Reklama

Reklama

Poslední vlna

  • Austrálie The Last Wave (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Austrálie, 1977, 106 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Pragmatický mladý právník David Burton (Richard Chamberlain) ze Sydney se ujme obhajoby skupinky Aboriginů, obviněných z vraždy. Komplikovaný případ ho zavede mezi australské domorodce, o kterých dosud nevěděl skoro nic. Jejich rituály, kouzla a iracionalita ho začnou fascinovat a vzdalovat rodině i dosavadnímu způsobu myšlení. Skutečnost je ovšem hrůznější, než si kdy dokázal představit, a bezprostředně se týká nejen jeho vlastního osudu, ale i budoucnosti celé arogantní bělošské civilizace. Zemi postihují prudké bouře a lijáky a ničivá poslední vlna, o které se zmiňují nejstarší aboriginské mýty, zřejmě není pouhou strašidelnou pohádkou pro děti... (Cinemax)

(více)

Recenze (51)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Divný film, který je nám tematicky celkem vzdálený, na druhou stranu je možné v něm najít něco, co se nám v současné době ztratilo. A to je propojení s přírodou a jejími mystérii. Pokud jsme ochotni do filmu proniknout, asi je možné v něm najít pořádnou hlubinu myšlenek, ale snímek to rozhodně nijak nezjednodušuje. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Po Pikniku na Hanging Rock natočil Weir další film, který naprosto dokonale vystihuje anglické slovíčko "eerie". Tedy něco mezi "tajemný" a "strašidelný". Peter Weir umí udělat atmosféru. Možná se dá říct, že Peter Wier je v tomto ohledu mistr nad mistry. Jenže narozdíl od Pikniku mě Poslední vlna i přes nevídanou atmosféru příliš neoslovila. Pro mě osobně je zkrátka až moc divná. To ovšem nic nemění na tom, že Weir je špičkový filmař a že mám pro jeho práci (včetně tohohle filmu) jen a jen obdiv. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na ceny za nejlepší fantasy film a pro nejlepšího režiséra (Peter Weir)............ MFF v Sitges ´82 (Španělsko): Cena pro nejlepšího herce (Richard Chamberlain). Scénář : Peter Weir, Tony Morphett, Petru Popescu. Kamera : Russell Boyd. Hudba : Charles Wain. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

1. Živly: Už neporoučíme větru ani dešti, ale jsme rádi, když přírodní živly spolupracují. Někdy se ovšem chce nějaký živel prosadit na úkor ostatních, a pak tu máme hurikány, zemětřesení nebo tsunami (podle australských domorodců třetí). 2. Sny: Kdysi jsme snům rozuměli, pak se nám přestaly zdát, nyní se vracejí, ale už jim nerozumíme. 3. Mystika: Život bez mystiky, je jakoby bez šťávy, protože jen mystika dokáže propojit celý život (a snad i co bylo před ním a co bude po něm). Mystika ale může být maligní (černá) nebo benigní (bílá). Ta první může končit pádem do nevědomí (neurózy a psychózy), ta druhá může z nevědomí čerpat (a dovést člověka k duchovnímu klidu, což je beze sporu synonymum největšího štěstí)... Peter Weir pozoruhodně kombinuje tyto tři prvky na pozadí rozpadu původní australské kmenové kultury a jejích zákonů (decentralizovanou osou je zarputilost obhájců názoru, že nemůže existovat ve městech, protože - jinak řečeno - by město nebylo civilizované)... Voda dovede být hrozná, ale nepodceňujme ani ten vítr. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

U mňa obrovské sklamanie. Námet je super, zo začiatku to výborne šlape ale už niekde po prvej tretine Weir dupne na brzdu a až do konca sa to nechytí. Prišlo mi to tak strašne nevzrušivé a nudné až som rozmýšľal či ten film náhodou nevyhral minimálne 20 cien v Cannes. Slabých 5/10 a suverénne najhorší Weirov film čo som videl. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Richard Chamberlain získal jako David Burton na mezinárodním filmovém festivalu v Katalánsku cenu Clavell de Plata v kategorii nejlepší herec. (Terva)
  • Australský filmový institut udělil snímku dvě ceny, a to v kategoriích nejlepší kamera (Russell Boyd) a nejlepší zvuk (Don Connoly, Greg Bell a Phil Judd). (Terva)
  • Snímek získal v roce 1997 cenu IBEX pro nejlepší film. (Terva)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama