Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student Ríša se nevěnuje právům, ale flámům a výtržnostem. Rozzlobený otec již odmítá platit jeho dluhy. Ríša však není úplně zkažený. Rozhodne se odjet na čas ke strýci faráři na Moravu a tam se připravit na zkoušky. Na venkovském plese se seznámí s Helenkou, plachou revírníkovou dcerou. Půvabná dívka Ríšu okouzlí. Je úplně jiná než ženy, které doposud poznal. Jejich známost se mění ve velkou lásku. Plynou dny a idylický vztah začíná Ríšu nudit. Z jakési škodolibosti začne jednou Helence vyprávět o svém bývalém zhýralém životě a o zlomených srdcích krásných žen. I když to jsou vesměs smyšlenky, Helenka je dotčena a odmítne se dál s Ríšou scházet. Strýček farář se rozzlobí a vykáže synovce z domu. Ríša zoufale hledá Helenku, aby se s ní udobřil. Až těsně před odjezdem vlaku do Prahy mu Helenka odpouští. (NFA)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Otakar Vávra a Nataša Gollová dostali za tento film Národní filmovou cenu. (Kulmon)
  • V jedné scéně měl pes Brok skočit za Helenkou do postele, ale záběr se stále nedařil. Tak architekt Jan Zázvorka dal Nataše za hlavu namazaný rohlík, pes na ni krásně skočil a ještě překvapenou Natašu oblízl. (Kulmon)
  • Ve filmu se poprvé objevila i Vlasta Fabiánová. (Kulmon)
  • Helence mělo být 16 a Gollové bylo téměř 30. Kvůli tomu byl do role Ríši obsazen Svatopluk Beneš, protože Rudolf Hrušínský, kterému byla role již dříve slíbena, byl ke Gollové příliš mladý. (Kulmon)
  • Otakar Vávra vzpomínal, že pro roli Helenky jiná herečka, než Nataša Gollová neexistovala. (Kulmon)
  • Filmovanie prebiehalo v okolí mesta Dobříš. (dyfur)

Reklama

Reklama