Reklama

Reklama

VOD (1)

Agent W4C je muž s ocelovými nervy a neobyčejným postřehem, který naráz myslí a jedná. Setkáváme se s ním v okamžiku, kdy ho rozkaz Velkého šéfa vytrhuje z vysokohorské idyly, ozvláštněné jen tmavovlasou kráskou a krátkou přestřelkou s nepřátelskými špióny. To vše musí W4C opustit a vydat se do neznámého města Prahy, aby tam „bestiálně krásné“ agentce Alici předal tajný plán na vojenské využití Venuše. Na likvidaci největšího agenta světa, velkého svůdce, sympaťáka a hrdiny však nakonec stačí bezelstně pečlivý obyčejný český účetní Foustka se svým psem Pajdou... Režisér Václav Vorlíček natočil tuto parodii na filmy se špionážní tematikou podle scénáře Oldřicha Daňka v roce 1967. V hlavních rolích diváky potěší Jiří Sovák, Jan Kačer, Květa Fialová, Jan Libíček a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (212)

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdařilá parodie na bondovky. Kvůli nepříjemnému pocitu z jedné scény nedoporučuji zkouknout před návštěvou městského bazénu :o) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek v celé své kráse a prostřednictvím trošku naivního účetního dává prohlédnout všechny ty v podstatě otřepané zápletky, situace a dialogy bondovek a osatních spyovek. ALE POČKEJTE, JÁ JSEM VÁŽNĚ ŠPIÓN!!! No jasně. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Slánka s plánem na vojenské využití Venuše je nepochybně zajímavý artefakt pro většinu tajných služeb celého světa. O slánku ale musí tito agenti svést tvrdý boj s panem Foustkou, obyčejným českým účetním, a jeho malým pejskem. Báječnou komedii, která nenápadně paroduje spoustu anglických a amerických špionážních filmů, včetně "nedotknutelného" Jamese Bonda, natočil známý "pohádkář" Václav Vorlíček. Povedla se mu skvěle a je to i zásluha vynikajících herců. Josef Sovák jako pan Foustka vypadá přesně jako obyčejný účetní, který sice chvilkama vůbec neví, proč tuhle špionážní hru hraje, ale když už, tak ji hraje pořádně. Květa Fialová a Jan Kačer jsou takoví "typičtí bondovští" agenti. Ona tajemná krasavice, on elegantní a neproniknutelný cizinec. A ostatní herci je skvěle doplňují. Když se k tomu přidá spousta inteligentních, ale nesmírně vtipných gagů, je o zábavu postaráno. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou všechny americké parodie na špionážní filmy - kvalitám této české klasiky se zatím nikomu nepodařilo ani přiblížit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zřetelně nejslabší zástupce klasické parodické školy českého filmu, Václav Vorlíček prostě není Oldřich Lipský. Stát totiž rozkročen nad dvěma různorodými pevninami a nerozejít se nakonec ani jedním směrem, to není při rychlém pohybu zemských desek ve stínítku televizoru právě ta nejlepší volba. Vorlíček chce jednak parodovat západní vlnu agentských filmů (a nebudeme daleko od pravdy, když gró téhle vlny bude tvořit hlavně agent Jejího Veličenstva James Bond), což se mu ještě jakžtakž daří, druhak chce Vorlíček ale natočit svůj osobitý klon později tak úspěšných crazy komedií (Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát...), což je ovšem zatím bolestná Achillova pata nadějného režiséra, byť jeho hrdinové jsou exponováni více než sympaticky, brzo se sympatie vytrácí. Scénář Oldřicha Daňka totiž nenabízí tolik světlých míst a geniálních dialogů a pohříchu černého humoru a ani Vorlíčkova režijní imaginace či stylizace filmu ještě nepřináší dostatek kvalitních a nezapomenutelných gagů. Celý projekt pak ve výsledku působí příliš chladně a po příletu agenta W4C do Prahy vypadá spíš jak dobová česká detektivka, přepsaná ovšem v duchu absurdního divadla. Navíc Jiří Sovák se do konceptu celého filmu příliš nehodí, jeho zamýšlená obyčejnost nepůsobí kontrastně oproti světu agentů, ale spíše fádně a nudně. Jasné je jedno, totiž že režim toleroval českou parodickou školu právě kvůli tomu, že si tvůrci brali na paškál úpadkové západní žánry, jak jimi byly chápány nejen špionážní thrillery o superagentech, ale i komiks, western, rodokapsy a konec konců i dobrodružný román...což umožnilo tvůrcům v čele s fenomenálním Oldřichem Lipským natočit skutečné klenoty filmové parodie. Václav Vorlíček se prostřednictvím psa pana Foustky ale teprve hledal... ,,Říkal jsem vám, milý Sterne, že nasazujete svůj tlumič příliš pomalu!" ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá parodie, která až šokuje tím, jak neobvykle dobře (na naše tehdejší poměry) zná parodovaný objekt. Velmi dobří herci a nááádherný bondsong Judity Čeřovské. