Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických -5* další moderní pohádková klasika jako Dívka na koštěti, která i po letech stále baví. Zábavný příběh, skvělé herecké obsazení a spoustu kouzel a triků. Co si víc přát a ty občasné rádoby socialistické kecy mi nevadí. Tak proto nechávám i tomuto dílku svých 5 hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jak utopit Doktora Mráčka je pro mě nejsympatičtější ztvárnění vodníků co jsem viděl. Je pravdou, že postrádá klasického pohádkového - zeleného hastrmana, který dělá brekeke, ale tohle je taky svým způsobem modernější klasika. Vodníci cestují umyvadlem, mají zatopené sklepy a chtějí utopit Mráčka. Když k tomu přidáme i skvělé české osazenstvo herců není co řešit. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vorlíček je prostě a jednoduše génius. Považte, jak by bylo krásné ráno místo cesty na tramvaj prostě jen hupsnout do umyvadla, a večer si pak udělat mejdan v akváriu. Vlhko ve sklepě by nebyl problém, ale výhoda, a porcelán po babičce by rázem získal na ceně. A bez krvavé tlačenky a transfúzí bych se snad nějak obejít dokázala. :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další skvělá československá komedie, která potěší i po letech, i když některé scény jsou zde zbytečně natahované (především s prof. Ikebanou, ale taky než bytovému referentovi dojde, s kým má tu čest). Vlastně je to smutná komedie, když ji vezmeme jako podobenství o tom, jak se vytrácí fantazie z našich životů a její místo zaujímají všední a obyčejné věci, nejlépe znormované a oštemplované. Líbí se mi trio sloužících vodníků, líbí se mi ta letní pohoda, ta touha žít naplno. Ano, je to pohádka, ale i pohádky mají svůj význam. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Digitalizace filmu v roce 2021 proběhla díky finančním darům Milady a Eduarda Kučerových. (sator)
  • V záběru v márnici, když má Mrázek (Václav Štercl) převézt „tu paní z Dejvic a utopeného právníka“, je zřetelně vidět stín mikrofonu, včetně pohybu. (gug)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama