Reklama

Reklama

Sokolovo

Československo / Sovětský svaz, 1974, 129 min

Režie:

Otakar Vávra

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Válečný velkofilm se odehrává v letech 1942 - 1943 a líčí historii vzniku vojenské jednotky v Sovětském svazu a účast českých a slovenských vojáků v bojích na východní frontě. Titul byl koncipován jako součást historické trilogie, jejíž další části tvořily "Dny zrady" a "Osvobození Prahy". Nákladný film byl natáčen na autentických místech Ukrajiny a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. V květnu 1975 se konaly četné slavnostní premiéry. Po odchodu Martina Štěpánka do zahraničí se už Sokolovo neuvádělo. Nezdálo se vhodné, aby národního hrdinu hrál emigrant. Film je dvoudílný, ale uváděn byl vcelku. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Otakara Jaroše film glorifikuje jako komunistickou ikonu, ačkoli on ve skutečnosti komunisty nesnášel – z hrobu se však bránit nemohl. Jako dílo osudové spravedlnosti tedy vyznívá, že když jeho představitel Martin Štěpánek v roce 1981 emigroval, film byl kvůli tomu předčasně stažen z distribuce. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Jestliže Dny zrady o událostech roku 1938 mohli diváci ještě vnímat jako paralelu k nedávné situaci srpna 1968, v dalších dvou dílech trilogie přistoupil režisér Otakar Vávra už na čirou historickou propagandu. Později to zdůvodnil tím, že kdyby odmítl, byl by přišel o práci, jindy naopak líčil, jak aktivně celý projekt dojednával na nejvyšších stranických místech. Nešlo to jinak – každá část spolkla kolem tehdejších 20 milionů Kčs (dnes by to bylo nejméně desetkrát tolik). Za to samozřejmě normalizační režim žádal své a Vávra mu to v touze po sebeuplatnění na rozloze historického velkofilmu poskytl. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Historik a technický poradce filmu Karel Richter po létech prohlásil, že padl nápad od filmu zakomponovat fiktivní scénu, kdy Klement Gottwald a Ludvík Svoboda drží dobrovolnou leteckou hlídku na střeše hotelu Metropol. Zůstalo však jen u nápadu. (Martensson35)
  • Ve filmu předvedl svůj výstup i známý herec a kaskadér Zdeněk Srstka. Ve scéně, kdy tanky s plamenomety zapalují vesnici, vyběhl z jednoho domu namaskovaný jako stařec s umělým plnovousem a parukou, které okamžitě chytly a Srstka utrpěl popáleniny v obličeji. (Martensson35)
  • Film byl při natáčení v Mosfilmu zařazen do výrobní skupiny Jurije Ozerova, ale tomu přišlo trapné, aby Otakaru Vávrovi šéfoval a tak byl film přeřazen do skupiny Michaila Romma. (Spinosaurus)
  • Režisér Otakar Vávra chtěl natočit film už v padesátých letech. Objel kvůli tomu všechna místa, kde se měl příběh odehrávat včetně lokací na Slovensku. Projekt byl ale zrušen, scénář putoval do šuplíku a naštvaný Vávra se rozhodl, že už se k tomuto tématu nikdy nevrátí - ale vrátil. (Spinosaurus)
  • Tento nákladný film se točil na autentických místech na Ukrajině a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. (Karlos80)
  • Československý štátny film sľuboval veleniu ČSĽA, že účasť bude pre vojakov "kultúrno-politickou brigádou". (marlon)
  • ČSĽA poskytla v období jesene 1973 až júna 1974 filmárom vojenskú techniku a na víkendové termíny aj 700 vojakov základnej služby. (marlon)
  • Štáb sa absenciu snehu pokúsil riešiť guličkami penového polystyrénu. Tie však rozfúkal behom pár minút vietor. Ďalším riešením sa mali stať naftalínové guľôčky, ale hercom tak dráždili oči, že ich mali celé červené. Vo filme sa nakoniec sneh vytvoril natretím krajiny bielou ženijnou farbou. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, Sokolove a v okolí Moskvy. (dyfur)
  • Pri premiére filmu sa Gustávovi Husákovi nepáčilo ako Martin Štěpánek zahral Otakara Jaroša a zdalo sa mu, že nie je Jarošovi vôbec podobný. Krátko na to začal byť Štěpánek perzekvovaný, dostával podradné úlohy v divadle a preto bol nútený emigrovať za hranice. Z tohto dôvodu bol film neskôr zakázaný. (Jello Biafra)
  • Film bol vyhotovený a premietaný aj v 70mm verzii so šesťkanálovým zvukom. [Zdroj: Zoznam 70mm filmov premietaných v ČSSR] (BlueNeon81)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama