Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Neskutečné. Rok po mistrovském zpracování klasiky (Tři oříšky pro Popelku) stejná autorská dvojice uvádí moderní vodnickou pohádku. A i bez Josefa Dvořáka je vodnická dynastie Wassermannů neodolatelná. Prolínání pozemského světa s vodnickým je doslova pohádkově hravé; navíc mistrovsky zahrané - ať už to jsou Mráčkovy (Hanzlík) grimasy při opakovaných proměnách, nebo nakynuvší Wassermannová (Myslíková), či Janiny (Šafránková) nevinně jiskrné úsměvy.Zajímavý komentář: choze. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ta noha nejde vyndat z boty.....tak ji přišijeme i s ní. A nehrozí infekce? Když si umyjeme ruce, nemůže se nám nic stát.... České komedie 60. a 70.let, které páchali páni Vorlíček, Macourek a Lipský, byly často prošpikovány až naturalistickým černým humorem. Hromadný masakr ve Čtyřech vraždách / včetně volantu v zádech a míčku nadnášeného gejzírem krve/, useklá ruka+hlava+bombou roztrhaná I.Janžurová v Pane, vy jste vdova, hromadná vzájemná vražda včetně čela zapíchnutého v zádech a evakuace-tedy vyhození pracovních jednotek do vzduchu - v Tajemství hradu v Karpatech či prosté sežrání masožravou kytkou v Adéle....prostě ty báječné komedie se vždy nějak zvrhly a Konec vodníků v Čechách není výjimkou. I po letech stále baví, možná i proto, že současné komedie jsou spíše k pláči...,,Kde máte šaty?" ,,On mi je ukrad!" ,,Mně je ukradli v márnici!" ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Další z legendárních komedií, kterou dávají v českých televizích při každé sebemenší příležitosti a stále neztrácí nic na své zábavnosti a šikovném nápadu, co se týče děje. Navíc přeplněná filmovými hvězdami z 70tých, která byla přímo nabitá vynikajícími českými komediemi. Ani se mi nechce uvěřit, že člověk co stojí za takovými legendami dokáže v dnešní době stvořit taková zvěrstva jako je nová Saxána. Hold pan Vorlíček nectí heslo : V nejlepším přestat. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vodníci jako poslední zbytek reakční protisocialistické složky společnosti a brzda pokroku. Nebyl by to Macourek, kdyby se to obešlo bez reminiscencí židovstva. Poslední příslušníci se nakonec samozřejmě v dobré obrátí, sežerou krev a půjdou pracovat. Zůstávají manželé Wassermannovi, na okraji společnosti. Barák zbourat. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starou vodnickou rodinu Wassermanových i s jejich sloužícími čeká nepříjemná práce - z jejich vlhkého domu poblíž Vltavy (tedy naprosto ideálního pro vodnické živobytí) mají být přestěhováni do panelákového suchého bytu. A to přece nemohou dopustit - a tak je potřeba ze zbavit bytového referenta, doktora Mráčka - a to hezky po vodnicku. Ale nikdo netuší, že jedna z nich, mladá Jana se do pohledného doktora zamiluje ... Jeden z nejtypičtějších českých filmů osmdesátých let - snad není člověka, který by jej neviděl. Velmi originální příběh o konci vodnického života v Čechách doplňuje výborné herecké obsazení (Libuše Šafránková, František Filipovský, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Jaromír Hanzlík, Stella Zázvorková a další) a na svoji dobu (a skoro bych řekl i na dnešní dobu) naprosto úžasné filmové triky... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Přestože se natáčelo na širokoúhlý film, z jeho hotové kopie vznikla verze 4:3 - z důvodu, že většina kin v ČSSR neměla možnost širokoúhlý film promítat. Velmi pečlivě se studoval každý záběr, aby z oříznuté kopie nezmizelo něco, co bylo pro děj snímku podstatné. (sator)
  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)
  • Jaromír Hanzlík (Jindřich Mráček) řekl, že mu z různých pachů bývá špatně a v márnici měl co dělat, aby se nepozvracel. Režisér hercovu historku komentoval s tím, že se mýlí, protože scéna se nenatáčela ani v márnici ani na prosektuře, ale v místnosti, která jim byla ústavem přidělena a byla až pod střechou - zatímco prosektura je tradičně v suterénu nemocnice. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama