Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Není snadné vystoupit z davu a slyšet křičet svůj vlastní hlas! Začíná další školní rok a na chlapeckou akademii ve Vermontu přichází nový učitel John Keating (Robin Williams), aby zdejší studenty učil anglické literatuře. John praktikuje velmi nezvyklý způsob výuky, čímž si své studenty nejen získá, ale hlavně je naučí mnohem více, než by se mohli dočíst v knihách. Stane se jejich vzorem a oni se rozhodnou, že budou pokračovat v tradici Společnosti mrtvých básníků, které byl John dříve také členem. Nemají však tušení, jaké následky to může mít… Další z nenápadných filmových klenotů režiséra Petera Weira získal Oscara za scénář a obdržel další tři nominace za film, režii a nejlepší herecký výkon pro Robina Williamse. Kromě něj můžeme v dojemném příběhu o svobodě ducha a nepodrobení vidět také začínající hvězdy Ethana Hawkea a Laru Flynn Boyleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (807)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Schulman .. Neberte dětem jejich sny nebo zbudou ze Společenstev jen mrtvý básníci… Peter Weir je takový pomalý, osobitý vypravěč a jeho filmy na mne mají obsahově i formálním podáním spíše kladný dopad, který i protentokrát přinesl poctivý divácký zážitek. Touto rolí si Robin Williams utvořil svoji škatulku přátelských profesorů nad věcí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako učitel mateřského jazyka jen tiše závidím svému filmovému kolegovi Mr. Keatingovi jeho invenci a metody získávání svých studentů pro krásy jazyka, poesie a svobodného ducha... Je mi jasné, že je to pohled filmově idealizovaný, ale tohle je ta cesta, kudy by se měl správný pedagog a učitel čehokoliv vydat. Tenhle nádherný film navíc vypráví o podstatě konzervativní a prudérní Ameriky relativně nedávné minulosti víc, než mnohá syrová dramata, kde je vše pojmenováváno přímo... Australský režisér Peter Weir šel podobnou cestou jako jeho předchůdce Miloš Forman v Taking Off a vyslovil se coby nezaujatý emigrant svou značně bolestnou sondou k pokřivené podstatě maloměšťácké konformní americké společnosti... Jedna z erbovních rolí Robina Williamse, který obdobné charaktery dostává poměrně často (Dobrý Will Hunting, Svět podle Garpa...) a skutečně strhující a emocionální finále... symbolické gesto potlačené revolty mládí...Carpe diem! Podobné filmy: Klub vyvolených, Opus pana Hollanda, Vůně ženy ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Peter Weir překvapil, a to velmi. Ne že by to byl snad špatný režisér, to ani náhodou, ale spíše mě překvapil celkovým zpracováním tohoto snímku. Robin Williams předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Kromě něj zde můžeme vidět také začínající Ethana Hawka a Laru Flynn Boyleovou (současná žena Jacka Nicholsona). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nemuzu si pomoct, ale podobnej Klub vyvolenych se mi libil o fous vic. Coz rozhodne neznamena, ze by se jednalo o spatnej film, prave naopak, je to vyborny drama. Mame tu paradni mlady herce, jen je skoda, ze tu neni nejaka vyraznejsi postava, na druhou stranu takle zase aspon pusobi jako parta kluku. No a samozrejme tu vsemu kraluje perfektni Williams, kterej se sice furt usmiva, nicmene je v roli taky paradni. No a dalsi velky plus je samozrejme Weir na postu rezisera, ten asi nikdy nezklame. Celou dobu jsem premejslel o ctyrech hvezdickach, ale konec je natolik silnej, ze tu patou proste musim flaknout. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, čim si tenhle film zasloužil tak vysoký hodnocení. To mam věřit tomu, že pro 17-letý kluky "carpe diem" znamená, že po nocích si s kamarádama recitujou básničky? Mam pocit, že autor scénáře se asi musel praštit do hlavy. Když poprvé utekli v noci ze školy, tak jsem myslel, že ty kecy o poezii jsou jenom taková záminka a oni si opravdu půjdou někam užívat. Ale oni fakt šli do jeskyně a četli si tam básničky. To jsem teda vážně nečekal. Spíš bych to nazval společnost totálních zoufalců. Námět by byl dobrej možná tak pro nějakou parodii typu Bulšit, ale tohle se opravdu nedá brát vážně. Abych vysvětlil, proč dávám aspoň ty 2 hvězdičky, tak jedna je to za posledních cca 30 minut, kdy se konečně něco děje a druhá za Robina Williamse, kterej svou roli (i když taky trochu debilní) zahrál opravdu dobře. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (38)

  • Když studenti ukazují profesoru Keatingovi (Robin Williams) fotografii třídy, jedná se o skutečný snímek ze školy Redwood High School v Larkspur (Kalifornie), na níž je zachycena třída včetně samotného Williamse. (don corleone)
  • Původně měl profesor John Keating (Robin Williams) zemřít na leukémii, ale režisér Peter Weir usoudil, že scénáři prospěje, když se bude soustředit hlavně na studenty. (don corleone)
  • Text recitovaný při zahájení každé schůzky Společnosti mrtvých básníků, je ve skutečnosti mírně upravený citát z autobiografické knihy "Walden" autora Henry Davida Thoreaua. (gjjm)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama