Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je česká klasika a myslím, že by jej každý měl aspoň jednou vidět. Já osobně jsem viděla vždy jen útržky, ale dneska jsem se podívala na celý film znovu. Je milý, vtipný. Plejáda českých herců (kvalitních) se tu taky najde. Co obdivuju asi nejvíce, jsou triky, které se na dobu natáčení povedly dokonale. A pointa na konci je taky fajn. Příjemné zpestření pondělního oběda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pekná komediálna rozprávka o československých vodníkoch s výborným hereckým obsadením vďaka ktorému je možné film vidieť naozaj stále znovu a nikdy sa neomrzí aj vďaka skvelým filmovým efektom, ktoré vymysleli ako sa dnes hovorí na kolene. Originálny rozprávkový príbeh v ktorom v hlavnej úlohe vystupuje trochu netradičná rodinka obľubujúca v zbieraní ľudských dušičiek do čajových šálok, ako sa napokon na správnych vodníkov sluší. Film je zábavný a teda sa u neho určite nudiť nebudete. Len je už opozeraný. Pretože ho dávajú každý rok na nejaký sviatok. Vtipné skoro od začiatku do konca a neskutočne hviezdne obsadenie - najväčšie zbrane tejto komédie, ktorá patrí medzi to najlepšie, čo režisér Vorlíček vytvoril. Avšak nie to najlepšie čo uzrelo svetlo sveta v Československu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V každom prípade klenot československej kinematografie zo zlatých sedemdesiatych rokov. Jedna z najlepších tunajších komédií vôbec. Dnes umývadlové triky pôsobia tak trochu smiešne, ale v tej dobe to bol snáď trikový unikát. Herecké tutofky, medzi ktorými jasne vládne Miloš Kopecký, nasleduje Vladimír Menšík, František Filipovský a Libuše Šafránková, čo je milota sama o sebe. Film na opakované pozretie, nikdy neunudí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Evergreenová klasika mezi československými komediemi, fantazijně opojný, vpravdě geniální a neskutečně vtipný snímek nestora české filmové crazy komedie Václava Vorlíčka aneb další část traktace o tom, kterak smutná doba plodí nadčasová humorná díla (viz kupříkladu Saturnin a doba okupace...) Moderní autorská pohádka poplatná své době, je nanejvýše jasné, že námět mohl v roce 1974, tedy ve vrcholící normalizaci, projít jedině díky průhledným ideologickým alegoriím - vodníci jsou poslední reakční protisocialistická složka socialistické společnosti a jako takoví jsou hodni jen převýchovy (těžkou manuální prací) nebo vyhubení, všichni ostatní (rozuměj normalizovaná pokroková socialistická společnost) tančí na parníku a pluje vstříc šťastným komunistickým zítřkům... Naštěstí ovšem Václav Vorlíček s Milošem Macourkem byli schopni tíživou dobu přelstít autorským útěkem k dada poetice a normalizovanou realitu přetavit do crazy nadsázky, která se ukázala jako absolutně nadčasová a tak zůstal Konec vodníků v Čechách jedním z mála snímků té doby, který umělecky přežil a dá se na něj dívat i dnes... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z tech lepsich Vorlickovo filmu, ale precejen na nejlepsi cesky komedie nema, na to tu je moc malo vtipu. Ale celej film je docela pohodovej a misty fakt vtipnej, navic se tu sesla skvela herecka sestava, pribeh je originalni a kameraman si s tim fakt vyhral, takze triky vypadaj dost dobre i ted. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Voda, do ktorej herci vchádzali, bola vždy ohrievaná, aby sa nevystavili prechladnutiu. (Raccoon.city)
  • Scéna, v níž je Jana (Libuše Šafránková) na koupališti s kamarádkami, se natáčela ve Žlutých lázních, v Praze 4 - Podolí. V pozadí je možné vidět i kostel Sv. Filipa a Jakuba, který je na Zlíchově v Praze 5. (blackrain)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama