Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 192)

POMO 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mementom asi najoriginálnejší hollywoodský film 90. rokov. Vynikajúci nápad, spracovaný v dokonalej symbióze myšlienkovej hĺbky s obrovskými emóciami. Film, ktorý obdivujem pre úplne každú jeho zložku. A pri ktorom chápem že nemusí dostať každého, rovnako ako mňa nedostala napr. údajne geniálna Americká krása. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, nepochopil jsem úplně, v čem spočívá ta často zmiňovaná genialita Truman show. jen vím, že je to moc fajn filmeček s dokonalým Jimem Carreym. Od Weira mám ale stále nejraději romantickou Zelenou kartou. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dojemné, vtipné, sžíravé - to vše dohromady a navrch dokonale vypointované. Nevím, jak na to koukali američané, jakožto televizní národ, ale vzhledem ke slušným tržbám se jim to zřejmě líbilo.Tenhle film bych s chutí pustil všem závislákům na telenovely a obyvatelům planety NOVA, aby si taky užili. V perfektně zinscenovaných záběrech na věrné televizní diváky, z nichž nejvíc mně dostaly ty dvě objímající se stařenky, by se mohli najít. Ale možná jim to nedojde...."Co ten Lima zase žvaní? Přepni to jinam, tohle se nedá." ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Originální, inteligentní a skvěle zahrané i zpracované po všech stránkách. Víc psát nebudu, bylo by to nošení kokosů na ostrov (přirovnání pro zasvěcené ;-)) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Carrey kupodivu je i charakterní herec, kdo by to od něj po Masce, Ace Venturovi a spol. čekal? Příběh Truman Show je krásný jako Natascha McElhone a herecký výkon Eda Harrise opravdu úctyhodný. Jako komedii bych Truman Show rozhodně neoznačil, ale emocí vzbuzuje až až...ve spojení s hudbou Philipa Glasse to vše a spousta dalších, spíš už nudných technických věcí, vytváří jen těžko zapomenutelný film...výtvarné zpracování závěru filmu je pak nezapomenutelné docela určitě, i když skvělí herci na tom mají také svůj nezanedbatelný podíl...prostě takhle rozhodně jo:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ty záběry, kdy ukazovali řadové domky v tom jejich "prej dokonalým" světě jsem měl co dělat, abych nezačal zvracet. Už ty reklamy v průběhu filmu ("KOMU TO PROBOHA ŘÍKÁŠ?") mi připomněly současnost. ("NENÍ TO SHAKESPEARE, ALE JE TO GENIÁLNÍ.") Není to geniální, jen se na tom dají geniálně rychle vydělat prachy. Někomu taky může připadat geniální slepit film z vtipů, dokud nezajde do kina a nezjistí, že z toho vyšlo cokoliv, jenom ne to, co by se dalo nazývat filmem. (-VÍŠ, CO SE ŘÍKÁ? ŽE UMŘEL! -PODÍVEJ SE, MÁME VYSOKOU SLEDOVANOST!) - a to vysílali jen blbý, jeden osamocený titulek na prázdné obrazovce. V průběhu snímku Truman Show dávali na n@vě dva bloky reklam. Jedna z nich byla lživá a nutila lidi, aby si koupili její produkt za každou cenu. Často se říkávalo, že lidé už si na ty reklamy zvykli a nevadí jim, když si během nich uvaří třeba kafe, no jo, ale ta délka bloku při rychlosti dnešních rychlovarných konvic by stačila tak na tři až pět káv!!! A já "se slzou v oku" vzpomínám na dra Železného, jeho naučné pořady (kouzlo tohoto oblbování ještě dlouho někdo nepřekoná) a stále si říkám...NEŽIJEM MY ČÁSTEČNĚ UŽ DRAHNOU DOBU V TAKOVÉ NAŠÍ MILÉ MALÉ TRUMAN SHOW???!!! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem u žádného filmu nebyl takhle nadšenej. Vtipné, emocionální, originální, no prostě skvělé. Námět těží z kontrastu mezi utopíí (Trumanův uměle vytvořený, ale na druhou stranu bezpečný a bezstarostný život) a antiutopíí (televizní magnát řídí z téměř božské pozici lidský život a diváci to bez prostestů sledují). Obě tato prostředí však mají společný základ, totiž nepřítomnost práva být svobodně šťastný - nešťastný, a to ačkoli tento nedostatek má dvě zcela odlišné příčiny (Trumanovi je toto právo odpíráno shora, kdežto diváci o něj vůbec nestojí - stačí jim, když tohoto práva využívá Truman - který jej ale ve skutečnosti vůbec nemá, tedy se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy jsou všichni nesvobodní, ale nikomu to nevadí). Nakolik daná situace připomíná náš reálný svět, to ať si každý rozhodne sám. The Truman Show předkládá látku k zamyšlení zábavným způsobem - a tak to mám rád. 100% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Humorný začátek filmu, myšlenkově silná prostřední část a neuvěřitelně emotivní závěr s vynikajícím Jim Carreym. Prostě film show na špičkové úrovni ve všech oblastech. Zkuste si právě teď představit, že celý Váš život sleduje tisíce kamer a vysílá se celej váš život v televizi, kde to sleduje miliony lidí. Mrazí vás, co ? Cítíte to ponížení z toho, že žijete svůj život podle vůle někoho jiného? Jestli jo, tak jste si tem film prožili stejně jako já, tedy velmi silně a emotivně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Byl jsem překvapený o jak zajímavý film jsem v půjčovnách VHSek přišel v době, kdy jsem doma nedělal nic jinýho než na kazety čučel v jednom kuse. Každý den chodil do půjčovny, každý den napůjčoval kopu filmů a zrovna tenhle mi utek. Zrovna v době, kdy Godzilla trhala žebříčky a Truman Show mi jednoduše vyklouz. Nakonec jsem byl ale dost překvapený, jak s příběhem naložili. Jim Carrey ani nemusel zvážnět. Hrál tady prostě to, co umí nejlépe. A že to do filmu sedlo jako pivo do půllitru. Nádherně a ten příběh měl myšlenku. Možná s tím ale přišli hrozně brzo, protože skutečné reality show se v naší zemi rozmohly až v 21. století a v dnešní době je to stále aktuální záležitost. Kdyby alespoň měly myšlenku, jako v Truman Show, tak neřeknu, ale co tady člověk má dělat s velkým bratrem, vyvoleným, přeměnou muže na ženu, ženy na muže, muže na muže a bůhví kam dál by to mohlo dojít. Nejlepší na celém filmu byl ale závěr, který překonal i samotný geniální příběh, jež z Hollywoodu nevyjíždí často. Ten konec ale překonal daleko víc konců. Možná se momentálně stal i nejlepším koncem, co jsem kdy viděl. A to jsem předtím konce nikdy moc neřešil. Až po tomhle filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $125,618,201Tržby Celosvetovo $264,118,201Jim Carrey vo svojej prvej veľkej vážnej úlohe a moc mu sadne, je vidieť že tento herec má talent a nie len na sprosté vtípky ale aj na charakterné herectvo. Tento krát dokáže zo svojich grimás ťažiť a film vďaka jeho prejavu povyšovať na silnú drámu človeka uväzneného vo svete nekonečného biznisu a oblbovania ľudí. Film je aj takou predpoveďou toho čo prišlo vo veľkom v novom storočí a to priblblé non-stop sledovanie ľudí cez kameru zavretých v nejakom tom priestore. Našťastie tieto úbohé sledovacie porady už takmer vymizli z obrazoviek TV. /videl v kine: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Spoiler... Film, jehož hlavní téma je náš vlastní pohled. Omezovat to na fenomén reality show a bulváru je povrchní, mnohem víc Niccolův scénář cílí na to, jak sami sebe konstruujeme jako subjekty, jaký způsobem budujeme vlastní vnímání reality, vlastní identitu. Peter Weir tuhle finesu jemně vystihl, pohrává si s divákem, je důsledně ironický. Závěr mě přinutil k triumfálnímu gestu - pokud ho někdo chápe jako happy end, zjevně se stal obětí vlastní Truman Show. Tohle je realita, jak ji známe a akceptujeme... Pointou film tak není to, že Truman najde svůj exit, ale právě to, že náš exit je v nedohlednu. "We accept the reality of the world with we are presented. It´s as simple as that." Celá Truman Show je na tomto principu zrcadlícím se v její formě (v mezích možností důsledně) postavená. