Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává ve Francii v srpnu 1944. Tři kluci provedli něco, za co se bojí jít domů, tak se rozhodnou utéct do Lyonu, kde žije matka dvou z nich. Po cestě potkávají zraněného německého vojáka, který je donutí, aby mu pomohli. Jakmile však kluci poznají, že voják pro ně není nebezpečím, spřátelí se a společně vyrazí směr Lyon. (petrsv)

(více)

Recenze (6)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborný film z konce války. Místy úsměvný, místy legrační a místy velmi krutý, ale především dost reálný. S velkým ponaučením pro všechny, že války nepřinášejí nic dobrého pro žádnou stranu. Takovéto filmy by se měly dávat místo těch šíleností, které se dnes točí. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film „Po vojne“ nie je reálnym filmom, ale taká filozofická rozprávka. Odohráva sa na francúzskom vidieku, kde na konci 2. svetovej vojny vládne zmätok a obyvatelia dedinky si chcú uctiť svojich osloboditeľov. Ale došlo k omylu a vítali ustupujúcich Nemcov, ale s americkou vlajkou. Došlo k smrti starostu a traja chlapci, ktorí to spôsobili sú na úteku. V dobe kedy zo všetkých strán počúvame o bojoch a o novovznikajúcich vojnových konfliktov je to dielo, ktoré veľmi jednoduchým spôsobom vyjadruje, že ešte existuje aj humanistický a skvelý ideál. Postavy v ňom nie sú hrdinami, ale sú realistické, ľudské a veľmi ľahko zraniteľné. Príbeh sa rozpráva z pohľadu deti, bez vojnových efektov, bez boja a bombardovania a na druhej strane nám ukazuje ich pocity bezmocnosti, strachu a beznádeje. Predkladá nám na pranier márnosť a absurditu vojny a vynikajúcim spôsobom predkladá všetkým ale predovšetkým mladým ľuďom hrôzy vojny, fašizmu (postrieľaní veriaci v kostole) ale aj symboly priateľstva, vzájomnej pomoci a úcty. Ale väčšina dospelí nemajú pre takéto priateľstvo pochopenie, pretože Nemci boli pre všetkých krutými nepriateľmi a takýto názor majú aj vojaci Spojenci. ()

Reklama

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Síce som od začiatku tušil kam sa bude príbeh uberať, ale aj tak sa mi to veľmi páčilo. Ide o príbeh 3 chlapcov z francúzskej dedinky počas roku 1944, ktorý prihlásia príchod Američanov, ale namiesto nich ide o sťahujúce sa nemecké tanky, čo má za následok smrť starostu. Zo strachu pred polepšovňou sa vydávajú chlapci na únikovú cestu do Lyonu za ich matkou, počas ktorej stretnú nemeckého dezertéra, ktorý u nich supluje chýbajúceho otca. Krásny film o bezstarostnosti detstva v konfrontácii s krutou vojnovou dobou zaujme nie príliš originálnym zato však veľmi pôsobivým príbehom a skvelými hereckými výkomni (výborní sú najmä detskí predstavitelia, ale slušný je aj Richard Bohringer). Film sa dočkal aj ocenenia na Frankfurtskom detskom festivale (89) a patrí k tým lepším pohľadom na WW2 z pohľadu detí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Poměrně odlehčený snímek na hranicích žánru dětského a toho skutečně válečného, nechybí jistá dávka humoru ať slovního nebo i mírné komiky. Celkově ne příliš výrazný, zato ale celkem příjemný a lehce stravitelný z obou stran. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jeden opravdu tušil, jak ten příběh dopadne, ale ani to nevadilo. Na válečný snímek je to snímek opravdu dosti pohodový, velká část nese se v duchu Knoflíkové války či putování Hucka Finna. Takové klukovské dobrodružství, do něhož nakonec ta válečná realita vtrhne a všechno převrátí. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama