Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eroica aneb „Hrdinská symfonie ve dvou částech" sžíravým způsobem útočí na národní hrdinské mýty a proti étosu vojenské cti staví spíše chválu života zaměřeného na přežití. Snímek je složen ze dvou filmových povídek, z nichž jedna se odehrává během varšavského povstání a druhá v německém zajateckém táboře. (Febiofest)

Recenze (11)

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dvě šikovně natočené, chytré a originální povídky plné solidních hereckých výkonů. Přese vše ale vlastně docela nevýrazné. Možná to bude tím, že překotnost jejich vyprávění nedostává ambicím, které si kladou - tedy revizi pojmu hrdinství. V polském prostředí to jistě byl velmi provokativní a třaskavý počin. K nadčasovosti by ale potřebovaly obě storky více prostoru, na kterém by měly šanci proniknout do hloubky. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Původně mělo jít o trilogii, ale povídka Con Bravura nebyla do snímku zařazena. Ačkoli se jedná o vynikající část, popravdě má Eroica ve své podobě takový náboj, že si to jinak představit nedovedu. 85% ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kompozičně zcela uchvacující snímek. První povídka - "Scherzo alla polacca" - je nesmírně dynamickým příběhem z dob varšavského povstání o nechtěném vlastenectví a zvláštním druhu hrdinství. Srší vtipem, nadsázkou, ale hlavně milosrdným humorem zlehčujícím napjatou situaci a zcela potlučující byť jen stopy jakéhokoliv patosu. Ovšem druhá část - "Ostinato lugubre" - první povídku předčí. Jedná se skvěle vystavěný beznadějný příběh ze zajateckého tábora, plný napjaté atmosféry, povedených charakterů a se zdrcujícím závěrem. Podobně jako první příběh nabízí i tento především demaskování učebnicového hrdinství, ovšem svojí ponurostí se divákovi zapíše do duše přece jen o něco hlouběji. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dva pohledy na hrdinné vlastenectví - v první povídce se skrývá pod rouškou komedie, a to z dost velkého nadhledu (až se divím, že ho byli Poláci schopni), druhá povídka pak nabízí dramatické hrdinství, ovšem žádnou kamennou legendu, jen čisté charakterní jednání. Zajímavý snímek, leč k dokonalosti pořád dost chybí. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomuto filmu a asi som to nepochopil v porovnaní s vysokým hodnotením priateľov na csfd. Ako keby si Poliaci robili sami zo seba posmech a ich odboja vo WWII. Pokiaľ to mala byť komédia, tak asi nemám zmysel pre humor. Manželka je milenka maďarského husára, manžel je odbojová spojka ale spije sa so spojovateľkou a potom má námornícky krok a ťažkú opicu, zabalia to do Varšavského povstania... Horko ťažko som vytlačil. 1* ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama