Reklama

Reklama

Architekt ze San Francisca Max Klein (Jeff Bridges) vidí najednou věci zřetelně. Už ví, že život je dar a čas příliš krátký pro všechny zanedbatelné malichernosti a zlobu, která doprovází naše všední dny. Změnil se od doby, kdy pohlédl smrti zblízka do tváře - a zjistil, že se nebojí. (Warner Home Video CZ)

Recenze (112)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bridges hrál skvěle, to se musí nechat. Je pravda, že mu také Weir přisoudil hodně zajímavou roli, která se herci musela nepochybně líbit. Škoda jen toho, že to mělo o nějakých dvacet minut víc, než muselo, protože kdyby si dal střihač trochu víc práce, tak z toho byla hodně strhující věc. Takhle občas nuda. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

S Weirom je to ako na striedačke. Má priemerné filmy, no má i zopár výborných filmov. Bez strachu by som určite priradil k tým lepším. Ide o peknú psychologickú sondu do duše človeka, ktorý prežil ťažkú, hraničnú situáciu a ktorý sa teraz snaží so všetkým vyrovnať. No žiaľ, tá cesta za vykúpením môže byť ešte bolestnejšia ako samotná katastrofa. V tomto kontexte sa mi páčila myšlienka, keď dali dohromady tých dvoch - jedného, čo sa bál všetkého a druhého, čo sa nebál ničoho. Presne v duchu hesla - krajná situácia si vyžaduje krajné riešenia. Oba extrémy si tak mohli pomôcť, a nakoniec si aj pomohli, i keď nie tak ako všetci čakali. Koniec snímku už ale skĺzol do lacného sentimentálneho klišé a pátosu, čo celkový výborný dojem trocha naštrbilo. Celkovo však spokojnosť. 70/100 ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Katastrofický snímek? Z časti. Zfilmovaný psychoprůvodce posttraumatickou stresovou poruchou? To taky. Ale především nikoliv nezajímavé skoro až filozofické pojednání o tom, jak moc jsou naše životy ovládány strachem, a že ten, kdo se najednou bát přestane, je pro ostatní za devianta. On neví, co se sebou, svět neví, co s ním. K něčemu tak musí zákonitě dojít... Peter Weir opět dokazuje, že on prostě točí standardní cestou hodně nestandardní filmy. Takové, které obsahují ono neuchopitelné "cosi", co se Vás dokáže dotknout někde uvnitř. P.S.: z vynikajícího výkonu Jeffa Bridgese by si měly vzít příklad všechny ty ubrečené primadony, co si stěžují, že dostávají jen samé nevýrazné role, kde nemají co hrát. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Rosie Perez byla za svoui roli oceněna na Chicago Film Critics Association Awards, Boston Society of Film Critics Awards a na festivalu v Berlíně. Byla také nominována na Oscara a Zlatý glób. Scénář : Rafael Yglesias - podle svého románu. Kamera : Allen Daviau. Hudba : Maurice Jarre. Hrají : Jeff Bridges (Max Klein)....., Rosie Perez (Carla Rodrigová). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Peter Weir dal Bridgesovi možnost rozjet jednu z jeho vůbec nejlepších rolí a Jeff jí bezezbytku využil, ovšem zároveň nabídl part z ranku životních rolí i Rosie Perez a ta pohnojila co mohla. Spousta silných scén tak vyznívá do ztracena. Nutno ovšem uznat, že momenty kdy to stojí čistě jen na atmosféře a Jeffovi, tak to umí být ohromně silné. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (7)

  • Aby se lépe vžil do postavy Maxe, požádal Jeff Bridges o radu svého kamaráda Gary Buseyho, který po nehodě na motorce zažil kóma. (D3VIL)
  • Závěrečná scéna filmu je postavena na obrazu Hieronyma Bosche "Ascent do Empyreum". (Terva)
  • Porota Berlínského filmového festivalu udělila Rosie Perez zvláštní uznání za její výkon v roli Carly Rodrigo. (Terva)

Reklama

Reklama