Reklama

Reklama

Zvířecí školka

(TV film)
  • Německo Wilde Tierkinder (více)
Německo, 2020, 44 min (Alternativní 49 min)

Režie:

Jan Haft
(další profese)

Obsahy(1)

Každý živočich dělá, co může, aby nakrmil a ochránil své potomstvo. Nebezpečí ale číhá stejně tak na zemi jako ve vzduchu a pod vodou... V nekonečném koloběhu života mají všechna zvířata nejdůležitější úkol: zplodit potomka, a zajistit tím přežití svého druhu. Ale protože narozením teprve všechno začíná, aby zajistili zdraví příští generace, musí rodiče prokázat zvlášť velkou vynalézavost. Nebezpečí, se kterými se mláďata od začátku života setkávají, je bezpočet. Naštěstí existuje také stejné množství různých protiopatření. Některé druhy ryb se vyvinuly tak, aby nakladly obrovské množství rychle se vyvíjejících vajíček, a tím se jim podařilo zvýšit míru přežití. Jiné druhy zvířat, jako například orel skalní, věnují plnou pozornost jednomu jedinému mláděti. Tento přírodovědný film přináší dojemný, a zároveň překvapivý pohled do zvířecí školky a odhaduje, že rodiče jsou schopni a ochotni udělat všechno, co je třeba. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Postarat se o pokračování rodu v přírodě není vůbec nic jednoduchého, a tak není divu, že strategie přežití jsou různé. Štiky jsou sice vrcholoví predátoři, jenže než dospějí, jejich život je mnohokrát ohrožen. Stačí chvilka, a na jikrách si smlsne leckdo. A když povyrostou, musí čelit i hmyzu. Taková larva potápníka představuje smrtelné nebezpečí. Sameček vranky (zde mylně uveden sumeček černý) jikry raději poctivě hlídá. Samice raka kamenáče nosí vajíčka všude s sebou a mlok skvrnitý, který je živorodý, si vyhledá potůček bez ryb. S vodou jsou spojeny také užovky nebo řada vodních ptáků. Bukáček, rákosníci krmící překotně vetřelčí mládě - kukačku, nebo konipas horský. Mezi stébly rákosu má ale hnízdo i myška drobná. A zatímco sršně se starají o celou kupu larev, tak vosa hrnčířka vytváří jednotlivé komůrky se vstupem v podobě trubice. Každému vajíčku přinese housenku nebo larvu. Jenže ani ona není nezranitelná. Stačí neopatrnost a skončí na jídelníčku kudlanky. A velcí savci? Zubr, divočák i rys se musí o svá mláďata postarat úplně stejně.... Režisérovo jméno je opět zárukou kvalitního dokumentu s nádhernou kamerou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu se rika, ze zviratum by nikdy nemeli prezit vice jak dva potomci, jinak by druh zaplavil svet. To by si meli vzit k srdci obyvatele Afriky, kde kazdy rok pribude 80 milionu lidi , Blizkeho Vychodu a jihovychodni Asie. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama