Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětiletému Honzíkovi Tichému přišel do školky dopis, v němž ho dědeček zve k sobě na návštěvu. Chlapci se na venkově u prarodičů loni moc líbilo a rád by jel znovu. Rodiče ale nemají čas ho tam zavézt. Honzík maminku přemluví a ta nakonec svolí, aby jel sám vlakem. Cesta dobře dopadne a dědeček čeká s vozem taženým koněm na nádraží v Koníkově. Honzík se brzy spřátelí s místními dětmi, nejvíc s malou školačkou Terezkou. Jenom se zlobivým Ferdou má problémy. Kluci se nakonec poperou a Ferda Honzíkovi ukradne skleněnou kuličku. Honzíka se zastane starší kluk Viktor a zloděj musí kuličku vrátit. Na pozvání učitele Stolaře, který učil i jeho otce, navštíví Honzík místní školu. Do třídy přijde s kocourem, který vzápětí uteče. Ferda chlapci nabídne pomoc při jeho hledání, ale ze msty zavede Honzíka do lesa, kde ho opustí. Děti chlapce hledají a najdou ho spícího v trávě. Pro Honzíka přijede maminka. Při loučení s dětmi přijde i Ferda, který mu jako omluvu daruje nožík. Honzík mu na stvrzení přátelství věnuje svoji skleněnou kuličku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zajímavé dobové pojetí adaptace knihy pro děti s ♫ až nepatřičně expresivní hudbou S.Havelky a červeným hadrem pro dnešní ideology v podobě "družstevních vajíček" ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Honzíkova cesta byla jedna z prvních knížek, které jsem přelouskal. Až dnes jsem si uvědomil, o jak prostinký příběh vlastně jde. Nicméně film je trochu podivný. Děti jsou vcelku v pohodě, Terezka zvládá roli výborně, Honzíka bych si představoval jinak, ale to je můj problém. Nejlepší je opět a zase Ferda. Roste pro šibenici už od mala, ten mne bavil nejvíc. Konec je moc hezký, takže za mne 70%. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od jiných filmů určených výhradně pro děti a mládež, toto klidně může zhlédnout i dospělý divák. A to díky roztomilosti, provedení, "starému" zvuku a jiným dnes už takřka archetypálním, přesto však kumštýřským atributům. Samozřejmě se musí přihlédnout k tomu, že film byl natočen v padesátých letech, tedy těsně po nástupu komunistů k moci. Takže nám chce film vylíčit společnost plnou lásky, porozumění a i budování. Čekal jsem, kdy se objeví klasický komunistický výlev a dočkal jsem se, to když děda veze povozem Honzíka domů z nádraží a vypravuje mu, jak je všechno družstevní, jen ten pes Punťa je jen jejich. Ale čert to vem. Pokud to člověk umí svému dítěti vysvětlit, tak je to jen malá vada na kráse. PS: Půvabný byl herecký výkon představitele malého Honzíka. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Zase další film jehož hodnocení nebude nikdy dost objektivní. Malé děti na tyto stránky asi moc nechodí a ty dospělí tomu prostě rozumět nemůžou. Jde o zdařilou sondu do dětského světa, kde se veškerá akčnost odhrává na úrovni ukradené skleněné kuličky. Ale to je pro malého prcka docela opravdické drama!!! Copak se už na to nepomatujete? ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja se nemuzu rozhodnout, jestli se mi tenhle film vlastne libil nebo ne... Prostredi a obecne chovani lidi (nejem k sobe navzajem) je perfektni. Stejne tak dospeli herci, kteri to zvladaji na jednicku. Prusvih ovsem je v tech detech. Obzvlast vsichni ti mali kluci mi prisli strasne umeli, a texty vlastne jen odrikavali. Napr. Terezka na tom byla podstatne lip. Na druhou stranu je fakt, ze je otazka, jak dobry muze byt petilety kluk-herec...i kdyz nasli by se ve svetove kinematografii. Jak rikam, pro me to nakonec cele vyznelo prumerne, ale Honzikova cesta je legendarni kniha a film si urcite ostudu neurizl. Takova ta padesatkova malebne-naivni podivana. 3+ ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Až jako matka mohu ocenit dětský herecký výkon; melodie hlasu a konkrétní vidění světa - obé dobře znám od svého pětiletého syna. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Uf, tak toto je skutečně nepovedená adaptace knižní klasiky. Ani ve filmech o Gustavu Andělovi nebylo to nadšení tak přehnané. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tie 50 roky sú tam cítiť. No nie až tolko ako v iných filmoch. Inak celkom zaujímavé herecké obsadenie. Dávam 50%. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Film podle literární předlohy B.Říhy o cestě malého chlapce z města na venkov za prarodiči.Tohle byla moje první knížka kterou sem přečet,když sem se jakš/takš naučil číst.Moc pěkné vzpomínání na dětské léta ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Osobně mám raději knižní předlohu, ale to asi příliš nepřekvapí. A stejně to má i můj synek, tedy zatím. Relativně primitivní zápletka a příběh, který se točí kolem malého Honzíka. Nic více, nic méně. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem tuto knížku měl moc rád a film je také vzhledem k dobovým reáliím - záběrům na vesnici a přírodu zajímavý. Za zmínku stojí i obsazení, kdy se zde v maličkých rolích objevuje celá plejáda vynikajících herců. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Film Honzíkova cesta je stejně dětský jako samotná kniha od Bohumila Říhy. Chybí mu jen krásné ilustrace Heleny Zmatlíkové, což je podle mě největší kámen úrazu tohoto filmu. Bez nich má tento film hodně starý nádech, ten venkov je až moc ideologický, dětský, takový jaký ho neznáme. Přece jen u knihy si ho představuje podle sebe. Tady je přímo nám nastaven a mě se to rozhodně nelíbí. [844. hodnocení, 52. komentář, 59%] ()

Hopkins 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce jako dítě jsem ten film miloval dnes to sice vydím jinak ale určitě si to zaslouží 4 hvězdičky určitě. Nemluvě o tom že v dnešní době je představa o dobrém filmu pro děi úplně jiná než byla kdysi nemluvě o možnostech a podobně. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Děti hrají dobře. Svým přirozeným vysupováním dokáží i po letech pobavit i dojmout. Obzvlášť hlavní role se podařila výborně obsadit. Z vynikajících dospělých herců se svého partu nejlépe zhostili Vlasta Chramostová a Otomar Korbelář. Karel Höger se pěkně vyjímá na plakátě, ale ke své roli učitele přistupuje poněkud ospale. Baldová a Hlavatý se k sobě moc nehodili, jelikož Baldová je o dvacet let starší - mohla hrát klidně prababičku. Spolupráce Havelka - Vošmik tentokráte dopadla lépe než později ve filmu Táto sežeň štěně - hudba je skvělá. Vošmikův debut dopadl na výbornou. Film po právu získal mezinárodní ocenění a i zařazení do zlatého fondu české kinematografie je naprosto na místě. ()

Reklama

Reklama