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělé !!! Naprosto!!! Kde začín a kde konči hranice mezi skutečným světem a světem v televizi. Světem ovlivněného médii. Médii, které ovlivňují svět. Ovlivňují lidi a lidé se chtějí bavit. Je jim jedno kdo to odnáší, kdo trpí... Jediné co rozhoduje je sledovanost.... Je jedno co dávají... Je jedno, jak je to zajímavé, ale hlavně, že to má sledovanost.Proč lidem nedat co chtějí? Ikdyby to byl celý život.... Připomínámi to poslední dobou neuvěřitelně (v USA) úspěšné Reality show... Jen, kdyby o tom Truman věděl... Dělal by to stejně?Pochybuji.... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Spolu s Man on the Moon film, ktery potvrdil, ze Carrey neni jenom herec pitvorici se ve vesmes prumernych komediich, ale umi opravdu hrat. A kdyz se k tomu prida skutecne vyborny scenar s vybornou rezii neni co resit - *****. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andrew Niccol .. Skutečně originální a (tak trochu) vizionářský snímek, protože dle mě je jen otázkou času, kdy bude chtít někdo tuhle "zvrhlou" reality show uskutečnit. Naštěstí to nebude za měsíc ani za rok, spíš desetiletí. Co ale podle mě bude docela brzy realitou (nebo bohužel vlastně už je, ale ne v takové míře) jsou reklamy přímo v pořadech.. Pro spoustu lidí neuvěřitelný zážitek - pro mě obludný, manipulativní a mrazivý popis lidské nenasytnosti, megalomanie a touhy po dolarech. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Udělat film o reality show, která sleduje život od narození v přímém přenosu, je nápad za milion. A za dva stojí-li za kamerou velikán Weirova formátu. Zdařilo se vtažení do obyčejného života Trumana Burbanka, které je po cca hodině stopáže najednou překříženo jinou dějovou linkou (jakou je asi jasné, ale stejně je to spoiler). To jak všichni krom Carreyho hrají přesně jak v telenovelách a vsunují "nenápadné" reklamy je součsně vtipné i mrazivé. Vskutku neuvěřitelně emocionálně silný snímek. K tomu nádherný soundtrack od Glasse a každým dalším shlédnutím se umocňující zážitek. Kdoby Trumanovi nefandil v jeho cestě za svobodou, že? Takže i tobě Trumane; kdyby jsme se snad náhodou již neviděli: "Dobré odpoledne, dobrý večer a dobrou noc!" ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborný Jim Carrey, díky jehož výkonu se v tomto vlastně spíše krutém a smutném filmu párkrát zasmějeme. Ale ve "vážném" herectví Carrey samozřejmě neselhává. Režie Petera Weira i scénář Andrewa Niccola jsou rovněž good. Takže kdybych vás už dneska neviděl tak dobrý den, dobrý večer a dobrou noc. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Opravdu geniální nápad. Je to promyšlené do detailů a postavu Jima Carreyho musíte mít rádi a fandit mu až do úplného konce. Navíc mám rád Nataschu McElhone. "Co dávají na jiném kanálu?" ()

May 

všechny recenze uživatele

Neskutečná podívaná, člově až děsí... (Jakmile se objevily závěrečné titulky, blesklo mi hlavou: "Proboha, doufám, že v ničem podobným nežiju") ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama