Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Politická satira par excellence. Vůbec se ani nechce věřit, že dobou jejího vzniku je počátek 50. let, tedy doba schematické tvorby socialistického realismu. Iluze prvorepublikové kinematografie je naprosto dokonalá. Tvůrci se jakoby zázrakem vyhnuli schematismu dobové tvorby a stvořili (především pak z dnešního pohledu) silně nadčasovou satiru beroucí si na paškál maloměstskou politickou scénu, jistě s aktuálním záměrem ideově zostudit prvorepublikovou éru (díky němuž vůbec takovýhle film mohl v roce 1954 vzniknout), ovšem celá ta prohnilá a zkorumpovaná maloměstská politická ,,elita" z fiktivních Pětic se bohužel až nebezpečně blíží osazení valné většiny současných obecních a městských zastupitelstev. Člověku až hořkne úsměv na rtech, kolik takových ,,nejlepších lidí" ve všech těch ODS, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL, KSČM, Věcí veřejných a všech nejrůznějších závislých ,,nezávislých" na radnicích máme... PS: Ano, je třeba doplnit ANO! :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Chouro, zavřete poštu, hubu a jdem! Neuvěřitelně nadčasová komedie, která zobrazuje pokřivený svět pánů na jedné radnici. Je až s podivem, že kreatury podobného ražení, navíc ve vysokých funkcích - kolem sebe můžeme vídat i dnes. Je to sice smutné, ale je to tak. Co se však filmu týká - podívaná je to náramná. Některé zdejší komentáře o smutném konci kariéry Vlasty Buriana, dávají tušit, že spousta zdejších pisálků tuto černobílou satiru vůbec nepochopila (já se spíš divím, že tento film nevadil komunistům). Pro mě je to skvěle užitá hodinka a půl a snímek, který můžu vidět i třikrát za rok. A Buriana nechte stranou, ten je zde jen třešinkou na dortu (i s jednou jeho tradiční pěveckou vložkou). Už se ví, kdo je nejlepší člověk? - Ještě ne, pusťte... já musím pro hasiče! ()

ripo

všechny recenze uživatele

Autoři „Nejlepšího člověka" obrátili pozornost na české maloměsto z přelomu století a vzali si v něm na mušku výkvět městské smetánky, usazené na radnici a starající se nikoliv o blaho a rozkvět města, ale o co nejpohodlnější a nejblahobytnější vlastní živobytí. Jejich svornost naruší zásilka z ciziny, adresovaná nejlepšímu člověku městečka, která způsobí, že se ctihodní radní o titul nejlepšího člověka doslova seperou. Scénáristé Neuberg a Vlček, zkušení a obratní kresliči nejrůznějších postav i postaviček našeho života, šli nepochybně ve stopách francouzských „Zvonokos", na něž i děj filmu nejednou upomene. Podařilo se jim kolem vtipné ústřední zápletky rozvířit řadu scén, v nichž postupně prostřednictvím lišáckého poštmistra odhalují prodejnost, chamtivost i tupost „lepších" lidí městečka. Těžkopádné a — zdá se — i chvatné scénáristické i režijní zpracování námětu však film citelně ochudilo o onu lehkost, svižnost, břitkou i jiskřivou ironii, jíž by měl film tohoto druhu překypovat a kterou jsme obdivovali právě u zfilmovaných „Zvonokos". Filmový přehled 52/1954 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá komedie o Češích a typických českých vlastnostech-jistě se dá vztáhnout i na okolní svět. :-)) Jeden z nejlepších filmů Vlasty Buriana co do myšlenky.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Chápu co v roce 1954 tato politická satira měla říci. Bohužel z dnešního pohledu v době , kdy jsou lidé z těch našich (také samých nejlepších lidí) pánů poslanců a senátorů otrávení jak nikdy, nad touto komedií musí člověk smutně pokývat hlavou. Komunistické napadání řízení jednoho městečka zkorumpovanými a finančně navzájem propojenými radními je tak náhodou znovu aktuální. To jen k tématu. Jinak herecké výkony většiny zúčastněných jsou prostě skvělé! To co předváděl Kemr, Kopecký byl koncert. * * * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch horších komedií s Vlastou Burianem. Vlastně zde Vlastík figuruje mnohem méně, než by bylo bývalo zdrávo. Myšlenka filmu nepředstavuje nic světoborného a celý snímek je nesmírně předvídatelný a bohužel nijak zvlášť vtipný. Naopak je snad až smutné, že se od té doby v obecních zastupitelstvích nic k lepšímu neposunulo. Závěrečná pointa také není nic extra. Zde je na místě mluvit o zklamání. [33 %] ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Společně s Werichovým pobočníkem ze Zemanovy pohádky lze onoho poštmistra z malého městečka považovat za opravdu poslední paprsky Burianova fenomenálního talentu, přesahujícího hranice naší země. Satira, obracející se v rámci doby svého vzniku k těm, kteří zasedali v poslaneckých i jiných státních lavicích, si bere na paškál přetvářku, pokrytectví, kariérismus, korupci a faleš. Činí tak způsobem velice milým a nadmíru zábavným. Skvělá příležitost pro nastupující hereckou generaci (Kemr, Kopecký, Medřická, Lipský, Hlinomaz, Myslíková a další), která si dokázala vedle Buriana urvat podstatnou část pro sebe. Jak by si asi s podobnou zásilkou poradili současní mocní a bohatí? Zájem by byl zcela jistě velkolepý. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Patrně poslední film, ve kterém je V.Burian ve skvělé formě. Tehdy se tyhle druhy filmů točili hlavně ve Francii, tedy o lidičkách v městečcích, jejich povahách a činech. Pár se jich natočilo i v ČSR. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století, v tom nenápadném čase, v němž se tolik dařilo esoterním spolkům, anarchistické mládeži a dvorským radovánkám, se tak nenápadně v řeči, která se jen tak vedla, objevila trhlina, která podnes dusí lecjaké fachidioty z řad historiků, dějepisců umění a literárních vědců a do níž padla jednou nohou ta slavná epocha. A tehdy začala válka. Wassermannův poslední, lehce dýchavičný snímek se čechovovsky posmívá imbecilitě honorace: kocourkovská rétorika ukřivděných, frustrovaných, samolibých a pitomých mocipánů šlechtících regionální totalitu se vyjevuje jako osidla znemožňující ostatním lidem chodit a jednat svobodně i jako rouška, která zakrývá příliš jistý zrak. Říkám to po celá léta: Plíšek má pravdu. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jistě v tomto snímku najdeme hodně podobností s nadutostí a namyšleností dnešních politiků a úředníků. Inu, mocní lidé se nemění a jsou bez ohledu na politickou situaci a dobu stále stejně nabubřelí. Ale umí to mazaně skrývat, že? :-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Poštmistr má před sebou těžký úkol - doručit zásilku nejlepšímu člověku v městečku Pětice. Pětice jsou klidné ospalé hnízdo, žije se tam počestně a spořádaně bez přílišného vzruchu - nebo ne ? Role se na Vlastu Buriana vůbec nehodila. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Podařená satirická komedie s celou řadou zábavně nadsazených hereckých kreací. Už jen za onen skvělý duel paní Šejbalové a paní Svozilové si zaslouží pět hvězd! ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V roce 1954 za komunistů natočili pánové Wasserman a Vlček st. historii 1914 ck Rakouska netušili, že natočili i naši budoucnost. Poštmistr odposlouchává hovory, porušuje listovní tajemství jako pravý STBák a rozhoduje kdo s kým a za kolik na kterou kandidátku přímo skvělá ukázka české povahy . Při sledování x tém vidím naši součastnost . Češi se za 100 let vůbec nezměnili , návist nenávist protekce prostě skvělá vize budoucnosti. Mám za to že bychom měli jít znova zvonit klíči . Bravo!! Ještě děkuji všem hercům za skvělé herecké výkony. Bojím se podívat do zrcadla jestli se někomu nepodobám, všechny vlastnosti stejně nosíme v sobě, někdo víc někdo míň . S úsměvem až k pláči deda :-) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Víc než padesát let po vzniku neztratila tahle "sociální satira" na své stáletrvající aktuálnosti. Páni "velkostavaři" a "velkopodnikatelé" jsou se starostou jedna ruka, a co si tajně upečou, to si taky sní. Nuže prostřednictvím stavebních zakázek systematicky vytunelovali místní kampeličku. No a když celá věc praskla, nechal pan starosta vytisknout tlustým písmem, že zastupitelstvo ustanoví komisi, která celou věc náležitě prošetří. Vést to bude jeden z jejich lidí, a potom taky někdo z lidu. Třeba místní holič. "Ten se v účtech nevyzná, ale aby lidi věděli, že se s nima jedná poctivě." Ehm. Nepřipomíná vám to náhodou...... Něco? Je mi jasný, že s ohledem na dobu vzniku se celá věc dá chápat jako propaganda Velkýho smradlavýho Rudocha, ale proč se zlobit zrovna na t-o-h-l-e, když je to koneckonců pravda? Myslím, že tenhle film ale nechtěně ukazuje na jednu historickou poučku: A to, že to nebylo 40 let komunismu, co poslalo tenhle stát na cestu absolutní korupce. Ono už to tady, přátelé, bylo snad odjakživa. Rudý bestie ten korupční a elitářskej systém akorát dovedly do zvrácený dokonalosti. Ale to už plkám úplně od věci, takže zpátky k filmu: Je mi hrozně líto těch, kteří tenhle film zatracují jen proto, že v něm The KING nepředvádí svoje obvyklá šprťouchlata. Zestárlý Vlastík ale na výbornou zvládnul i civilní roli poštmistra Plíška, kterej má (stejně jako ostatní) taky trochu toho másla na hlavě, ale přesto se stane "svědomím města". Zábavné, nenudící a herecky na výši. 75% ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásná česká komedie s Vlastou Burianem. Nemálo se člověk zasměje. Ale nejlepší ze všeho je rvačka v hospodě, nebo-li "hlasování městské rady" :) Tyto staré české filmy jsou krásné, i když přiznávám, že tento patří k těm slabším. Né kvalitou, nebo herci, ale příběhem. I když film má krásný konec, kdy Vlasta Burian odjíždí z města, poté co dal vše do pořádku. ()

Reklama

Reklama