Reklama

Reklama

Jan Žižka

TV spot
Československo, 1955, 102 min

Režie:

Otakar Vávra

Předloha:

Miloš Václav Kratochvíl (kniha), Alois Jirásek (kniha)

Kamera:

Václav Hanuš

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Zdeněk Štěpánek, František Horák, Karel Höger, Vlasta Matulová, Ladislav Pešek, Jan Pivec, Václav Voska, Vítězslav Vejražka, Gustav Hilmar, Miloš Kopecký (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Odehrává se v letech 1419 - 1420 a zachycuje stupňování napětí a nenávisti lidu proti teroru všemocné katolické církve a panstva, které přeroste v revoluci a první velké vítězství "božích bojovníků" nad křižáckými vojsky v bitvě u Sudoměře (Sudoměřic). V epickém vyprávění podlehne král Václav IV. hrozbám Říma a dá rozkaz odzbrojit Pražany. Žižka vybojuje velký vnitřní zápas, aby se nakonec postavil na stranu lidu. Neuposlechne králův rozkaz a nechá otevřít královské zbrojnice a rozdat zbraně lidem. Pražskou defenestrací, kdy jsou konšelé vyhozeni z oken radnice, začíná husitská revoluce, proti níž vyhlásí Zikmund křížovou výpravu. Toho už se ovšem král Václav IV. nedožije. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

kobylka75

kobylka75 (hodnocení, recenze)

Fantastický snímek jak mlátí hlava nehlava Němce a ostatní křižáckou pakáž . Kéž by to bylo znova.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Propagandistická sračka, sorry.  Divadelní přehrávání, ale dobře, tak se v tý době ve filmu hrálo. Ale je to pro mě na hranici koukatelnosti. Dal jsem odpad, ale pak jsem si zase vzpomněl na toho Trošku, takže zvedám na jednu hvězdu. :-)

waits

waits (hodnocení, recenze)

Dlouho jsem Jana Žižku neviděl, ale ted, po letech, jsem se poprvé zasmál. Václav Voska v roli Čenka z Vartenberka vypadá totiž úplně jako Sheldon z Big Bang Theory

na příspěvěk reagoval vito_corle

Uživatel waits smazal svůj příspěvek.

Uživatel reich smazal svůj příspěvek.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Výprava je velmi dobrá, i ked príbeh sám o sebe velmi jednoduchý. Tie súboje by ani 10 rokov neskôr (v 60. rokoch) velmi nechválili. Tie spevy by som z toho vyhodil, ale hold boli to 50. roky. Hodnotenie: 70%

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Groteskně zoufalý Miloš Nedbal vystrkovaný z okna a fanatický dav s kosami pod ním je velice silná scéna...

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Já jsem se s Vláčilem neminul, a přesto si také myslím, že se jedná o téměř nejlepší český historický film.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Nesouhlasim s tvrzenim o nejlepsim ceskem historickem filmu. Uz jenom ta ideologicnost je strasna.. a znam mnohem lepsi ceske historicke filmy.. jenom Vavrovo Kladivo na carodejnice je o 100% lepsi

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Spolu s dalšími díly troligie ten nejlepší a nejrásnější český historický film!!! Nádherné kostými, skvělá hudba a naprosto úžasný a nepřekonatelný Zdeněk Štepánek!!!

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Film bohaty na akci a kvalitu,ikdyz v dobach komu.temna jsme meli zizku jako fevorita realita byla trochu jina,ale hodnotim film ne dejiny.

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama