Putování Jana Amose
Drama / Historický
Československo, 1983, 150 min
Otakar VávraHudba:
Otmar MáchaHrají:
Ladislav Chudík, Jana Březinová, Marta Vančurová, Zuzana Cigánová, Jiří Adamíra, Mikuláš Huba, Oldřich Kaiser, Ctibor Filčík, Leopold Haverl, Radovan Lukavský, Ota Sklenčka, Miroslav Macháček, Pavol Mikulík, Petr Čepek, Zdena Studenková, Ladislav Lakomý, Radoslav Brzobohatý, Bořivoj Navrátil, Slavo Záhradník, Jiřina Švorcová, Michaela Kudláčková, Gustav Opočenský, Zdeněk Hodr, Jana Smrčková, Svatopluk Beneš, Zlata Adamovská, Michal Dlouhý, Josef Chvalina, Jan Přeučil, Milan Riehs, Boris Rösner, Veronika Žilková, Lukáš Bech, Marie Brožová, Jan Čenský, Jaroslav Drbohlav, Libuše Geprtová, Jiří Kostka, Jan Pohan, Alena Procházková, Filip Renč, Vladimír Salač, Milan Sandhaus, Raoul Schránil, Pavlína Mourková, Alexej Gsöllhofer, Augustín Kubáň, Rudolf Krátký, Pavel PípalPlakáty
Výpravný, dvojdílný přepis zachycuje strastiplné osudy českého velikána Jana Amose Komenského, po bělohorské katastrofě donuceného opustit vlast. Líčí jeho setkání s různými evropskými osobnostmi 17. století - se švédskou královnou, s umělci i vědci. Zdůrazňuje hrdinovu ušlechtilost, ale také vnitřní odolnost, která mu dovoluje překonat řadu soukromých i pracovních tragédií. Součástí příběhu se stává zhmotněné podobenství Labyrint světa a ráj srdce. Pojetí Komenského je však sošně neživotné a zejména je z něho "vyzmizíkována" náboženská rovina. Zjednodušující životopis se proto neubránil školometské suchopárnosti. (oficiální text distributora)
Fingon
Tři Vávrovy filmy v jednom dni, jsem umořen... Oproti jeho předchozím kouskům bylo v Amosovi několik působivých obrazů, ovšem nuda převažovala a délka byla nesnesitelná...(3.3.2011)
WANDRWALL
Film dává občas CSfilm. Bohužel filmaři v této verzi nevyužili potencionálu, který dramaticky bohatý Komenského život v sobě má. Tempo filmu je únavě pomalé, informace o životě J.A.Komenského pouze školní, ačkoli historických záznamů o něm a jeho době je dost. Byl vyhnán z Čech, jako každý kdo nebyl příslušníkem katolické církve, kterou tvrdě nastolili Habsburkové atd.(7.7.2011)
N.Strauber
Utrpení pro ty, co na to museli jít se školou. Skutečná stopáž čítá 374 minut - z toho posledních 336 Komenský umírá.........(28.3.2009)
darkrobyk
Komenský umíral snad půl hodiny a já se modlil, aby mi bus z Prahy domů neujel...jo, tenkrát jsme na tom byli povinně se školou. Hvězdy dávám za výpravu a obrazové ztvárnění Labyrintu světa - opravdu hrůzostrašné. A být mladší, společně s chlapem přibitým na vrata by mě strašilo celou noc nejméně týden. Jinak Vávra zde svůj talent příliš neprojevil, ten zhasl s Kladivem a Romancí...(29.12.2010)
honajz
Patetické a teatrální scény, deklamace, všechny scény jsou prvoplánově didaktické, plus otřesné politické vidění té doby podle výkladu komuistů - Jan Amos byl věřící, ale musí o Bohu pochybovat, zlí katolíci pálí knihy a rabují domy. Je divné, když Jan Amos a jeho manželka mluví česky s výrazným slovenským přízvukem. Hvězdička za kameru (s výjimkou vizí).(6.10.2010)
Cushing
"Supervávrovina". Kdysi na promítání pro školy: Ať už Jan Amos umře! Ať už Jan Amos umře a my můžem jít domů! Dokonalý způsob, jak znechutit dávného velikána a učitele národů školní mládeži.(3.7.2007)
fantoci
Podobné téma by jistě šlo natočit lépe, kdy by mohlo býti více zábavnějším pro širší publikum. Historických filmů, či životopisných filmů opírajících se o dobové reálie není nikdy dost. Film Putování Jana Ámose nevypráví jen o osudu jednoho z největších Čechů, ale i mapuje události, které výrazně zasáhly do historie našich zemí.(6.3.2008)
wosho
