Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory… Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976. (TV Prima)

(více)

Recenze (110)

quasar 

všechny recenze uživatele

Většina hodnotících a komentujících nejspíš nemůže zkousnout, že se ve filmu promítají poměry tehdejšího režimu (třeba Zevon - přeci se nebudu všemu smát, když se tam furt oslovují soudruhu.... nebo Vikinec, který byl nejspíš vychováván v rodině, kde se za totáče všechno svádělo na svinský komouše).... Ale ta doba přeci taková byla! Když se oprostím od socialistické kulisy (jaká by mohla jiná být, když byl rok 1981), tak mě tahle komedie pana Vorlíčka opravdu nadchla. Je tam všechno, co většině dnešních rádobykomedií chybí. Vtip, dobrá zápletka, pěkná hudba a především plejáda perfektních herců. Tolikrát zmiňovaný J. Sovák je opravdu výborný a při jeho replikách jsem se smál až jsem slzel: ...óóvčáááci.....čtveřicééé.... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

I když chybí zábavný propagandistický podtext s kapitalistickými záporáky Bouřlivého vína, divák se pořád ještě nenudí. Film poukazuje na běžnou praxi vykrádání státního majetku, triky s "mrtvými dušemi", úplatky... (zdá se, že se toho moc po revoluci nezměnilo). O zábavu se tentokrát stará alkoholik Somr, elegantní záporák Miloš Kopecký a pár Janžurová se Sovákem, který si tady vystřihl jednu ze svých pamětihodných rolí. ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s prvním filmem "Bouřlivé víno" již méně ideologické, je cítit převaha komediálních prvků ala Macourek. Filmu velmi pomohlo obsazení Jiřího Sováka do role plukovníka v záloze !!! Sovákův typický humor prostupuje celým příběhem a jeho osobitý způsob herectví tomuto filmu jen prospěl. Jako třešnička na dortu působí nápad scénáristy se jmény : Kavánek - Šavrda - Zlobil Když přihlédnu k faktu, že film vznikal v období, kdy vrcholila normalizace, tak se jedná o celkem zdařilou komedii, navíc výborně obsazenou. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Druhý díl z vinařského cyklu. Ten první, hnusný politický odpad, jsem nebyl schopný ohodnotit (viz.). Tentokrát už to jde, protože film už tak zpolitizovaný není. A teď mě ovšem napadá, jestli to není ještě horší - tahle komedie vlastně legitimizuje tu předchozí otřesnou agitačku, protože teprve tímto ji zařazuje do cyklu "pohodových vinařských komedií". Rafinované? No nic, zkusme chvilku zapomenout, že exituje nějaké Bouřlivé víno. Zde se hlavní zápletka točí kolem kardinálního sporu, zda se v JZD podaří do sklizně postavit sušárnu zrní nebo se dá přednost přidružené výrobě nábytku, do čehož vstoupí úplatkářský prospěchář (Kopecký), zatímco čestný bývalý předseda (Menšík) se ho snaží obelstít (měl jsem připravené jiné slovo). Laciná předpřestavbová moralita. Ale všechno zachraňují dobré herecké výkony, především pak výstupy Jiřího Sováka jako nerudného a sekýrnického vojáka ve výslužbě. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Oproti Bouřlivému vínu v tomto pokračování autoři vsadili na Jiřího Sováka, který jinak silně morální příběh povznáší svou nadsázkou morálky a drží ho nad hladinou, pod kterou se utápěl film předchozí. I když je tu spousta komunistické propagandy, už není tak přímočará, ale více se schovává za záclonkou lidského humoru. Divák se občas i zasměje a nepřijde mu protivné politické rozumování. Také stopáž byla zkrácena na únosnou formu. 2+ ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Mezi dětmi se objevily i Theodora a Sabina Remundovy, dcery Ivy Janžurové. (hermiona)
  • Ve chvíli, kdy se Semerád (Jiří Sovák) probere v posteli, poté, co se opil, volá na něj Růžena (Iva Janžurová), že není prosinec, ale září. Na puštěné televizi však začínají Televizní noviny a vedle moderátorky je datum 23.8. (offlineman)
  • Filmovalo se v obci Velké Bílovice, Mutěnice, zámečku Tyrolský dům v Květově,Svatém Mikuláši a nemocnici Příbram. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama