Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neo je, poté co se mu podařilo zastavit několik chobotniček pouze silou vůle, v hlubokém bezvědomí a odpočívá na lodi vedle dalšího záhadného pacienta, který jako jediný přežil nepovedený protiútok zionských lodí. Kapitán lodi muže podezírá ze zrady a nemůže se dočkat, až se probudí, aby ho mohl vyslechnout. Morpheus a Trinity si dělají starost o Nea. Jeho stav totiž mnohem více než bezvědomí připomíná stav člověka připojeného k Matrixu, přestože zjevně připojený není. Nedbají pochybovačných názorů kapitána a vydávají se do Matrixu, aby si nechali poradit od Vědmy, co se Neovi stalo. Ta jim prozradí, že chobotničky nevyřadil z boje náhodou. Jako vyvolený má obrovské schopnosti, které zatím dokáže plně ovládat, navíc není nijak omezen hranicemi mezi jednotlivými světy. Díky střetu s chobotničkami se nedopatřením dostal do pasti mezi skutečností a Matrixem. Posádka lodi mezitím objeví Niobe a její nepojízdnou loď, kterou uvede znovu do chodu. Velitel zionských obranných sil Lock o tom nemá žádné zprávy a považuje všechny tři lodě, které zůstali mimo Zion za ztracené... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (958)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Proč tak nízké hodnocení? Jednoduché -- a musel jsem se přemáhat, aby to nebylo o hvězdičku méně. Pokud autoři vytvoří svět s jistými pravidly, musí svět podle těch pravidel fungovat (a do toho patří i to, že Neo může pravidla porušovat). Změnit pravidla uprostřed hry je podvod. -- Pokud se na začátku něco kategoricky tvrdí (the truth: as long as the Matrix exists, humans can never be free), tak nelze tuto maximu rozmělnit. -- (První) Matrix se mi hodně líbil a znám ho skoro nazpaměť (i když i tam byla nesmyslná pseudofilosofie, třeba že prý savec žije v rovnováze s přírodou a nespotřebuje všechny zdroje -- nikoli, jakýkoli život expanzivně spotřebuje všechny zdroje ve své nice a POTOM žije v rovnováze s přírodou, protože už nemůže expandovat). -- Matrix Revolutions je šarlatánská břečka a nedovede to zvrátit líbivá vizuální stránka. A docela se mi líbilo i tohle shrnutí: http://www.youtube.com/watch?v=_XEa-3eeedI&NR ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Miesto tretieho, zase inakšie pojatého filmu, čo by mi vyhovovalo viac sme na záver trilógie vlastne dostali len druhú polovicu Reloaded, keďže Revolutions pokračuje presne tam, kde skončil a aj v rovnakom štýle a už tu vidno, že tvorcom celkom došiel dych, aj nápady. Zase zlé to nie je, chystá sa obrana Zionu, takže tá atmosféra extrémneho nebezpečia, ktoré nastane už o pár hodín sa mi páčila, už ani tie vedľajšie postavy nie sú tak nové a nevýrazné, takže som s nimi sympatizoval a aj celá hlavná fáza filmu našťastie splní to, čo divák čaká a tak tu sa je na čo pozerať. Ale Matrix samotný je už riadne v úzadí, vlastne iba v úvode dostane nejaký priestor, inak sa film venuje reálnemu svetu a tu nemá moc čo prekvapiť, čo bolo predsa len doménou hlavne prvého filmu. A aj Neo samotný je celú prvú polovicu filmu vlastne úplne zbytočným, táto línia ma teda absolútne nezaujímala. No nanešťastie film nečaká nejaké uspokojivé vyvrcholenie a tak to po obrane Zionu dosť upadne a finále ma už vlastne vôbec nebavilo, čo je hlavne vzhľadom na prelomovosť prvého filmu riadna škoda. Už ani tie postavy nie sú, čo bývali, hlavné trio Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss a Laurence Fishburne stále majú svoju charizmu, ale majú veľmi málo priestoru a ani ten im už nedokáže ponúknuť tú štýlovosť, ako predtým. Vlastne iba v úvode. Hugo Weaving je tu už úplne zbytočný a vôbec sa mi nepáči, čo z jeho postavy urobili, to by som celé vymazal. Ale všetky tie vedľajšie postavy, ktoré majú priestor pri obrane nesklamú a fandil som im. Čo sa týka akcie, tak tá je teda poriadne rozporuplná. Určite chválim obranu Zionu, tá je perfektná v každom ohľade, je to veľkolepé, napínavé, s viacerými výbornými momentmi a navyše s vizuálom na štýl Votrelcov alebo Terminátora, čo teda určite chválim. Akcia v klube, ktorá vlastne jediná pripomína predchádzajúce diely tiež nie je zlá, ale ani už taká nezabudnuteľná, predtým to tvorcovia zvládali čosi lepšie. A samostatnou kapitolou je finálny súboj, ktorý teda išiel úplne mimo mňa. Tu chceli všetci natočiť asi najakčnejší a najveľkolepejší súboj všetkých čias, ale sa im to hneď vymklo z rúk a cítil som sa pritom len trápne. Tu sa mi nepáčilo vôbec nič. A technicky si to už samozrejme drží svoj štandard, pozerá sa na to veľmi dobre. Takže aj Revolutions som si už párkrát pozrel, kladov je tu dosť a na tú obranu Zionu je radosť pozerať, ale inak je to už jasne najslabší diel a v porovnaní s kultovým pôvodným filmom výrazný pokles. 64% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Matrix Revolutions - logické a velmi efektní dokončení jedné z nejlepších sci-fi všech dob. Neo uvízl v pasti stanice metra mezi světem Matrixu a Zdrojem, ale je brzy osvobozen po akční návštěvě Orphea a Trinity u Merovejce. Paralelně s průletem jedné z bojových lodí sledujeme superbitvu posledních lidí v Zionu - v bojových strojích s ručními zbraněmi proti myriádám chobotniček přicházejících z Matrixu. Zachránit je může už jen Vyvolený - Neo, který se po strastiplném letu zatím snaží dojednat se stroji uzavření míru, vždyť agent Smith se vymknul i kontrole Matrixu a ohrožuje vedle lidí i svět strojů. Finální bitva se Smithem je geniálně nafilmovaná v dešti a bouřce, bojuje se v trojrozměrném prostoru s uchvacujícím nasvícením scén a božskou prací kamery (blesková osvětlení, postavy bojující v lijáku, protisvětlo, chvíli stmavení do siluet, chvíli přesvětlení, funkční zrychlování i zpomalování kamery, detaily kapek a ruky rychlejší než padající kapky). Velká podívaná. Trailery 2: http://www.csfd.cz/film/9498-matrix-revolutions-matrix-revolutions-the/videa/ ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Why, Mr. Anderson? Why do you do it? Why get up? Why keep fighting? Do you believe you're fighting for something? For more than your survival? Can you tell me what it is? Do you even know? Is it freedom? Or truth? Perhaps peace? Yes? No? Could it be for love? Illusions, Mr. Anderson. Vagaries of perception. The temporary constructs of a feeble human intellect trying desperately to justify an existence that is without meaning or purpose. And all of them as artificial as the Matrix itself, although only a human mind could invent something as insipid as love. You must be able to see it, Mr. Anderson. You must know it by now. You can't win. It's pointless to keep fighting. Why, Mr. Anderson? Why? Why do you persist? Because I choose to. Revoluční snímek s revolučními efekty, revolučním námětem a revolučně geniální scénářem. Lepší zakončení trilogie jsem si ani nemohl přát! Pro mne se jedná o nejlepší film všech dob. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

První třetinu filmu si člověk připadá jako kdyby naskočil na rozjetý vlak a neseděl v něm; jako by se jen vezl na audiovizuální vlně a poslouchal klasicky hádankovité a chvílemi už poněkud prudící dialogy, ale víceméně nijak vnitřně nerezonoval s příběhem. ___ Autoři nemilosrdně počítají s tím, že se chytáte a vcítíte, což u někoho přijde po třetině filmu (můj případ), u někoho v polovině a u někoho vůbec. Reloaded ještě mohl fungovat jako samostatný film s volně rozprostřenými hádankami, ale Revolutions už ne. _____ Wachowští přišli "jenom" s toužebně očekávaným, nesmírně čistým, perfektně a překvapivě logickým doťuknutím. Ekonomie vyprávění eliminuje zbytečné dohady a směřuje k jedinému cíli. Všechny linie se postupně propojují a nakonec do sebe dokonale zapadnou. ______ Řešení je chytré (ve smyslu dobře zkonstruované) i moudré, a bez nadsázky můžu říct, že má filozofickou hloubku a přináší také potřebnou katarzi. Nekoná se tedy žádný kýčovitý "superhepáč", protože příběh o balanci protichůdných sil se ani nemůže převážit jenom na jednu stranu. _______ Co se týče akce, přestřelka ve stavu beztíže je hodně cool (možná i prostorově lépe zkomponovaná než přestřelka v jedničce), bitva o Zion, v níž desítky lidmi řízených bojových robotů střílí tisíce chobotniček, je dlouhatánská, bombastická, kupodivu i krvavá a špinavá (u matrixovské akce novum) a většinou vás ani nenapadne, že jde takřka o 100% počítačové generované obrazy. Souboj se Smithem je už vyloženě sekvence z jiného světa a zajímá mě, kolik lidí, kteří nikdy neviděli žádnou anime, ji stráví. Pokud znáte aspoň Akiru, budete v sedmém nebi. ______ Abych to shrnul: čtyř a půl hodinový kolos Reloaded/Revolutions považuju za to nejlepší, co se letos urodilo v Hollywoodu a trilogii Matrix řadím k těm vůbec nejlepším sci-fi, jaké kdy byly natočeny. _____ A propos - postava bezúčelného, ale z lásky vzniklého programu holčičky Sati, která umí tvořit krásné věci, je pro mě geniální personifikací ducha celého díla. Evoluce ducha dosahuje vrcholu, když začne myslet a tvořit z estetických pohnutek. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • "První díl je o zrození, druhý se vypořádává se životem, třetí je o smrti," shrnul trilogii představitel Morphea Laurence Fishburne. (Reiniš)

Související novinky

Wachowští se vrací k Matrixu?

Wachowští se vrací k Matrixu?

04.03.2014

Studio 20th Century Fox se brzy vrhne do natáčení třech pokračování Avatara a u Disneyho chystají první ze tří nových epizod Star Wars. Velké sci-fi filmy jsou zkrátka v kurzu a pozadu nechtějí… (více)

Reklama

Reklama