Z původně Vávrou plánovaného,několik desetiletí,několikadílného filmu(mám pocit,že jich mělo být6) se jeho tvůrcovi kvůly problémům s rozpočtem i ideologickým námětem(humanista Komenský bojující proti útlaku mocných a jenž je jasně proti násilí se prostě našim soudruhům nehodil do krámu) podařilo natočit jen malé torzo a je to na něm vidět.Celkově je Putování velmi roztěkané a úsečné doplněné komentářem a malovanými předěly(které filmu neskutečně ublížily).Naštěstí i v 70ti letech nezapoměl Vávra režírovat a snaží se film natočit jak jen nejlépe to šlo(třeba scény setkání se švédskou královnou nebo Rembrantem mají své kouzlo a půvab),naštěstí celý film obsadil opravdovými herci,kteří když nezáří,tak nic neskazí.Škoda jen,že původně plánovaný do hlavní role Štěpánek zemřel.Ve své době provokativně obsazený slovák Chudík se s rolí porval a podal ji jak jen to šlo nejlépe-přesto sám Vávra později uznal svoje rozhodnutí za největčí problémem jeho neůspěchu. Putování Jana Amose si určitě zaslouží naši pozornost,ikdyž není dokonalým filmem o jednom zmála naších titánů.Vznikal dlouze a velice bolestivě,přesto se Vávrovi jeho sen podařil splnit a po několika bídných filmech natočil něco za co se nemusí stydět.(16.4.2007)
fuckme
Neuvěřitelně suchý film, i ve srovnání s husitskou trilogií. Chudík není Štěpánek a navíc mku scénář nedovoluje nijak herecky exelovat. Peníze (a že jich bylo dost, tento snímek totiž patří k nejdražším počinům naší kinematografie) měly jít rovnou do školství, než na tento "opus", který rozhodně neslouží jako učební pomůcka hodna Komenského.(19.5.2008)
klúčik
Veľkofilmy , to je parketa Otakara Vávru. Tento dnes najstarší žijúci režisér sa pustil natočiť životopisné dielo o Komenskom. Film je ale strašne dlhý, čo mu neprospelo. Vyzdvihujem výkon Ladislava Chudíka. Aj preto dávam 65%.(9.11.2010)
honz
Učitel národů a jeho doba v pojetí Otakara Vávry. Film sleduje Komenského osudy, na kterých se odráží doba porážky stavovského povstání a třicetileté války. Jeho pobyt ve Fulneku, v polském Lešně, které se stalo centrem bratrské víry a Komenský se tam uchýlil po vydání Obnoveného zřízení zemského, cestu do Anglie, Švédska, zpět do Polska a Nizozemí, kde 15. listopadu 1670 vyčerpaný umírá. Kromě spíše tragického rodinného života Jana Amose věnuje film pozornost jeho dílu filosofickému a především pedagogickému. Na okraj se tak dostává Komenského odkaz teologický jako posledního biskupa Jednoty bratrské (není divu, když film vznikl na počátku osmdesátých let). Po umělecké stránce má ve snímku vysokou úroveň scéna z díla Labyrint světa a ráj srdce.(11.1.2012)
Reanimated
Velkofilm, jehož epičnost spočívá jen v maniakálně natáhnuté stopáži. Vše od hereckých výkonů přes výpravu vyvolává dojem levné, neuvěřitelně nudné televizní estrády. Závěrečná pasáž umírání (aneb Putování Jana Amose na Onen svět), trvající asi hodinu byla doprovázena srdečním fanděním z řad studenstva: "Tak už sakra chcípni!"(16.11.2009)
Camac
Je to trochu jako Jára Cimrman ležící spící. Komenský taky cestuje po celé Evropě, setkává se s nejvýznačnějšími lidmi své doby, každému poradí, pomůže ... Ale je to strašná nuda - zfilmovaná učebnice.(6.4.2011)
MELODY
Nikterak záživná výuková pomůcka.(18.11.2010)
majk_n
Moc rozvláčné a poučné. Pamatuji si jak se nám na to ve škole strašně nechtělo jít(12.2.2003)
Vladajsoucna
Kladivo na čarodějnice nebo Romance pro křídlovku, to je první, osobitá, nepodlézavá, moderní tvář Vávrovy tvorby. Jan Amos, to je ta druhá, výpravná, leč akademicky chladná tvář. Přesto film stojí za vidění už proto, že úctyhodná osobnost Komenského nemá dosud na filmovém plátně konkurenci. Ladislav Chudík si se svou postavou poradil důstojně, dobrou práci odvedl i kameraman Šofr (jen občas obraz filmu působil až nepatřičně temně). Jako zfilmovaná učebnice plná pozoruhodných momentů Komenského života, jeho úžasných humanistických myšlenek (byť přiblížených naprosto fádně prostřednictvím scén píšícího či diktujícího Komenského) a dalších dobových postav (i když setkání Komenského s Rembrandtem nebylo nikdy historicky prokázáno) určitě obstojí. Ale to závěrečné Komenského "nekonečné umírání", to není uhrančivá katarze, ale nechtěná groteska jak od Monty Pythonů!(12.9.2010)
Prubner
Film je tak přecpaný klišé tohoto žánru, až působí jako parodie. Nemohli to zachránit ani chudáci herci, i když se hodně snažili.(9.10.2006)