Poslední vlna

Last Wave, The

Mysteriózní / Thriller

Austrálie, 1977, 106 min

Peter Weir

Rozpočet AUD 810,000Tržby USA $957Tržby Celosvetovo $1,000,000(17.10.2009)

Nevím kolikrát v životě se mi stalo, že jsem měl po filmu špatné spaní, nebo že sen navazoval na film. Mockrát to ale určitě nebylo. Poslední vlna je jeden z nich. Weir je machr, ten film ve mně "dojíždí" už několik dní a věřím, že některé "obrazy úzkosti" budu mít v hlavě ještě hodně let.(30.1.2009)

• J*A*S*M

Zručně natočené a se silnou mysteriózní atmosférou, ale tááákhle natahované. Nudě jsem se opravdu nedokázal ubránit, zvlášť když je jen velmi málo témat, která mě zajímají méně než australští Aboriginálové... Člověk, který mě v profilu filmu Dotek Medusy na Poslední vlnu nalákal slovy "je to podobné a ještě o chlup lepší", musí být blázen.(8.5.2009)

A chčije a chčije. V roce 1976 přišel Satan, o dva roky později se diváků dotkla Medúza a mezi nimi v roce 1977 je omyl Weirův příspěvek do této mysteriózní vlny odstartované na počátku sedmdesátek Exorcistou. Patří mezi tyto klasiky nejen "zlem s lidskou tváří", ale především hutnou atmosférou, která stejně jako výše zmínění nahlodává "co kdyby přeci jen..."(24.4.2010)

Po Pikniku na Hanging Rock natočil Weir další film, který naprosto dokonale vystihuje anglické slovíčko "eerie". Tedy něco mezi "tajemný" a "strašidelný". Peter Weir umí udělat atmosféru. Možná se dá říct, že Peter Wier je v tomto ohledu mistr nad mistry. Jenže narozdíl od Pikniku mě Poslední vlna i přes nevídanou atmosféru příliš neoslovila. Pro mě osobně je zkrátka až moc divná. To ovšem nic nemění na tom, že Weir je špičkový filmař a že mám pro jeho práci (včetně tohohle filmu) jen a jen obdiv.(25.8.2005)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(15.2.2009)

Je mi jasné, že nejednoho diváka tenhle prapodivný film unudí k smrti, já ale pokaždé slastně vrním. Hodnocení je tedy čistě subjektivní, prostě mi tenhle mysteriózní thriller sedl jako prdel na hrnec. Snad to mohlo být ještě drobet lepší, ždibíček kratší, konec o fous méně rozjetý, v hudbě méně mdlých synťákových ploch, ale co - prostě nemohu nenasázet plný počet hvězd. Jedna * za úžasné, tísnivé katastrofické scény - led uprostřed pustiny, černý déšť, stromy prorážející okna. Druhá * za naprosto dokonalé využití Aboriginských mýtů. Třetí * za krásně, klasicky vygradovanou smyčku nezvratných událostí a scén na pomezí reality a snové halucinace, směřující až k epickému závěru. Čtvrtá * za kameru, práci se zvukem a domorodou hudbou, pátá * za sluncem sežehnuté, rudé australské krajinky. Můj soukromý mikrokosmos.(29.6.2011)

Hypnotická, unikátní vidina apokalypsy podle mýtických proroctví australských domorodců. „Sen je stínem něčeho skutečného.“(5.10.2011)

Ocenění: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na ceny za nejlepší fantasy film a pro nejlepšího režiséra (Peter Weir)............ MFF v Sitges ´82 (Španělsko): Cena pro nejlepšího herce (Richard Chamberlain). Scénář : Peter Weir, Tony Morphett, Petru Popescu. Kamera : Russell Boyd. Hudba : Charles Wain.(25.4.2011)

Weirovým konstantním tématem je zkoumání přesahu lidské psyché, jeho záliba v tajemnu má až religiózní rozměr. Díkybohu se vyhýbá onomu "duchovnu" jaké nám dnes servírují lifestylové magazíny, new age literatura a různí esoterici.(5.4.2011)

Ten příběh by byl možná i zajímavý, ale film absolutně nemá spád.(28.7.2008)

Tak tohle byla bomba....tady mě Weir fakt nezklamal. Film starej přes 40 let, navíc poměrně neznámej, ale se všim všudy dokonalej. Atmosféra je strašně silná a zajímavá, což má hlavně na svědomí kamera, skvelé prostředí a dokonalá aboriginská hudba...kouzelná kombinace v kouzelným zvláštním, jakoby hypnotickým filmu. Neříkám že ho každýmu vřele doporučuju, všichni tenhe film asi tak kladně vidět nebudou, ale u mě to byl zásah do černýho. Paráda..(6.7.2011)

Občas pekne magický snímok, ktorý je ale príliš ukecaný.(11.4.2011)

Tedy nebýt poněkud pomalejšího tempa, bylo by to snad úplně dokonalé. Není to Weirova nejlepší režie, ale možná to je Chamberlainova nejlepší role. Kamera je úžasná, scénář není zbytečně ukecaný... Ten film má k plnému hodnocení opravdu velmi, velmi blízko.(11.5.2010)

Větší radost z tohoto filmu budou mít lidé, kteří se zajímají o myšlení přírodních národů, zejména o zvláštní filozofii australských Aboriginců, v níž důležitou roli hrají sny. Právě z jejích motivů vychází tento snový, mysteriózní snímek o střetu dvou zcela odlišných civilizací.(27.10.2011)

Divný film, byť má jakési hypnotické kouzlo. Ale jinak nechápu, proč je obvykle vysoko hodnocen. Příběh je dost banální a uhodnutelný, celé je to zdlouhavé a místy nudné.(22.8.2006)

Podobne mysteriózna záležitosť ako Weirov predchádzajúci film Piknik na Hanging Rocku, ale o hviezdičku slabšie, hoci tu jedna hviezda hrala a síce Richard Chamberlain, ktorý tu mimochodom podáva veľmi dobrý výkon, ale predsa len ten Piknik sa mi o tú hviezdičku viac páčil.(3.1.2009)

Musim souhlasit s tim, ze film je hrozne utahany. A zbytecne. Hodne mi pripomnel jen o rok mladsi znamejsi film Dotyk Medusy s Lino Venturou. Hlavni charismaticky hrdina, zajimave tema/prostredi, fascinace nadprirozenymi jevy, dlouhe casto nudici zabery, nejasny otevreny konec smerujici k velke katastrofe.(20.1.2009)