Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (2 241)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Dokud bude Matrix existovat... Nikdy nebude lidstvo svobodné....... Matrix toho priniesol vo svojej dobe veľmi veľa iného (nového) či už to boli veľmi vydarené a revolučné efekty, zaujímavá myšlienka, punc originálnosti a veľmi kvalitne a inteligentne vystavaný príbeh. Toto všetko zaručilo Matrixu divácku nesmrteľnosť a širokú obľubu. KULTovosť filmu je nesporná a pre mňa existuje len prvý filmový Matrix, ktorý mám rád a naozaj ho aj rešpektujem. Tie ostatné sú už len prázdnou (nie však nekvalitnou) akčnou pochúťkou a nepotrebnou nadstavbou. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden nenápadný film, který změnil sci-fi, změnil akci a změnil i celou popkulturu. Kult, který si vždycky rád pustím znova a vždycky mě znovu bude udivovat, jak to Wachowským všechno zapadlo dohromady: Postavy, na kterých vám záleží od prvního setkání, příběh, který sice není stoprocentně originální, ale skloubený tak, že zarazí do sedadla a triky, po kterých padá čelist: helikoptéra, vyhýbání se kulkám i závěrečná honička. Jedinečný film, žádná trilogie. Matrix je jen jeden. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Sleduj bílého králíka, prolez norou do skutečného světa... Matrix has you... a vymanit se z jeho virtuálního sevření nebude rozhodně náležet do kategorie "s prstem v nose". Neoficiálním správcem sítě totiž není žádný tlouštík s hubou upatlanou od marmelády, ale mimořádně činná entita slyšící na označení agent Smith a jeho loajální druzi v černém, včetně nechutných organických štěnic. Takže nezbývá nic jiného než se "narodit" do skutečné reality, projít desetihodinovým rychlokursem jeet kune do, kung-fu a desítek dalších bojových stylů a vymlátit ze Smithe všechny jedničky a nuly... Velkolepý Matrix vytvořili Wachowski Brother´s v době, kdy divák něco takového nečekal a tím pádem ani nebyl připraven. Počítačové zpomalování či pozastavování času, známé jako bullet-time, totálně uhranulo celou filmovou populaci, stejně tak přitažlivá je konfrontace člověka a stroje nebo bytí ve skutečném ohraničeném světě a virtuální, téměř neomezené, realitě. A Matrix, resp. forma jeho podání, zkultovněla. Pro skvěle napsané role nalezli tvůrci perfektní herce, kteří kličkují labyrintem obdivuhodných vizuálních efektů a skrze své hlasivky vypouštějí ty nejpamátnější hlášky. Matrix mě šokoval, napínal, na dlouhou dobu přikoval k internetu a ze svých chapadel nepustil dodnes. Svět už nikdy nebude tak jednoznačný. Občas totiž koukám, jestli na ulici nezahlédnu blondýnu v červeném, jestli v podzemce nenajdu rozbité černé brýle nebo zda neuvidím od telefonní budky tady na rohu odlétat muže v černém plášti... a mé hodnocení se tudíž nemůže skládat z ničeho jiného než z jedničky a nul... 63 miliónů dolarů(rozpočet)/460,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/167 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Opusť pohodlí svého bytu, chceš-li poznat realitu, následuj králíka bílého, zažiješ něco milého: uvidíš akci, která tě ohromí, uslyšíš věty, které tvou víru podlomí a zjistíš, co každý Deža ví - totiž, co je to déjà vu. 95% Zajímavé komentáře: kiddo, berg.12, Honzzaq, numi, sinp, Aiax, Mr. Lobo, d-fens, Lubakus ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vcelku originální nápad promyšleně rozepsaný v inteligentní scénář, ale především převratné vizuální zpracování. Trikaři se překonali a vytvořili pastvu pro oči. Bullet Time byl již mockrát napodoben, ale tady to začalo. Film navíc redefinoval pojem "vypadat cool". Scéna, která následuje po tom, co Neo neodloží všechny kovové předměty, patří navěky k vrcholům akčního žánru. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (258)

  • Citace z tohoto filmu používá Strapo ve svém albu „23“ z vydavatelství Parlophone. (MSpevacek)
  • Termín Matrix pochází z latinského „mater“, což znamená „matka“. Původní archaický význam matrixu byl „děloha“. Dnes toto slovo obvykle označuje situaci nebo soubor podmínek, ve kterých se něco vyvíjí nebo tvoří. (sator)
  • Hugo Weaving (Smith) sa počas tréningu zranil a musel podrobiť operácii bedrového kĺbu. Rekonvalescencia si vyžiadala posunutie natáčania niektorých bojových scén, ktoré sa dokončili až na konci produkcie. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama