Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hodně velká promarněná šance. Takový námět + nádherné slovenské exteriéry si prostě říká o mnohem epičtější podívanou se zajímavějším scénářem. Nevím, jestli nebyly peníze nebo to je už opravdu Vorlíčkovo maximum, ale už několik let čekám na podobný, pohádkový příběh, který by mě opravdu oslovil a i po tomhle filmu mi nezbývá, než čekat dál. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Ešte sa to dalo trochu scenáristicky podchytiť, ale nie je to vôbec zlá adaptácia adaptácie obskúrnej domácej povesti. :-)) Páči sa mi, že ponechali sfiktívnenosť postáv (tie mená !) a prostredia (o názvoch ticho, a z Krásnej Hôrky je, zdá sa, všade blízko...), hoci sa tomu snažili príjemne nasadiť nejaký uveriteľný stredoeurópsky rámec (prítomnosť šľachtických postáv zo susediaceho Poľska ma potešila už v detstve, prišlo mi to potom fakt bližšie k povesti než len nejakej generickej rozprávočke). Braňo je OK, ale zas až také terno to s ním nebolo. Pekná práca so sokolmi, skvostný výber prostredí, prevažne výborná kamera a hudba. Hoci to napriek snahe scenáristicky kríva, kuľhá, bezstarostná a hravá atmosféra a kvalita spracovania to zachraňuje pred tuctovosťou. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele

Fádní, nudné, křečovité, šablonovité, bez emocí, diletantské. Nenašel jsem snad žádnou věc, kterou bych označil kladně, včetně herců. S jedinou výjimkou, a tou je krásná slovenská příroda. Ovšem to není zrovna zásluha autorů, vybrat si hezké exteriéry umí snad kařdý křupan. Vrchol trapnosti byl, když v roli sokola vystupuje celou dobu raroh a jednou v letu jsem pro změnu viděl siluetu káněte. Další tupostí byl útok vlčí smečky na usedlost. V létě. Když už filmaři chtějí natáčet se zvířaty, měli by to udělat pořádně. Dokoukal jsem to někam do poloviny a přepnul. ... Po letech a mnoha pohádkových zklamáních bych k tomuto filmu mohl být shovívavější. Ale nebudu. Snad po dlasim shlédnutí... takže nebudu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Král Sokolů je vcelku zajímavý historický příběh. Není to pohádka - kdyby nebylo lehce nadpřirozených schopností hlavního hrdiny v komunikaci se zvířaty, šlo by o příběh z obvyklé naivní verze středověkého světa (krom toho, že Juraj Kukura je reálný v tom, že není všechno osobně řešící král, ale panovník spoléhající se na soudce a podobné osoby). Nevěřil jsem, že je to dlouhé jen 94 minut, tempo vyprávění a odvíjení příběhu je zoufalé. Pokud nejste aktivní sokolník nebo přímo Sokol, najdete si skoro vždy v TV lepší zábavu. 60% - a je smutné, že proti "následující" Saxáně 2 je to veledílo... ()

Claire.TJ 

všechny recenze uživatele

Taktéž nechápu, proč má tak krásná, milá, romantická pohádka mistra Vorlíčka tak nízké hodnocení. Narozdíl od uřvaných pyjovin, jež tu mají hodnocení mnohdy vyšší, je skvěle natočená, má skvělé herce, nádherné prostředí, bez řevu, přes zmíněná pozitiva se obejde bez kýčovitostí. Miluju Tomáše. Miluju tuhle pohádku. (Mimochodem to byl první film, který jsem kdy viděla v kině :)) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Film sa natáčal od júna do augusta v roku 1999. Kinopremiéru mal 26.2.2000 v Bratislave a televíznu premiéru mal na Vianoce roku 2000. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Letecké zábery pre film zabezpečovala firma AIR - TRANSPORT EUROPE. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama