Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z tech dospelejch animaku, kterej deti fakt nepochopi. Knizku jsem byl kdysi davno ve skole prinucenej precist a dej se ji drzi docela slusne, animace sice hodne jednoducha, ale pres padesat let starymu filmu se to neda vycitat. Nektery momenty vylozene mrazivy a jelikoz to ma jen 70 minut, tak to utece jako nic. Ja jsem spokojenej. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tohle mi přišlo jako otrocká, plochá a bezmyšlenkovitá adaptace skvělé mnohovrstevnaté knihy. Tedy spolehlivý zabiják nadčasového poselství. Pohádkovým obrázkům jsem zkrátka nedokázala uvěřit sarkasmus, pokud tam vůbec byl. Nějak mi zkrátka nesedlo propagandistické zpracování antipropagandistické látky, nebo jak bych to řekla. Suchý ironický komentář sice dává některým scénám potřebný absurdizující rozměr, ale je to málo, mně to nestačí. Především jsem milovala Benjaminovu postavu v knize, ale zde byl jeho význam změněn a upozaděn, stejně jako masoidní vliv ovcí. Podobně skončila většina mrazivých momentů z knížky, dobře na mě nepůsobí ani "memorizování" nápisů na zdi stodoly. Změněný konec bych možná uznávala jako osobitou interpretaci knihy, kdyby... kdyby nebyl takový, jaký je. Dovedu si představit děti, jak se u toho smějí, ale dospělé, jak u toho pláčí, to už ne. Spíš se taky smějí, protože co jiného jim zůstalo. Prostě se to nějak zastavilo na půli cesty. ()

Reklama

Bajda 

všechny recenze uživatele

Projekt 100 2009. Když pomineme poselství filmu, které nemá cenu hodnotit, protože je převzato z knihy, o nic světoborného se nejedná. Disneyovskou animací prostě nejde dosáhnout té správné atmosféry. Farma zvířat není kniha ani film pro děti a proto nechápu, proč se ve filmu vyskytovaly některé scény (například s nemotorným kačátkem). Někteří v něm viděli další symbol, ale já opravdu ne. Celou dobu mě navíc iritoval naprosto nadbytečný hlas vypravěče, který pouze komentoval to, co se děje na plátně. Zklamání. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Film je výborný, ale hlavní zásluhu na tom má především Orwell. To od něj pocházejí dnes už všeobecné známé geniální citáty jako "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější." nebo "Čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné." Tvůrci filmu už to "jen" slušně nakreslili. Hodnocení je v tomto případě tedy spíš hodnocením knihy s tím, že knižní konec je sakra lepší (a tedy pětihvězdičkový), kdežto ten filmový je příliš mírný, takže za čtyři. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Bajka ne o komunismu, ne o totalitě, ale o tom, proč lidové revoluce (nejen ta ruská, na kterou Animal Farm zhusta naráží) nefungují, aspoň ne tak, jak si lid představuje. Formou disneyovštější než Sněhurka, ovšem s mrazivě kontrastující a postupně houstnoucí temnou atmosférou, co by se dala krájet (tlumené barvy, nezúčastněný komentář, těžkotonážní hudba). Imperialistická propaganda jako řemen, ale kéž by každá propaganda vypadala takhle (a propagovala takhle pravdivé myšlenky). — První setkání někdy kolem osmdesátého devátého bylo jako zjevení (už jen ta omamující/oblbující síla pospolitosti tajných „táborů lidu“ a málem nábožensky povznášejícího zpěvu u ohně byla ach tak povědomá, nebo to osamělé žalující hýkání oslíka..., taková emocionální působivost spojená s přímočarou političností u animáče doslova šokovala, a k tomu ta příchuť zakázaného ovoce); obával jsem se, že s dvacetiletým odstupem už to nebude ono, ale je to tam pořád, i když těžko říct, nakolik je „to“ mezigeneračně přenosné. Knížku jsem četl dodatečně a možná proto mi (nevyhnutelné) zjednodušení nevadí, ba ani změněný konec, který mě nikdy nenapadlo vnímat jako happyend (i když nějaký náznak, kdo bude příštím Napoleonem, by nezaškodil). — Svěže udělaný a na zajímavosti bohatý bonusový film o filmu (ve skutečnosti tematický díl jakéhosi britského TV cyklu o animovaných filmech) na DVD z Levných knih stojí za to vidět, už pro objasnění dobového kontextu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Farmu zvířat vytvářel sedmdesátičlenný tým v letech 1951-54. (hippyman)
  • V levicově orientované Francii nebyl film až do roku 1990 veřejně promítán. (hippyman)
  • Prase Major zosobňuje kromě Lenina také Karla Marxe, Pištík zosobňuje Vyacheslava Molotova, který byl Stalinovým chráněncem a vedoucím komunistické propagandy. Kůň Boxer je zase přirovnáván k Alexeymu Stachanovovi, pilnému a nadšenému vzoru stachanovského hnutí. Farmář Jones zase zosobňuje ruského cara Mikuláše II., který abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 a dne 17. července 1918 byl spolu se zbytkem své rodiny zavražděn bolševiky. Kruté zacházení se zvířaty na sousední farmě je zase alegorie na Adolfa Hitlera a porušování lidských práv v Německu. První útok na farmu zvířat je zase odkaz na operaci Barbarossa. (Jan.Kanak)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama