Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dnes tenhle styl komedií není schopen spíchnout ani sám Vorlíček. V době, kdy byl ve formě, se ukazoval jako režisér s vytříbeným režijním stylem, citem pro správné podání gagu a dokonale uměl pracovat s herci. Krásně naivně vzhledem k dnešním nárokům publika se jeví i po letech poměrně působivá triková stránka filmu. Občas film působí jako nějaký lapač, který chytá a do popředí staví především ukázkově absurdní situace, a tak se pro diváka, toužícího vidět něco "normálního", stává až nestravitelnou komedií, ale tvůrci naštěstí z toho jako nějakým zázrakem umí vyplout zase na hladinu. A jako poctiví vodníci zůstanou suší. 80% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Macourek a Vorlíček jsou takovej Shakespeare naruby, on svými "typickými scénami plných mrtvol" ( (c) náš učitel češtiny) svá dramata končil, pánové těmito scénami svoje díla začínají. Což ovšem neznamená, že by jejich filmy automaticky končily šťastně, např. v tomto došlo ke zbourání historického skvostu na Kampě. Škoda, že se Hanzlíka nepodařilo včas utopit! Zatímco v jiných případech touhu nadpřirozených bytostí po tom, stát se člověkem, absolutně nechápu, tady v případě Šafránkové mi přijde zcela odůvodnitelná. Neboť mezi vodníky neměla žádný výběr, pokud byli všichni mladí stejní klouzci jako Hrzán s Masopustem. Čímž teda rozhodně nechci říct, že by Hanzlík byl nějakou výhrou v loterii. Zato moc nechápu takovýho Řehoře, ten si coby člověk rozhodně pohoršil, jako vodník totiž musel mít strašnou sílu, když dokázal kosou jedním máchnutím čistě amputovat Hrzánovi nohu. No, jinak je škoda, že už vymřeli, zvídavý člověk se už tak nemá šanci dozvědět odpovědi na všelijaké otázky, např. když jsou nesmrtelní, od jakýho bodu přestávali stárnout? ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přenos pohlavním stykem nebo transfúzí je u viru člověčiny stejný jako u HIV, akorát tady bacha i na krvavou tlačenku.. Tenhle vodní svět byl vystaven tak podivně, že jeho pohlcení socialismem bylo nevyhnutelné a je škoda, že té plejádě vynikajících herců (od tradičně plačtivého Řehoře až po arcipadoucha Kopeckého) neumožnil scénář něco víc než jen odchod na ROH o půl třetí.. Až teď mě napadla jedna věc. Ano, Bedrna je famózní a Zavřel otázkou zvyku a ta možnost tu nebyla ani hypoteticky, ale Menšík by byl skvělý dabér Homera Simpsona.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný výtvor mi do rozprávkového zaradenia vôbec nesedí. Je tu len myšlienka, že nesmrteľnosť vôbec nie je viac ako láska, ale to je len doplnok čohosi iného. O to viac sa mi film páčil ako komédia, ktorej myšlienky a spracovanie (na svoj vek) vôbec nezostarli a stále je to veľmi nadčasové. Kto z nás by sa nechcel premeniť na kapra :). 80%.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedinečná a dokonalá práce dalšího geniálního spojení československé kinematografie Macourek-Vorlíček. Triky používané v tomto snímku, by se mohly pouštět jako názorná školní pomůcka v Holywoodu. Tohle byli a jsou mistři svého oboru. Vše co dokázali vymyslet, zamotat a zase dějově rozplést, dokázali i natočit. Pomocí zrcadel, kamery, trpělivost a optického klamu dokázali vše, co je napadlo. "Copak se stalo, Karlíčku, ále Lojzik mu usek nohu, ale neni to nic vážnýho" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Akvárium, ktoré stálo pred hercami a malo simulovať, že sú pod vodou, naplnili na začiatku pitnou vodou a keď zapli filmové lampy, voda zošedla a hercov nebolo skoro vôbec vidieť. Rekvizitári museli vodu vyliať, zobrali dve autá a začali obchádzať všetky benzínové pumpy na okolí a vykúpili všetku destilovanú vodu. Lenže v pôvodnej pitnej vode boli aj živé akváriové rybičky, ktoré mali plávať popred tváre hercov, ale keď tam naliali destilovanú vodu, všetky vložené rybičky uhynuli a následne sa z nápadom plávajúcich rybičiek upustilo. (Raccoon.city)
  • Špunt v lodi, po jehož vytažení má dojít k zaplavení loďky, je navrtán nad hladinou vody. (sator)
  • Bolo ťažké, aby filmári dosiahli toho, aby živý kapor stál vo vodorovnej polohe a ešte sa aj pohyboval. Vyriešili to tak, že zatĺkli do zeme dva veľké tesárske klince, ktoré sa zahákli za žiabre kapra, ktorý sa mohol v tejto polohe aj pohybovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama