Reklama

Reklama

Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku

  • Sovětský svaz Něvěrojatnyje priključenija italjancjev v Rossii (více)

Obsahy(1)

Na kliniku je přivezena umírající stařenka, která stihne své vnučce sdělit, že před Velkou říjnovou socialistickou revolucí zakopala v Leningradě (dnes St. Petěrburg) poklad. A tak se stane, že všichni, kteří byli v nemocnici v její blízkosti, se náhle ocitají ve stejném letadle směřujícím do hlavního města SSSR (tehdejší Sovětský svaz): primář nemocnice, dva saniťáci, manžel ženy, která čekala na klinice na porod, muž léčící si zlomenou nohu a samozřejmě vnučka stařenky. Snaha získat poklad je velká, ale jen vnučka zná druhou část indicie, která ji v hledání hodně pomůže. Netradiční koprodukční spolupráce vyústila v komedii, která si nehraje na přílišnou realitu, ale dokáže strhnout spádem a svižně ubíhající dějovou linkou. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Zoufale nevtipná bláznivá komedie z doby, kdy se rusáci kamarádili s italama a mysleli si o sobě, že budou největši kámoši, pročež si vyměňovali kulturu, suroviny a licence na žigulíky. Film je ztráta času, přesto mu dám dvě hvězdičky - jednu za hezkou představitelku hlavní role, druhou za kaskadérské kousky a nouzové přistání. Kdysi v 80. letech mi to přišlo jakž takž, po včerejším dalším shlédnutí už ani to ne. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku jsou dobrosrdečně pojatou bláznivou taškařicí. Pro danou chvíli zde žádné zákony neplatí, ani lidské, ani přírodní a svoboda je základem pohybu. Režisérem filmu byl Eldar Alexandrovič Rjazanov a vlastenecky uvědomělá povinnost sovětského dozoru je splněna při náležitém upozornění na nezanedbatelný rozdíl mezi kapitalistickým a sovětským zdravotnictvím a v propagaci odolných ruských automobilů. Blázniviny nepostrádají bizarnosti, pompéznost, divokost, ani občasné vytahování. Nakonec, včerejší noviny vyjdou až zítra a film svým vrtošivějším pohybem uspokojivě plní své poslání bezstarostného pobavení doby a místa. Hrdinou příběhu je Andrej Vasiljev (sympatický Andrej Mironov), kapitán sovětské policie v utajené misi laskavého dohledu nad ztřeštěnými italskými turisty v socialistickém ráji. Vlast a láska slaví vítězství. Hlavní ženskou postavou je Olga (příjemná Antonia Santilli s hlasem Natalije Gurzo), atraktivní italská dívka při hledání rodinných kořenů a dlouho ukrytého dědictví. Život je zábavnou hrou. K odlehčujícím postavám patří zejména svého švagra zneužívající žádostivý řidič sanitky Antonio Lo Mazzo (příjemný Alighiero Noschese s hlasem Alexandera Beljavského), Antoniův kolega i využívaný bratr Antoniovy ženy Giuseppe (příjemný Ninetto Davoli s hlasem Michaila Kononova) a vzteklý mafioso Rosario Agrò (příjemný Tano Cimarosa s hlasem Michaila Gluzského). Z dalších rolí: v povětří navěky uvězněný primář italské nemocnice (Gigi Ballista s hlasem Jakoba Beleňkého), vytrvalý italský hledač s jednou nohou v sádře (Jevgenij Jevstignějev), Rosariova těhotná manželka Santuzza (Franca Sciutto), bezelstně laskavá Andrejevova matka (Olga Aroseva), či z plynu vystrašený inspicient leningradského divadla (Jurij Šepelev). Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku jsou určeny k obveselení, ztřeštěně poskakují, honí se za pokladem Leningradu a lev prokáže svůj oprávněný královský majestát. Dostatečně zábavné a nevýznamné. ()

