Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé crazy komedie Václav Vorlíček se začal věnovat tomuto ,,svému" žánru už dávno před normalizací, nedá se tedy říci, že by k němu po roce 1969 utíkal od vážných projektů, které neprošly schvalovací mašinérií. A právě to je možná důvod, proč jsou jeho crazy komedie tak dobré, divácky vděčné a v pravdě nadčasové. Pane, vy jste vdova! je situována do nejmenovaného západního království a stylizace je dokonalá (trhlinu dostává snad pouze jednou, když před vilu přijíždí sanitní vůz, kterým je naše, tak typicky česká, ,,dvanácettrojka"), scénář opravdu skvostný, plný dokonalých gagů a skutečně originálních peripetií. Dalším nesporným kladem snímku je obsazení, mohl bych dlouho jmenovat a vyjmenoval bych prakticky celý casting, herecká generace těch let byla skutečně silná. Snad tedy především Iva Janžurová v několikaroli si zaslouží jmenovitě vypíchnout, její komický talent je obdivuhodný. Není divu, že se tahle ztřeštěná komedie objevuje na televizních obrazovkách pravidelně, dokonce v exkluzivních vysílacích časech. Dílo Václava Vorlíčka si to právem zaslouží... ,,Jenom čtyři vraždy...ale sadistický!" ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Slovné spojenie crazy komédia vzniklo práve pre takéto filmy. Vorlíček si tentoraz vrchovatou mierou užil sklon ku kombinatorike a mal k tomu k dispozícii celkom slušný ansámbl. Janžurová (skvelá v každej zo svojich podôb), Kopecký, Menšík, československý sex symbol Schoberová, najmenej gayský gay Cupák, a veľa ďalších. Príjemne a hlavne totálne nenudne strávený čas, ktorý disponuje kvalitnou zápletkou. Jedna z najlepších českých (československých) komédií. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Moja asi najmilovanejšia česká komédia. Dokážem sa na ňu dívať znova a znova. Skvelý humor, sci-fi základ (na ktorom česká kinematografia dokázala stavať nevídané komédie), vtipné repliky smiešnych postavičiek, prekladané bláznivým situačným humorom, výborné výkony všetkých hercov, neprekonateľný Jiří Hrzán, sexi Olga Schoberová (a vôbec - všetci totálne hviezdia) ...no proste špica! Do klenotnice hlášok pridám aj jednu z mojich obľúbených: "Somnambule! ...Abych z vás neudělal nezaměstnaného..." ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vtipný film, i přes všechny morbidnosti, které se v něm objeví. Vynikající zápletka, kde musíte dávat dobrý pozor, kdo je kdo a kdo je telecí :-) Plejáda skvělých českých herců, kteří si vyloženě ve svých rolích libují. Vynikající Libíček, Janžurová, Růžičková, kteří se zde opravdu mohli vyřádit a ukázat, jak jim komedie padne. Zajímavost: když se postava Vladimíra Menšíka představuje, říká popravdě, že je z Ivančic. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)
  • Keď bol scenár už spolovice hotový, prišiel Václav Vorlíček s nápadom, ktorý takmer zbúral skoro vytvorené dielo. Miloš Macourek od zlosti vzal napísané stránky a s obrovskou námahou ich natrhol, ale úplne pretrhnúť sa mu ich nepodarilo. Od zlosti vyskočil, kopol do dolnej skrinky knižnice a noha mu ostala vo vnútri, pričom sa škaredo zranil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama