Pod vlajkou vycházejícího slunce
Japonsko, 1972, 96 min
Kinji FukasakuHudba:
Hikaru HayashiHrají:
Kanemon Nakamura, Sachiko HidariPlakáty
Každým rokem se vdova po japonském seržantovi (Hidari Sačiko) vrací na ministerstvo sociálních věcí a pokouší se prosadit, aby bylo očištěno jméno jejího mrtvého muže. Togaši Kacuo (Tamba Tecuro) byl koncem 2. světové války na Nové Guinei odsouzen za dezerci a popraven. Jeho vdova Sakie obchází všechny dosud žijící svědky a snaží se odhalit pravdu o tom, co se tehdy skutečně odehrálo. Od každého bývalého vojáka se dozvídá odlišnou verzi příběhu a pozvolna se před ní rozvíjí hrůzný obraz zvěrstev války a úpadku japonské armády v zámoří. (vandalka)
Flego
Mnoho národných kinematografií sa snažilo vysporiadať s II. svetovou vojnou a niektoré snímky sa stali natrvalo klenotmi svetového filmu. Pod príznačným názvom Pod vlajkou vychádzajúceho slnka sa o to snažilo porazené Japonsko. Treba upozorniť, že sa nejedná o klasický vojnový film, celý príbeh sa odohráva 26 rokov po porážke a v retrospektívach sa vraciame do temnej minulosti. Celé to spôsobila manželka jedného vojaka, ktorá sa nedokázala zmieriť so škvrnou na jeho cti a pustila sa do pátrania po informáciach od veteránov. Následne rozplieta hrozné tajomstvá tragických udalostí tesne pred kapituláciou krajiny. Dokonalá režisérska jazda, umocňovaná famóznou kamerou, funguje aj v zdanlivo pokojných scénach, nehovoriac o drsných scénach vyhladovelých unavených vojakov, ktorých jedinou spásou sa stáva kanibalizmus. Naturalizmus v podobných scénach je umne potlačený, čo sa rozhodne nedá povedať o bezduchom zabíjaní. Film nastoľuje mnoho otázok okolo nezmyselnosti vojen, vojenského fanatizmu a falošného vlastenectva a podarilo sa mu to nadmieru.(30.6.2011)
stub
Dost možná nejlepší věc, kterou Fukasaku natočil. Tématem a syrovostí připomíná podstatně starší Ohně na planinách od Kona Ichikawy, způsob vyprávění je pak poctou Kurosawovu Rashomonu (největším fajnšmekrům nekompromisně probleskne hlavou také dokument Kazua Hary o Kenzovi Okuzakim). Téma válečných hrůz se navíc o obsahové penzum dělí s tématem poválečného Japonska a nové doby, ve které nebylo místo pro černé svědomí národa, existující v podobě přeživších veteránů (tento motiv dává pro změnu vzpomenout na Kumaiův Sandakan #8, kde však jde o prostitutky a období 1. sv. v.). Mrazivý, pravdivý snímek o tom, čeho je schopen jednotlivec i společnost jako celek (a vlastně i o vzájemném vztahu těchto dvou rovin). Nekompromisních *****. Mmch o kameru se postaral vynikající dokumentární kameraman Hiroshi Segawa, jenž do ryze filmových vod zabloudil jen několikrát (např. aby se podílel na nejslavnějších filmech Hiroshiho Teshigahary).(1.9.2010)
TheCaelos
Nejpůsobivější válečný film bez války.(19.8.2011)
FilmFan24
Jeden z filmů, který jsem jako čerstvý držitel občanského průkazu, v kině nezvládl a poté, co zajatci začali jíst z hladu krysy a bylo to hodně naturalisticky ztvárněné, jsem z kina utekl. A ty dvě slečny, co tenkrát byly se mnou se málem pozvracely...(28.6.2008)
cyglos
komorní válečné drama malé japonské jednotky, která se dostala na pobřeží a nenachází cestu dál. čekání, hlad, žízeň. pohled každého jednotlivého přeživšího vojáka je jiný a vdova po veliteli tápe, zda je hrdinství a nárok na důchod po padlém opodstatněné. jeden z těch, co to běsnění a celou anabázi přežil, žije na vyvážce smetí za Tokiem. od něj se dovídá o kanibalizmu, který vlastně zachránil žijící před smrtí.(14.8.2011)