Reklama

JITY 

všechny recenze uživatele

tak je to už veľmi starý film, pamätám si ho ešte z mladých čias a fakt sa dlho držal a patril medzi naj..komédie starých čias. Po rokoch som ho objavila a som rada, že som si opäť mohla pozrieť, lebo ak sa niekde napíše, že je to komédia, tak to má aj byť. Mnoho som už z toho filmu nepamätala ale zaujal má aj po rokoch. Crazy komédia a ešte aj tie typické ruské melódie k tomu filmu...No a nakoniec ten lev nemal chybu, ten tam bodol ako uliaty...odporúčam... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Absurdná a bláznivá komédia. Prvá hodina je celkom zábavná a toľko vtipných absurdít som nevidel snáď od filmov s účtovníkom Fantozzim. Zvyšok už však vtipný nie je. Je tam veľa predvídateľných heftov, ako keď chlapík preskočí dvíhajúci sa most, bombou v kufríku vyhodia do vzduchu dom, ktorý chcú miestni práve zbúrať, či keď na seba narazia kopajúce hlavné postavy pod klietkou s levom. Občas sa mi nepáčili tie nakreslené pozadia, či to, že chlapík sprievodca, pri každej možnej príležitosti popisoval, čo práve vidíme. Tie rýchle rozhovory, to tempo, to mi bolo jasné ešte pred začiatkom filmu, keď som vedel, že sa jedná o komédiu s Talianmi v spojení so Sovietskym filmom. Najviac sa mi páčila naháňačka s Ladami, či absurdné hasičské auto, keď vrazilo do domu a druhým oknom vysunulo ženu vo vani alebo výbuch benzínovej pumpy pomocou raketovej cigary. Avšak dialógy mali veľa klišé a napríklad niečo bolo aj trápne, hlavne láska, ktorá vznikla medzi postavami odrazu a ich následné dialógy, ako keby sa poznali roky: "Oľga, počkaj, milujem ťa. Nie Andrej, medzi nami je koniec." Takisto sa mi nepáčil ten pomaly všehoschopný lev, ktorý naháňal iba tých, čo mali poklad a dokázal sa vyštverať aj z diery, či na dopravný prostriedok alebo ten natvrdo spravený šťastný koniec, čo sa týka podielu z pokladu a romantickej lásky. Niečo bolo naozaj vtipné, ale asi sa zo mňa stáva imúnny človek voči tomuto humoru z komunistických čias. Prvá hodina bola u mňa na niečo medzi 3 a 4 hviezdičkami a zbytok času na na 1 hviezdičku, takže celkovo sú to u mňa lepšie dve hviezdičky. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jojo, kde jsou ty časy, kdy jsem z nedostatků jiných komedií šel na toto do kina tuším i třikrát. Tehdy velmi dobrá zábava posvěcená komančema, v dnešní době už jen vyčpělé a mdlé. Samozřejmě že jde také o ukázku tehdejšího SSSR a toho co oni mají a my ne. Jak prošla cenzurou „odvážná“ scéna v koupelně, to tedy věru nevím. Ale pamatuji si, jak jsme s jako kluci na ni těšili. Celkově jde tedy o kvalitní film a humor na velmi dobré úrovni. Když se přihlédne k zemi a době vzniku. 201311019640/9808 ()

Zajímavosti (9)

  • Lev King, ztělesňující hlídače pokladu v ZOO, byl v závěru natáčení zastřelen policistou, který se domníval, že napadl mladíka z komparzu. Jak se později ukázalo, byl to naopak postižený, kdo lva dráždil, takže ho zvíře povalilo. (Robbi)
  • Jeden z podnětů ke vzniku filmu bylo dostavění továrny v Toljati a produkce nového vozu VAZ 2103, na který byli sověti náležitě hrdí a film měl částečně sloužit i jako reklama. Přizvaní Italové, zvyklí ve svých filmech na kaskadérské kousky, však zbrusu nová auta v honičkách totálně roztřískali a sovětské propagandistické oddělení z toho bylo dost v šoku. (Stejšn)
  • Kromě zmíněných vozů VAZ a Žiguli například trojice Andrej (Andrej Mironov) a saniťáci Giuseppe (Ninetto Davoli) a Antonio (Alighiero Noschese) stíhají Olgu (Antonia Santilli) ve voze Moskvič 412. Zvláště před výbuchem čerpací stanice je vidět, že má auto zaslepenou SPZ. (Robbi)

Reklama

Reklama