Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Dětská polovina z 50. let je vynikající, atmosféra doby je zachycena skvěle, dětští herci jsou výborní. Srovnatelné a v některých ohledech dokonce překonávající jinou povedenou kingovinu Stand by Me, podle parádní novely Tělo. Triky sice neoslní, ale dají se považovat za uspokojivé. Kamenem úrazu je až dospělá půlka z osmdesátek. Herci jsou v ní průměrní a ani zdaleka ne tak charismatičtí jako jejich dětští kolegové. Dá se to přežít, ale celkově už to nefunguje tak dobře. Co naopak funguje pořád skvěle, je Tim Curry jako strašidelný klaun Pennywise. Svého nástupce z remaku strčí do kapsy ve všech ohledech. Závěrečné zúčtování s To je poměrně rozpačité už v knize; tady to jen podtrhuje ne zrovna povedená podoba pavoučího monstra. Sečtu-li všechny klady a zápory snímku, vyjdou mi z toho hodně silné tři hvězdičky. Už dlouhá léta mám ale chuť k nim jednu přidat. Po naprosto katastrofální adaptaci z roku 2017 je ta chuť o to větší. Máte-li malé děti, toužící vidět nějaký dobrý horror, rozhodně pro ně na seznam přidejte tuto verzi To společně s Čelistmi a Poltergeistem. Jsem si celkem jist, že budou nadšené. PS: Po zhlédnutí dalšího kingovského televizního filmu Dům v růžích, který má na této databázi o celých 12% více, už považuji přidání čtvrté hvězdy za nevyhnutelné. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Svět sledovaný dětskýma očima je vzácnost a mezní situace, prožité v dětství, si pamatuješ celý život. Tento svět je kratší, ale o to vnímavější...citově trvalejší, usazující se hluboko ve tvých vzpomínkách. To. Nepojmenované zlo z dětství, vnímané dětmi, kteří ho jako jediní mohou zničit. Nebo ne? Nelze neuznat, že film je skutečně neobvykle zdlouhavý, ovšem celková podstata a atmosféra daného zla, je pro mne zcela dostačující. Nejde o žádný "lekací" horor, zde máme jasně dané základy určité zloby, ať už v myšlenkách a reálných vizích, nebo v lidech samotných. Plynutí děje je výborné, kamera i celková režie se také určitě povedla. TO je zlo, které stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(Herec "mladý Bill" se ve věku sedmadvaceti let oběsil.) Z jistého úhlu pohledu dětství z lidského života mizí stejně jako se chuligán ztrácí v rozlomeném potrubí. S doširoka otevřenýma krvavýma očima a v záplavě bílého světla. Totiž, chci říct, že většina zážitků, které mě definovaly v počátečních fázích života, byly povahy děsivé a paranormální, ačkoliv o sobě můžu říct, že jsem měla velmi šťastné dětství a že vůči němu nemám téměř žádné výčitky. (Puberta čili dospívání, to už je něco jiného, muhahaha. To za sebou nemám dodnes.) Jisté je to, že tenhle konkrétní pocit s abstraktními konturami ve svých dílech (nejen v TO) adresuje King docela často a velmi působivě (zvláštní místo v srdíčku mám pro Dlouhý pochod). Filmaři ho v téhle adaptaci zachytili s velmi zvláštní osobitostí, hraničící v některých krajnostech se špatností a dobovou zatížeností, ale pro mě je už jen ten fakt, že se někdo zabývá dětmi a hrůzou, nesmírně cenný. Zbělení vlasů, oslepující světlo, řada hrobů, indiferentní dospělí, ach, dětství. "Take my hand and you'll never have to grow up." ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

To není možné, že mi To uteklo tak rychle, když To trvalo tak dlouho. Sice mi To bylo od začátku nějaké podezřelé, ale nakonec se mi To líbilo jako Toskáncovi mořské panny. To jsem opravdu nečekal! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv předlohu považuji za jednu z nejlepších Kingovek, tohle zpracování mě kupodivu příliš nezklamalo. Ono natočit TO není vůbec jednoduché. Do filmu se podařilo dostat prakticky celou knihu a myslím, že ne tak špatně. Vidím, že Pennywisse všem připadal na filmu nejlepší, mně paradoxně vadil nejvíc, jako ztělesnění čisté hrůzy z knihy mi opravdu nestačil. Herci byli velmi slušní, závěr nebyl moc povedený ( dabing samozřejmě příšerný ). Takže celkově na TV film lepší tři*. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Počas volebného obdobia 2016 v USA sa v rodnom meste Stephena Kinga (Portland, štát Maine) začali objavovať propagačné materiály, na ktorých tvorca uvádza ako kandidáta klauna Pennywise (Tim Curry). (Marceloo)
  • V knižní předloze jsou dva členové z Klubu smolařů spojeni s postavami z jiných knih Stephena Kinga. Otec Mika Hanlona (Tim ReidMarlon Taylor) sloužil v armádě s Dickem Hallorannem, kuchařem z knihy „Osvícení“. Eddie Kasprack (Dennis ChristopherAdam Faraizl) se mimo jiné kamarádil s mladým Paulem Sheldonem, jenž byl jako dospělý hlavní postavou románu „Misery“. (Rico96)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama