Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nádherně a děsivě zároveň zinscenovaná problematika despocie, která je pro tentokrát přenesena do zvířecího světa, ale autentičnosti nepozbyla ani omylem. Rozhodně nejde o žádnou procházku růžovou zahradou pro nejmenší diváky, nýbrž o krutý a pravdivý obraz společnosti minulé, současné a možná i budoucí. Zkrátka ne až zase tak veselý příběh, který určitě stojí za zhlédnutí. "Four legs good! Two legs bad!" - pro mě osobně solidní 4*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dával 4* kvůli příliš šťastnému zakončení. Až nyní jsem zhlédl dokument, který vše uvádí na pravou míru. Jistě, kniha je hodně drsná a v mnohem odlišná, ale dobrý film nikdy nekopíruje knihu doslova. Smekám před tvůrci, kteří odvedli skvělou práci! Kromě malého kačátka nic nepřipomíná svět W.Disneye ( kterého ovšem uznávám!). Je znát, že jej natočili v Anglii, nikoliv v USA. Lze srovnat s příšernou, právě americkou, verzí z 90.let. Pro pochopení totalitní společnosti bezchybné. Dál už jde jen doslovnější Orwellův 1984, ovšem bajku mají šanci pochopit ti, kteří v totalitě nikdy nežili, stejně jako ti, kteří v ní žili tak dlouho, že její zrůdnost přestali vnímat. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

No, moc mě to nenadchlo. Sice jsem nečetla knížku, ale je jasné, že musí být lepší... Možná je to tím, že něco takového je kreslené, možná je to tím, že jsem od Orwella četla 1984 a stále na ten odlišný příběh během sledování myslela, ale tohle mě prostě moc nezaujalo, neuchvátilo a ani ve mně nic nenechalo. Slabé 3* ... Škoda, byla jsem totiž dosti zvědavá a natěšená. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Takže tohle má být ta slavná Farma zvířat? Říkám, tak napůl. Určitě je tady zanecháno to hlavní poselství a tak, ale prostě mi tady toho hodně, hodně chybí. Knížka byla úžasná, takže jsem očekával temný film. Žel bohu je to film kreslený, tudíž určen pro mladší publikum, takže je to spíše taková pohádka. Jo jasně Napolen se pořád mračí, ale prostě vymizela úplně ta Orwellovská atmosféra. Ten komunismus, který z knihy přímo čiší, tady je jen okrajová záležitost. Strašně mi tady chybí, ten "věrný" Pištík, který všem radil, že to co dělají je pro dobro všech no. Ten konec ještě prohloubil mé zklamání. Na druhou stranu, tohle asi jinak natočit nešlo. ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá alegorie totalitního komunismu, ukazuje že dobrá myšlenka, prováděna "prasaty" je horší než zlá. Velice přehledně nám ukazuje jak to v takovém komunismu skutečně chodí. Vužitím optimistů a všude přitomných blbců se odstraní jakýkoliv odpor. Úpravami původních zákonů, ospravedlňují svojí zhýralost, ale jak se začínaj čím dál víc podobat těm co svrhli, tak i těm nejnatvrdlějším dochází, co se tu děje. I správný plán je nejdřív využit ke zničení jeho původce, aby nedošlo k jeho dominaci, a poté zneužit pro účeli totality. Ke konci vidíme naprostou kopii stalinského komunismu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Animovaná verze Orwellova románu z dílny J. Halase a J. Batchelorové se stala prvním celovečerním britským animovaným filmem. (hippyman)
  • Mnoho profesí animovaného filmu ve Velké Británii vzniklo poprvé teprve při výrobě tohoto filmu. (hippyman)
  • Prase Major zosobňuje kromě Lenina také Karla Marxe, Pištík zosobňuje Vyacheslava Molotova, který byl Stalinovým chráněncem a vedoucím komunistické propagandy. Kůň Boxer je zase přirovnáván k Alexeymu Stachanovovi, pilnému a nadšenému vzoru stachanovského hnutí. Farmář Jones zase zosobňuje ruského cara Mikuláše II., který abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 a dne 17. července 1918 byl spolu se zbytkem své rodiny zavražděn bolševiky. Kruté zacházení se zvířaty na sousední farmě je zase alegorie na Adolfa Hitlera a porušování lidských práv v Německu. První útok na farmu zvířat je zase odkaz na operaci Barbarossa. (Jan.Kanak)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama