Reklama

Reklama

Tři oříšky pro Popelku

  • Východní Německo Drei Haselnüsse für Aschenbrödel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tři oříšky skrývají tajemství a Popelce umožní být jednou obratným lukostřelcem v zelené kamizole, prohánějícím se na koni, jindy neznámou princeznou, před jejíž krásou se i princi tají dech. Cestičku ke štěstí si Popelka najde s pomocí svých kouzelných oříšků a princ přes všechny nesnáze najde svou milou díky tak malému střevíčku, který na nožku padne jen Popelce. (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Zajímavosti (183)

  • Nabídka na filmovou roli Popelky Libuši Šafránkovou nezastihla v dobrém psychickém rozpoložení. V roce 1972 skončilo soudružským rozhodnutím legendární Divadlo za branou, ve kterém hrála a měla k němu velmi silný vztah, a sotva dostala nabídku do Činoherního klubu, snažil se režim zlikvidovat i toto divadlo. (sator)
  • Režisér Václav Vorlíček si povzdechl, že představitelka Popelky Libuše Šafránková se od filmu spíše distancovala a přemluvit ji na nějaké akce spojené s propagací snímku bylo téměř nemožné. Důvody jsou nasnadě, nechtěla být do smrti spojována s jednou rolí. (sator)
  • Za hudbu k tomuto filmu inkasoval Karel Svoboda tehdy 40 000 Kčs. Průměrná hrubá mzda v roce 1973 přitom činila 2 164 Kčs. (jenik71)
  • V německé distribuci je i remasterovaná verze Blu-ray, obsahující vedle originálního formátu 4:3 i varianta 16:9. Byla upravena z původního formátu tím způsobem, že ořez se vytvářel pro každou scénu zvlášť, aby obraz působil co nejpřirozeněji. (lexa.k)
  • V Česku existují dvě restaurované verze filmu. Jedna je v distribuci na Full HD blu-ray. Tu digitalizoval většinou z originálního negativu Národní filmový archiv do 4K rozlišení. Výsledný obraz je upraven podle prvních distribučních kopií tak, aby co nejvíce připomínal první uvedení v kinech. Druhá verze náleží České televizi. Prakticky celou hotovou odkoupila v roce 2014 z německé distribuce, pouze úvodní a závěrečná titulková pasáž byla nově digitalizována a remasterována. Obě verze mají viditelně různé podání barev. (lexa.k)
  • Ples královské rodiny byl natáčen na zámku Moritzburg. Před dveřmi na schodech je umístěn památeční kovový střevíček, do něhož si turisté mohou dát nohu. (Sayko)
  • Pavel Trávníček účinkoval v roce 2018 i v muzikálové rodinné show „Tři oříšky pro Popelku“. Ve filmu hrál prince, v muzikálu s ohledem na plynoucí roky ztělesnil krále. (majky19)
  • Václav Vorlíček prohlásil, že Tři oříšky pro Popelku jsou jeho druhým nejoblíbenějším filmem. (JT19)
  • Kočár z pohádky Tři oříšky pro Popelku je vystavený v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. (Mytologie)
  • V Norsku byl zvolen překrývaný dabing, takže v pozadí je slyšet čeština. Všechny postavy nadaboval norský herec Knut Risan. (M.B)
  • V roce 2005 vyšla pohádka v Norsku na DVD a hned první týden se prodalo více než 21 tisíc kusů. (M.B)
  • Protože by ve scénách, kdy se princové s Popelkou (Libuše Šafránková) honí šumavským lesem, herci uvízli hluboko ve sněhu, musel jim celý štáb předem prošlapat a upěchovat cestičky. Kamery se následně umístňovaly tak, aby nebyly viditelné. (Jirka_Šč)
  • Až po ukončeném natáčení vyšlo najevo, že představitelka Popelčiny macechy Carola Braunbock je odsunutá sudetská Němka, která stále umí česky. Přesto celou dobu natáčení mluvila pouze německy. (kenny.h)
  • Juráškové byly ve skutečnosti tři. Rozdíl lze poznat podle srsti. Zatímco ve stáji je kůň se zimní srstí, v záběrech, kdy na něm Popelka (Libuše Šafránková) jede v lese, srst je jiná. Kůň u zámku je pak opět se zimní srstí. (Zdroj: ČSFD)
  • V posledním záběru filmu jedou Popelka (Libuše Šafránková) a princ (Pavel Trávníček) na koních přes zasněženou pláň. Pavel Trávníček při natáčení této scény zapadl i s koněm do sněhu a Libuše Šafránková tak pokračovala v jízdě dál sama, protože scénu nebylo možné kvůli nutnosti použít zasněženou louku beze stop opakovat. (ronaldmekdon)

Související novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama