Dětský úsměvný povídkový film od známého dětského režiséra Milana Vošmika, s příznačným tak trochu poeticky laděným názvem "Hry a sny". Malý chlapeček siroteček a malá holčička a jejich dva příběhy. 1. Malá vánoční: ztracený chlapec okouzleně bloudí městem chystajícím se oslavit Štědrý večer. 2. Milenci z bedny: na dvoře činžáku stojí velká prázdná bedna.... mladý chlapec Mirek (Miloš Nesvatba) a mladé děvčátko Fanča (Miriam Hynková) si v ní hrají na vlastní domácnost. Dva těžkopádně lyrické příběhy o dětské fantazii ...spíše film o dětech pro sentimentálně naladěné dospělé. Ale i tak pěkné a tři hvězdičky si to zaslouží, už i kvůli poměrně dobrému hereckému ansáblu a písničkám jako Tichá noc nebo Na Pankráci, na malém vršíčku. Také jeden z filmů který se dnes už takřka nevysílá a je už tak trochu pozapomenut, ostatně skoro jako celá Vošmikova režijní filmografie. No každopádně je to škoda...(11.1.2007)

Povídkový film o dětech (Malá vánoční a Milenci z bedny) s Aškenazyho poetikou.(19.10.2003)

Velmi poetické nadčasové Aškenazyho texty Malá vánoční povídka a Milenci z bedny (oba považuji za nestárnoucí literární klenoty) našly filmové ztvárnění, které duchu Aškenazyho textů odpovídá, i když třeba dvojice Kadár - Klos (s ohledem na to, jak o něco později zpracovali Aškenazyho předlohu v Tam na konečné) by film udělal ještě o něco niternější. Výborní jsou herečtí předtavitelé dospělých rolí (L. Pešek, E. Kohout, S. Neumann, F. Vnouček), jejichž výkony doplňují bezprostřední výkony dětských představitelů o duch nestárnoucí fantazie zralého (ve fázi spíš už stárnoucí) života (směrem k cirkusu), v mladším vydání pak Miloše Nesvadby, který tu hraje fakticky sám sebe. Nesmírná škoda, že snímek se skoro nedá vidět. Předkládá svět dětství mých rodičů na přelomu 50. a 60. let, který ale ještě koncem 70. let v tom mém nezmizel a ovlivňoval ho (a dnes se rád k němu vracím).(23.6.2010)

Má to něco do sebe-poklidná a skromná léta 60.(20.2.2011)

• Aelita

Film, u kterého někteří diváci můžou obdivovat nebo opěvovat pomalou prozaistickou poetiku Dětských etud a Milenců z bedny Ludvika Aškenazyho ... pokud se na tuto vlnu vyladí, pokud budou mít dost času na lenošení a k tomu romantickou či nostalgickou náladu, pokud jim učarovávají malé roztomilé dětičky, každým slovem a gestem napodobující dospělé, nebo pokud jsou ve věku babiček a dědečků a spletitá složitost moderního světa obtéká jejich tichý ostrůvek, aniž by je vyvedla z rezignovaně moudrého klidu. Ostatním divákům se může stát, že se u tohoto filmu budou jednoduše nudit. Je na místě také dodat, že film již je poznamenán vzdálenou geograficky, ale blízkou náladami a potřebou odrážet život obyčejných lidí vlnou italského neorealismu, ač realistického v něm není ani za mák.(27.10.2011)

Malý mudrlantský usmrkanec si to o vánocích štráduje Práglem jakožto LOST a všude trousí ty své roztomiloučké nesmysly. Přisomruje se k němu jedna Mařka a on před ní machruje až se jí z toho ježí chlupy v nose. Nejvíce mě iritovala jeho přehnaně pečlivá výslovnost, obzvlášť z jeho rezonujícího rrr se mi otvírala kudla v kapse. Prostě hezký dětský film no ´:-)(14.8.2011)

I když nevyhledávám filmy tohohle typu, natož z téhle doby, musím říct že toto je velice hezký film. Má to atmosféru, dojemnost, děti výborně hrají, a celkově je to dost originální jak na svoji dobu, tak na dnešek.(7.1.2012)