je výborný, ale hlavní zásluhu na tom má především Orwell. To od něj pocházejí dnes už všeobecné známé geniální citáty jako "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější." nebo "Čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné." Tvůrci filmu už to "jen" slušně nakreslili. Hodnocení je v tomto případě tedy spíš hodnocením knihy s tím, že knižní konec je sakra lepší (a tedy pětihvězdičkový), kdežto ten filmový je příliš mírný, takže za čtyři. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Prase Major zosobňuje kromě Lenina také Karla Marxe, Pištík zosobňuje Vyacheslava Molotova, který byl Stalinovým chráněncem a vedoucím komunistické propagandy. Kůň Boxer je zase přirovnáván k Alexeymu Stachanovovi, pilnému a nadšenému vzoru stachanovského hnutí. Farmář Jones zase zosobňuje ruského cara Mikuláše II., který abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 a dne 17. července 1918 byl spolu se zbytkem své rodiny zavražděn bolševiky. Kruté zacházení se zvířaty na sousední farmě je zase alegorie na Adolfa Hitlera a porušování lidských práv v Německu. První útok na farmu zvířat je zase odkaz na operaci Barbarossa. (Jan.Kanak)
  • Farma zvířat byla vyrobena na objednávku CIA, která takto v době studené války bojovala proti komunismu. (oje)
  • V levicově orientované Francii nebyl film až do roku 1990 veřejně promítán. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama