Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Král Sokolů je vcelku zajímavý historický příběh. Není to pohádka - kdyby nebylo lehce nadpřirozených schopností hlavního hrdiny v komunikaci se zvířaty, šlo by o příběh z obvyklé naivní verze středověkého světa (krom toho, že Juraj Kukura je reálný v tom, že není všechno osobně řešící král, ale panovník spoléhající se na soudce a podobné osoby). Nevěřil jsem, že je to dlouhé jen 94 minut, tempo vyprávění a odvíjení příběhu je zoufalé. Pokud nejste aktivní sokolník nebo přímo Sokol, najdete si skoro vždy v TV lepší zábavu. 60% - a je smutné, že proti "následující" Saxáně 2 je to veledílo... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Štědrý den to s pohádkami na českých televizích bylo nějaké na štíru. Zkusil jsem tedy slovenskou Jednotku a ejhle, rozjela se tam tato výpravná pohádka Král sokolů. Škoda ale, že na onu výpravnost, vypadá neuvěřitelně televizně. Prostředí nádherné, o tom žádná. Příběh už trošku slabší, to si přiznejme. A herecky? Pořád přemýšlím, jestli ten oboustranný dabing filmu spíš neuškodil, než nepřidal. Koukal jsem na to ve slovenštině a Jirka Langmajer tu zněl děsně divně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velká středoevropská (úplně se mi chce napsat vysegrádská) koprodukce je ukázkovou promarněnou příležitostí a nenaplněním vysokých ambicí, které tento projekt jistě ve stádiu zrodu měl. Celkem slušná literární předloha, velmi renovovaný režisér, vysoký rozpočet, herecké hvězdy...a výsledkem je sterilní a fádní pohádka, která za srdce tedy skutečně nechytne... Režie silně kulhá, příběh je plný klišé, herci jsou tak nevýrazní (nostalgicky vzpomínám na éru Menšíkovy nezkrotné vitality či třeba nonšalantního Sovákova kralování...). A nejotřesnějším faktorem je ten příšerný dabing skoro poloviny všech postav... Smutné pokoukání... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kupoval som českú Cinemu približne od polovice 90. rokov do roku, keď nový majiteľ vyrazil starú redakciu a nahradil ju novou. Názor pôvodnej redakcie som si vždy vážil a často sa mi stávalo, že sme sa v názoroch zhodli. Prečo ale táto slabá rozprávka od nej dostala 80%, som nikdy nepochopil. Práca s hercami je v podstate strašná, Braňo Holíček je ako hlavný hrdina o ničom, podporné roličky detto. Zábavný pohľad je v tomto smere snáď len na vtedy ešte mladučkého Ľuboša Kostelného v menšej úlohe. Zďaleka najlepší je Juraj Kukura ako kráľ. Snímka má peknú lesnú výpravu a určite treba pochváliť prácu sokoliarov, dole klobúk páni (alebo dámy?), ale príbeh je hrozný. Tucty klišé striedajú ďalšie tucty klišé a akonáhle má dôjsť na akčnú scénu, je to stará "dobrá" slovenská klasika: pár nevierohodných štatistov sa motá na pľace osem krát štyri metre. Bojím sa chvíle, keď si tento film budem musieť pozrieť ešte raz. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pokud to budu porovnávat s porevoluční pohádkovou produkcí, je to silný nadprůměr. Ovšem při vzpomínce na staré pohádkové klasiky je to dýchavičné jak babička desátníka Nóblhócha. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Nechovej se jako osel, když jsi sokol." Za mě myslím poslední moderní pohádka, která se mi ještě opravdu hodně líbila. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Král sokolů" je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, vůbec nechápu, proč má na CSFD tak nízké hodnocení. Nádherná kamera a výprava, výborně hudebně podbarvená, sympatický příběh (ano, vychází z klišé, ale v rámci daného žánru to zas takový prohřešek není), roztomilý hlavní hrdina, o kterém se ale nebojím tvrdit, že má skutečně talent a spousta nádherných zvířat, pro která mám slabost. A jako třešnička na dortu charismatický Juraj Kukura, který si svoji roli prostě užívá. Jistěže by se chybičky našly...já ale nejsem škarohlíd a rejpal a tahle pohádka mi jednoduše přirostla k srdci. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hodně velká promarněná šance. Takový námět + nádherné slovenské exteriéry si prostě říká o mnohem epičtější podívanou se zajímavějším scénářem. Nevím, jestli nebyly peníze nebo to je už opravdu Vorlíčkovo maximum, ale už několik let čekám na podobný, pohádkový příběh, který by mě opravdu oslovil a i po tomhle filmu mi nezbývá, než čekat dál. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když to pojmu jako film o výcviku ptáků, je to špatné, protože se toho dovíme minimum. Když to pojmu jako romanci milostného trojúhelníku, je to špatné, protože to je dvojice a malý roztoužený přicmrndávač, o kterého nestojí nikdo, i když ho všichni mají tak nějak latentně rádi. Když to pojmu jako pohádku, je to špatné, protože to nemá lautr žádný příběh. Je to hodně subjektivní, ale krásná Formína má ukníkaný hlásek, který mě u žen popuzuje od školky (u mužů taky, ale naštěstí mužští jedinci s takovými hlásky moc nemluví) a vypadá jako křeček, což je vzled, který se mi líbí u křečka, ale ne u člověka. Sympatický hlavní hrdina ani Kukura tohle zachránit nemohli. Moje hodnocení je částečně pocta člověku, který do tohodle filmu (i jiných) cvičil ta zvířata a moc hezky mi o tom vyprávěl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rovnomenný román, ktorý v roku 1932 napísal Jozef Cíger Hronský, nepoznám. Takže nemôžem tento film porovnávať s jeho literárnou predlohou. Tak to teda zhodnotím a okomentujem čiste len ako divák. Ako nespokojný divák! To čo natočil sedemdesiat ročný Václav Vorlíček v roku 2000 je jeden velikánsky, nudný nepodarok. Celé to stojí za prd. No najväčšou slabinou tejto koprodučnej rozprávky sú herci. Juraj Kukura úplne sklamal, Jiří Langmajer bol trapný ako skoro vždy a toho krpatého smrada Braňa Holička som mal chuť zaškrtiť. * ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Toto je můj komentář s pořadovým číslem 1300. V případě této pohádky nemohu a ani nechci být objektivní, protože tohle je jedna z těch pohádek, které jsem v dětství miloval. Poprvé jsem Krále sokolů viděl, když mi bylo 13 let a byl jsem touto pohádkou nadšen, což se mi tehdy často nestávalo, aby mě nějaká pohádka takhle zaujala a jelikož jsem ji měl nahranou na videokazetě, tak jsem si jí pak často a rád pouštěl. Viděl jsem ji opravdu hodněkrát a pokaždé se mi líbila stále stejně. Nicméně toto období trvalo jen zhruba dva až tři roky, pak přišly jiné zájmy a já tak tuto pohádku znovu viděl až nyní po mnoha letech díky televizní repríze. A musím konstatovat, že ani v mé dospělosti pro mě neztratila nic ze své krásy a atraktivity a je to pořád ten úžasný příběh, který jsem tehdy tolik miloval. Sympatický herec v hlavní roli, nádherná příroda a krásná zvířátka, zajímavý a zároveň napínavý příběh, to je to, proč jsem tuto pohádku tolik miloval a proč mě stále dokáže zaujmout. Navíc mám i jeden osobní důvod, proč mít tuto pohádku rád. Tehdy, když jsem viděl tuto pohádku poprvé, byla mladičká Klára Jandová (zde hraje roli Formíny) zrovna v angažmá u nás v Budějcích v Jihočeském divadle a já jí tak mohl obdivovat v několika úžasných divadelních rolích, které u nás na jihu Čech ztvárnila, a dokonce jsem měl tu možnost si s ní jednou osobně z očí do očí asi čtvrt hodinky popovídat o samotě a musím říci, že i v soukromí je to naprosto milá a příjemná osůbka, takže i ona je důvodem, proč mám o této pohádce jen to nejlepší mínění. Co se týče mého hodnocení, tak to je již víceméně jasné, bez váhání uděluji pět hvězd. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Nevím, nevím... Film má sice trochu chladnou atmosféru, ale jinak jsem na něm neshledal nic tak rušivého, abych musel sahat po nižších hodnoceních. Je to přece jen na naši dobu kvalitní pohádka s poučným závěrem. V porovnání s Troškovými počiny zde určitě vedou herci, hudba, kamera, a... a vůbec dejte mi pokoj, tohle je prostě dobrej film. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

50% - Sice průměrná pohádka, ale rozhodně mnohem lepší Vorlíčkův počin, než Jezerní královna a Pták ohnivák... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je to tak ako zmienili mnohí predo mnou. Rozprávku som videl kedysi dávno, no až po rokoch som dokázal oceniť jej kvalitu. Netradičné poňatie rozprávky, kde nenájdete chudobného mládenca, ktorý zachráni princeznú a zoberie si ju za ženu, ale hlavne čistú dobrotu srdca, kde aj napriek láske chlapec dokáže a chce pomôcť svojmu konkurentovi. Tiež lásku k zvieratám, niekoľko zaujímavých trikov na cvičenie sokolov, intrigy pri ktorých sa vám otvára nožík vo vrecku a nádherné prostredie Súľovských vrchov. Skôr pre staršie deti a dospelých. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Reklama