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"S dýmějovým morem Black and White zásadně nepiju." Nepíše se mi to snadno, ale agent W4C je větší bourák než já. Jenom on se dokáže z nejmenovanýho města s Eiffelovkou dopravit kanálem do jinýho nejmenovanýho města s Pražským hradem, zmlátit agenty celýho světa (s výjimkou Grónska) a zajistit plán na vojenský využití Venuše. Prostě borec. Nicméně tohle je kravina na kvadrát, takže konkurent je taky silnej - účetní Foustka alias ekvádorskej plavec Juan Alvarez. Do boje těchto dvou titánů nepolezu, budu vše sledovat z povzdálí v posteli s Alicí Roberts, popíjet s ní Koňak značky Whisky a budu se u toho skvěle bavit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce žertovná satira z dob, kdy v nejmenované zemi uměli točit lehce vypointované komedie. Velké trio a spousta malých figur, tak jako třeba ti Hlinomazníkovi kágébáci... :-) No, psal se rok 67. Dohnat a předehnat... Ano, není důvod dávat filmu jako takovému více než tři hvězdičky, snad jen kvůli TÉ psovi pana Foustky půlku navíc. Zaokrouhleno tedy naKonec nahoru za 4! Ale jinak je to jen takový ten náš roztomilý malý český film. . . . A co říct těm dnešním velkým komediotvorcům? Sežerte červenou kouli, břídilové... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Do mistrovství dvojky Lipský+Brdečka Vorlíčkovi vždycky trochu chybělo. Což není nijak v rozporu s tím, že tohle je víc než zdařilá parodie na špionážní žánr odehrávající se v jednom nejmenovaném hlavním městě jedné nejmenované podmocnosti. A zřejmě od tohohle filmu mám silnou nedůvěru k bazénům. "Prosimvás ne, mám ženu a děti." - "Vaše chyba." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle Vorlíčkův majstrštyk s přibývajícími léty zraje jako víno... Nemůžu jinak, než přidat jednu hvězdičku a zaokrouhlit celkový dojem na 95 %. Není to jen parodie na bondovky a akční špionážní thrillery, ale především navýsost inteligentní komedie natočená talentovaným režisérem a zahraná hereckou špičkou 60. let. Je to film spadající do nejšťastnějších let české filmové produkce, kdy už se toho hodně mohlo a zároveň pravidla hry nediktovala komerce. Vyzdvihovat jednotlivé herce, hlášky nebo scény nemá smysl, protože jde o zvlášť vyrovnané filmové dílo. Celkový dojem: 95 %. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Rok po KDO CHCE ZABÍT JESSIE se Macourek s Vorlíčkem pustil do další parodie na další u nás tehdy prakticky neznámý žánr a sice bondovku, toho času ještě v plenkách. Výsledek je pro mě překvapivě naprosto nevtipný. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Já se nikdy bondovkami nebo podobnými špionážními filmy nezabýval, protože to považuju za naprostou ztrátu času, ale opravdu nebylo potřeba být nějakým znalcem těchto snímků, abych se u Konce agenta W4C pobavil. Z téhle parodie Vorlíček vytřískal co mohl, podobně jaku u "Pane, vy jste vdova!". Napoprvé to bude za lepší 4*, ale třeba po další projekci ještě 1* přihodím. "My sme to holka neměli brát, viď?" ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pomyslná startovní čára jednoho z nedoceňovaných velikánů české pohádkové a komediální tvorby začíná na skvostných parodických námětech šedesátých let (KDO CHCE ZABÍT JESSIE, PANE, VY JSTE VDOVA). Speciálně v tomto filmu je cítit jemný čapkovský humor spojovaný s postavou komisaře Mejzlíka. Průměrný, zdánlivě zcela bezbranný muž právě jistotou své průměrné existence a na ní založených předvidatelných reakcí rozkládá armády nejlepších detektivů cizích zpravodajských ústředen. Vorlíčkovská pohádka má k tomuto způsobu vnímání skutečnosti blíž, než bychom si byli s to připustit. Z hereckých představitelů mimo samozřejmě řádícího Sováka je možné připomenout unylý ženský půvab Květy Fialové a dnes již takřka neznámého německočeského herce Valtra Tauba. Nenápadnost je patrně nejsilnějším rysem této nápadně dobré parodické komedie. Ani po letech neztrácí půvab svého nevadnoucího věhlasu. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2009] Scénář zábavný, ale provedení horší a hlavně Jiří Sovák mi tam vůbec nesedl. Přesto se jedná o hodně zábavnej film. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl srovnat třeba s "Limonádovým Joem" jakožto nepřekonatelnou parodií na westerny, pak tahle parodie na Bondovky či podobné filmy je přeci jen o něco méně vyšperkovaná. Ale i tak je to povedená záležitost a dodnes jeden z vrcholů českého akčního filmu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další masakr na něco, co se tu tehdy neznalo. Bravo, pane Vorlíček, parodovat neznámé! :( Tak hlavně, že je to opět po česku. Nicméně tam, kde vám ke štěstí stačí čs. čb šú kino, prosím. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice důmyslná parodie na Bondovky a podobné špionážní filmy. Ale něco tomu chybí. Ptáte se co? Miloš Macourek! Oldřich Daněk si sice se scénářem pohrál, ovšem, narozdíl od ostatních crazy parodií Václava Vorlíčka, film postrádá více absurdity, nadsázky a černého humoru. Jinak skvělá komedie s perfektním hereckým obsazením a znamenitou scénou v bazénu. 75%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dokonalá parodie na bondovky a špionážní filmy se skvělým obsazením (Sovák zkrátka uměl) a hlavně parádním scénářem. Hlavně kvůli tomu dávám plný počet, protože poslouchat takové skvělé hlášky a vypointované vtipy (scéna se svícnem) to zkrátka lahodí uchu a zároveň je vám smutno, že něco takové dneska už (asi) nikdo nenapíše. 90 %. ()

Reklama

Reklama