Reklama

Reklama

Země dinosaurů 8: Doba ledová

  • USA The Land Before Time VIII: The Big Freeze (více)

Obsahy(1)

Nožička,Sára, Spike, Zobka a Pírko - vaši dinosauří kamarádi jsou zpátky v novém okouzlujícím celovečerním dobrodružství z oblíbené série Země dinosaurů. Naši oblíbení dinosauři z velkého údolí jsou zase tady, aby vám vyprávěli nejčerstvější dobrodružství o sněhu, který u nich poprvé napadl a každého mile překvapil. Pak ale naši kamarádi zjistí, že i malé legrační sněhové vločky mohou ohrozit jejich přežití. Čeká vás dojemný příběh o přátelství a rodině, kouzelná animace a krásné písničky v povedeném filmu, který kromě sněhových lavin přinese i přívaly zábavy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Mám rád film Země dinosaurů od Dona Labuta, ale opravdu nemám rád jejich pokračování který jsou nemastné a neslané. Je pravda že jsem jich zas moc neviděl ale ty který jsem viděl mě moc nebraly. Příběh je šíleně ohraný, a celý je to celkem pruda dokoukat. Naneštěstí animace je pěkná a dobře se i na film kouká ale není to prostě nic moc. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma (mini) doby ľadovej, v ktorej postavičky riešia viacero dejových línií. Má to hravosť, poučenie i detský humor je vcelku vkusný. Druhý najlepší film animovanej série o dinosauríkoch po prvom filme. Osmička priniesla príjemné prekvapenie, aspoň z pohľadu toho, že divák očakáva z filmu na film čoraz slabší výsledok. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Pan plochonos je rodem ceratosauridního (rohatého) dinosaura jménem Pachyrhinosaurus. Tento vegetarián obýval v období pozdní křídy (cca 76 Ma) území současné Angloameriky (především Aljašky a Kanady). Zejména na Aljašce v oblasti souvství Prince Creek (kde byly jeho ostatky též nalezeny) se vyskytoval také v oblastech daleko za severním polárním kruhem. Ze studií těchto fosilií a poměrů izotopů kyslíku vyšlo najevo, že již v této geologické periodě se v oblasti střídaly v důsledku náklonu zemské osy polární den a noc. Tudíž tito dinosauři zde v temné zimě, trvající cca 4 měsíce, skutečně čelili drsným klimatickým podmínkám jako v tomto snímku. Nicméně přesto tam tehdy (ostatně podobně jako po celou éru druhohor) panovalo teplejší podnebí než dnes. Výzkumy ukázaly, že průměrná roční teplota na pozdně křídové Aljašce se pohybovala mezi 5 až 6 °C (oproti recentním -12 °C). (Marasuchus17)
  • Nový otrozub, jenž v Záhadných dálkách napadne nejdříve Zobku a následně i její kamarády s panem Plochonosem, je rodem severoamerického pozdně křídového tyrannosaurida s názvem Albertosaurus. Dříve byl tento teropod paleontology mylně považován za evolučního předchůdce slavného Tyrannosauruse rexe. Ostrozub se objevuje také na začátku filmu v pralese. (Marasuchus17)
  • Tento film byl natočen na motivy studií a domněnek tehdejších paleontologů a geologů, kteří předpokládali, že již v období střední a pozdní Křídy se alespoň v oblastech za polárním kruhem střídala čtyři roční období podobně jako v současných mírných podnebných pásech. Výzkumy současných geologů a paleontologů, kteří se zabývali studiem „polárních“ dinosaurů jako byla např. Laellynosaura, Gorgosaurus, Yutyrannus, různé druhy troodontidů či některé druhy alosauroidů z Austrálie, odhalily skutečnost o střídání ročních období v období střední až pozdní Křídy nejen v oblastech za polárními kruhy, ale i na území současné východní Asie (např. Číny), tudíž neptačí dinosauři skutečně poznali sníh i mráz na vlastní kůži. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama