Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Flego 

všechny recenze uživatele

Nadčasové dielo, bezpochyby viac povie divákom z bývalého východného bloku, je krutou výpoveďou o usporiadaní zvieracieho ( pardón, ľudského sveta ). V rytme revolučnej piesne a v duchu revolúcie sa dejú nám známe veci, kde dominujú rýchlo sa meniace charaktery postavičiek opojených mocou a akési desatoro zákonov, ktoré si diktatúra dokáže prispôsobovať. To, že vo filme vystupujú zvieratá je krásnou alegoriou. Je to o charakteroch, ktoré dokážu sprzniť akúkoľvek dobrú myšlienku. Jedna z vecí, ktoré mi napadli pri sledovaní snímku je bradaté príslovie : ak sa chceš mať ako prasa v žite, musíš byť sviňa. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi známý román v nezapomenutelném kresleném podání. Zub času není prakticky znát a kreslená prasátka, slepice, koně a krávy si to s klidem rozdávají s nejnovějšími animáky a odcházejí vítězně, proč? Díky nadčasovosti tématu a výborným vykreslením zvířat uzavřených ve světě, kde se může každá "svině" postavit mimo zákon. Velmi dobře je zvolená především stopáž, která dává prostor pro vše důležité, ale zároveň zbytečně neprotahuje celý příběh do délky, kterou už by kreslené postavy nemuseli zvládnout. George Orwell by byl za takovéhle zfilmován svého díla nadšený. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nádherně a děsivě zároveň zinscenovaná problematika despocie, která je pro tentokrát přenesena do zvířecího světa, ale autentičnosti nepozbyla ani omylem. Rozhodně nejde o žádnou procházku růžovou zahradou pro nejmenší diváky, nýbrž o krutý a pravdivý obraz společnosti minulé, současné a možná i budoucí. Zkrátka ne až zase tak veselý příběh, který určitě stojí za zhlédnutí. "Four legs good! Two legs bad!" - pro mě osobně solidní 4*. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Takže tohle má být ta slavná Farma zvířat? Říkám, tak napůl. Určitě je tady zanecháno to hlavní poselství a tak, ale prostě mi tady toho hodně, hodně chybí. Knížka byla úžasná, takže jsem očekával temný film. Žel bohu je to film kreslený, tudíž určen pro mladší publikum, takže je to spíše taková pohádka. Jo jasně Napolen se pořád mračí, ale prostě vymizela úplně ta Orwellovská atmosféra. Ten komunismus, který z knihy přímo čiší, tady je jen okrajová záležitost. Strašně mi tady chybí, ten "věrný" Pištík, který všem radil, že to co dělají je pro dobro všech no. Ten konec ještě prohloubil mé zklamání. Na druhou stranu, tohle asi jinak natočit nešlo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Animovaná adaptace Orwellova alegorického románu Farma zvířat si velmi rozumí s původní literární předlohou - taková ta lehká britská ironie, skoro sarkastický nadhled, jenž je přítomen v Orwellově textu, se podařilo tvůrcům dostat i do tohoto animovaného podobenství. Zprvu téměř pohádková úvodní formule, idylický černobílý svět zvířat na farmě, kterou kořistnicky spravují zlí lidé a mimo psů, pohůnků farmářů, jsou všechna zvířátka na farmě pozitivně exponována. Když se ale zvířata rozhodnout uskutečnit svůj plán a osvobodí se ze svého jha tím, že vyženou lidské majitele farmy, zprvu nevykrystalizované charaktery zvířat se rychle tříbí... Z hesel, které si zvířata napíší na zeď, jako mene tekel prosvítá jedno: Všechna zvířata jsou si rovna...ale některá jsou si rovnější... Dokonalá a kongeniální alegorie komunistické ideologie a jejího aplikování ve všech jejích středo- a východoevropských totalitních reinkarnacích. Škoda jen toho ,,neorwellovského" konce. Jde proti intencím jak původní literární předlohy, tak i samotného smyslu tohoto (klasicky) animovaného snímku... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • V levicově orientované Francii nebyl film až do roku 1990 veřejně promítán. (hippyman)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. prosince 1954 v New Yorku. (Varan)
  • Díky CIA existovalo 9 různých verzí scénáře a byl pozměněn konec filmu. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama