Reklama

Reklama

Architekt ze San Francisca Max Klein (Jeff Bridges) vidí najednou věci zřetelně. Už ví, že život je dar a čas příliš krátký pro všechny zanedbatelné malichernosti a zlobu, která doprovází naše všední dny. Změnil se od doby, kdy pohlédl smrti zblízka do tváře - a zjistil, že se nebojí. (Warner Home Video CZ)

Recenze (112)

golfista 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trošku víc. Možná by byly potřeba nůžky a trošku výsledek "přistřihnout". I tak se ovšem jedná o nadprůměrný film se zajímavým námětem - vyrovnání se s posttraumatickým syndromem po leteckém neštěstí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Typicky zádumčivě zadumaný Weir. Příběh plyne hrozně pomalu, za ty dvě hodiny se skoro nic nestane, ale podprahově je ten film strašně silnej. Těžko to psaným slovem nějak vysvětlovat, radši se na tento neprávem opomíjený film koukněte každý sám. Jeff Bridges samozřejmě skvělý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém přemýšlení jsem nakonc slevil a filmu dal čtyři hvězdičky. Šok mi totiž vnukl samotný konec filmu, který je naprosto úžasnou záležitostí a mistrným kouskem režiséra, skladatele a scénáristy, kteří poslední scénu převedli do naprosto odzbrojující podoby. Ta poslední scéna je tak výrazná, že jsem absolutně ztratil pojem, o kom vlastně celý ten film je. Protože celou dobu sleduju nějaké příběhy a vlastně si vůbec neuvědomím, že hlavním prvkem je právě Jeff Bridges. Nádherný film o lidských pocitech a hlavně strachu ze života vyprávěný neuvěřitelně lidsky, až jsem se kolikrát bál sledovat další průběh filmu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vyrovnávání se s traumatickým zažitkem není až zase tak novátorské - tady je to ale celkem hezky zpracované. Hotový jsem ale z té závěrečné scény beze slov - úžasná kombinace hudby a kamery. No také nemám slov. Skvělé. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Peter Weir dal Bridgesovi možnost rozjet jednu z jeho vůbec nejlepších rolí a Jeff jí bezezbytku využil, ovšem zároveň nabídl part z ranku životních rolí i Rosie Perez a ta pohnojila co mohla. Spousta silných scén tak vyznívá do ztracena. Nutno ovšem uznat, že momenty kdy to stojí čistě jen na atmosféře a Jeffovi, tak to umí být ohromně silné. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Závěrečná scéna v letadle epická (hlavně díky nahrazení tradičních akčních ruchů), konec přesně opačný, sakra. (3,5*) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Podruhé za sebou slabší Weirův film. Velmi rozvleklé, i když myšlenkově velmi zajímavá studie traumatu, zacházející samozřejmě mnohem dál. Mrzí mě to kvůli vynikajícímu Bridgesovi a skvělému závěru... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Weirova verze pohádky o Nebojsovi aneb architekt Max Klein osvícen světlem na konci tunelu.. Prodělané trauma a následný náhled na svět jinou optikou je bezesporu atraktivní, hloubavé téma - bohužel, jako v tomto případě, někdy až moc. Až na pár opravdu sugestivních scén (na střeše výškové budovy, flashbacky z letadla, či crash test s U2), se totiž děj směrem k "jahodovému prozření" neposunuje zrovna dvakrát svižným tempem, nicméně jako režisérský záměr (dá se říct i rukopis) to plně respektuji. Přišlo mi, že Jeff Bridges do své role vnesl tu nejlepší esenci ze Starmana a budoucího flegmatického playera bowlingu s potřísněným tepichem.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Panika ve vzduchu, vyděšené výrazy a pak se kovový stroj doslova zaboří do kukuřičného pole. Umírá mnoho lidí, včetně dětí. Uvnitř letadla je jeden muž, který svým přístupem uklidňuje ostatní, aby vzápětí nejednomu přeživšímu pomohl ven z hořícího pekla. Drama o tom, kterak zkušenost z blízkosti smrti ovlivní několik životů. Architekt Max přežil pád letadla, jeho rodina k němu marně hledá cestu, on svůj čas věnuje jiné oběti havárie – mladé ženě, která přišla o dvouletého syna. A svůj osud začne vnímat tak trochu jinak – třeba si občas zatancuje na okraji střechy. Výsledek má zajímavý myšlenkový potenciál, výtečné herce a na režisérské sesli australský klenot Petera Weira, který měl nicméně dohlédnout na dynamičtější pojetí a kratší stopáž. Závěr patří hudbě, kameře a Jeffu Bridgesovi. Weir už měl jistější momenty, na čtyři hvězdy se ale nakonec se svým týmem vysápal. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od premiéry v našich kinách som túžil tento Weirov film vidieť. Nemal som naňho šťastie, ale po rokoch sa na mňa usmialo. Film splnil moje očakávania a musím vyjadriť spokojnosť. Jeff Bridges hraje výborne a v malých úlohách sa mihne viac známych tvárí, ale mňa absolútne dostal Benicio Del Toro ešte vo svojich úplných hereckých začiatkoch. Nečakal som ho tu a keď sa objavil, tak ma to dosť prekvapilo. Film má výbornú atmosféru, ale najmä dobre napísané a prekreslené postavy. Po havárii lietadla, ktorú Bridges prežil, je úplne iný. Nepozná strach, cíti sa slobodný, ale manželka pre neho nemá pochopenie. Ich rozpadávajúci sa vzťah a Bridgesove podivné úlety sú najlepšími momentami filmu. Zbavený strachu si trúfne na hocičo, ale jahody sú nad jeho sily. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Peter Weir (Spoločnosť mŕtvych básnikov, Master and Commander) dokázal stále obdivuhodne striedať žánre a zaujímavo pracovať s ich klišé. Inak tomu nebolo ani v prípade tohto filmu. Príbeh muža, ktorý prežil leteckú haváriu a stratil strach zo smrti je ďalším originálnym zárezom do jeho filmografie. Po každej stránke vynikajúca filmárčina a hlboká psychologická dráma, ktorej najväčšími tromfmi sú Jeff Bridges, na Oscara nominovaná Rosie Perez a nádherný záver. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Že já blbec uvěřil že by mě Peter Weir mohl zklamat. Sice to nějaký čas z mého pohledu rozhodně nevypadalo na nějakou grandiózní podívanou, ale dechberoucí závěr dává hodně nekompromisně najevo, že si divák tenhle film zcela jistě zapamatuje. Jeff Bridges předvádí jen to na co jsme u něj zvyklí, takže extratřídu. Milovníkům silných konců určitě doporučuju. 75% PS: Škoda přestřelené stopáže, nůžky by některým scénám rozhodně neškodily. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po havárii letadla povstane novodobý Ježíš Bridges, co vyvede ovečky z útrob pekla na světlo boží. Trošku mu z toho ovšem hrábne ve velíně a začne svůj život "jemně" kořenit adrenalinem: pro začátek sežere potravinu, na kterou má alergii, silnice začne přecházet způsobem, jaký odkoukal od českých chodců (já JDU a vy všichni za volantem se třeba poserte, hlavně na mě dávejte pozor, já ho totiž dávat NEHODLÁM!), sem-tam si zatancuje na okraji střechy vysoko nad ulicemi, v autě musí mít cihlu na plynu a občas v rámci terapie jiných psychoušů napálí plnou rychlostí do zdi. Tenhle život na hraně však kupodivu zneklidňuje a děsí jeho okolí. Zajímavý film, zvláštní, přemýšlivý, ale kratší stopáž nebo dynamičtější tah na bránu by mu vůbec neuškodily. Udělených 70% v tomto případě není úspěch, "Fearless" měl totiž našlápnuto do vyšších pater a k těm 4 cípatým ho dotáhl v první řadě perfektní Jeffův výkon. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na základě zdejšího obsahu jsem očekával daleko silnější příběh, avšak celkově vzato je Beze strachu stále nadprůměrným psychologickým dramatem. Pěkně je tu rozebrán dopad leteckého neštěstí na psychiku přeživších. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku co do věrohodnosti přepísknuté drama a posttraumatických syndromech po leteckém neštěstí. Celý film táhne zejména výtečný Jeff Bridges. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

S Weirom je to ako na striedačke. Má priemerné filmy, no má i zopár výborných filmov. Bez strachu by som určite priradil k tým lepším. Ide o peknú psychologickú sondu do duše človeka, ktorý prežil ťažkú, hraničnú situáciu a ktorý sa teraz snaží so všetkým vyrovnať. No žiaľ, tá cesta za vykúpením môže byť ešte bolestnejšia ako samotná katastrofa. V tomto kontexte sa mi páčila myšlienka, keď dali dohromady tých dvoch - jedného, čo sa bál všetkého a druhého, čo sa nebál ničoho. Presne v duchu hesla - krajná situácia si vyžaduje krajné riešenia. Oba extrémy si tak mohli pomôcť, a nakoniec si aj pomohli, i keď nie tak ako všetci čakali. Koniec snímku už ale skĺzol do lacného sentimentálneho klišé a pátosu, čo celkový výborný dojem trocha naštrbilo. Celkovo však spokojnosť. 70/100 ()

Reklama

Reklama