Rok nebezpečného života
Romantický / Drama / Válečný
Austrálie, 1982, 109 min
Peter WeirHudba:
Maurice JarrePlakáty
Indonesie 1965: Guy Hamilton (Mel Gibson) je ctižádostivý rozhlasový reportér, který přichází do Jakarty, kde hodlá pracovat. V zemi těsně před vypuknutím občanské války si Guy brzy vypracuje slušnou pozici. V tom mu pomáhá přátelství s Kwanem (Linda Hunt), liliputánským kameramanem, i láska k diplomatce Jill (Sigourney Weaver)... (Pohrobek)
Houdini
Oscar 1 : Herečka VR - Linda Hunt . . . . . . Zlatá Palma - výběr(8.3.2004)
Pohrobek
Psychologicky hutný a atmosfericky podařený snímek z Indonesie z doby mezi Sukarnem a Suhartem. Weirův podmanivý styl dodává filmu zvláštní mysteriozní nádech, z čehož těží i herci, kteří podávají výborné výkony. Hodně zvláštní je pak role Lindy Hunt - její Billy Kwan působí velmi hodnověrně a kouzelně a Linda byla po zásluze zatím jako jediná žena oceněna Oscarem za ztvárnění mužské postavy. Vytkl bych snad jen přílišnou idealizaci indoneského komunistického hnutí a nedůslednosti v reáliích - snímek byl točen na Filipínách, a proto se tu až příliš často namísto javánštiny ozývá filipínština.(1.9.2006)
AngelAngie
Vysílalo TCM.(18.9.2008)
║Rozpočet $13miliónov║Tržby USA $10,278,575║Tržby Celosvetovo $-║ Slušne natočený priemerný film, ktorý ale na škodu príbehovo dohromady nič srdcervúce neponúkne, herecké obsadenie bolo fajn. /60%/(13.6.2009)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $10,278,575(10.12.2006)
Hal_Moore
Herecký koncert v exotickém prostředí. Jinak snad Rok nebezpečného života ani popsat nelze. Mel Gibson je jako reportér, který přijíždí do Jakarty přesvědčivý a jako vždy se do své role opravdu ponořil. Na koho však budu pět největší chválu - Linda Hunt. Liliputánka, hrající fotografa a ještě k tomu chlapa, mi vyrazila dech a její Oskar je tak podle mého zcela zasloužený. Film se sice ke konci začíná protahovat a pomalu ztrácet na zajímavosti, předchozí děj však zabrání pádu hodnocení na průměrné a horší. Peter Weir už ve svých začátcích ukázal, že umí a tohle je jen další důkaz.(18.5.2010)
genetique
Pohľad na politickú krízu a blížiaci sa spoločenský prevrat podal Weir až priveľmi triezvym a odstupovým štýlom a ani romantická zápletka nemala tie správne grády a ani vygradovaný záver nebol cítiť. K úspechu však prispeli najmä herci. Svojim vzhľadom a proporciami Linda Hunt veľa hereckých príležitostí iste nedostala-nedostane, takže svoju príležitosť využila ako sa patrí. A darmo, Sigourney aj keď bez kamošov z vesmíru, ale znova nehrá typickú ženskú rolu v ženskom prostredí. 70%.(10.2.2008)
RHK
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(16.11.2009)
klerik
Jedna z najkvalitnejších Gibsonoviek. Žiadna sranda ani akcia, tiesnivá atmosféra z neznámeho sveta. Kvalita...(10.11.2005)
Ant
Skutečně zajímavý film o událostech na Jávě, o kterých se v učebnicích dějepisu nejspíš nedočtete. Skvělá postava Lindy Hunt a samozřejmě nádherná Vangelisova skladba. Weir opět nezklamal.(15.12.2010)
Ivoshek
Je to zvláštní - film o diktatuře a začínající občanské válce, kde se vlastně skoro vůbec nestřílí a vůbec je tu krutost režimu spíš cítit než vidět. Weir umí udělat atmosféru a podařilo se mu to i tady,. Úplně je fyzicky cítit to vedro, bída, pot, gin tonic (bez ledu) a přitažlivost Sigerney Weaver. Když už jsme u herců, všichni tři v hlavních rolích jsou skvělí - zvlášť v mužské roli obsazená Linda Hunt jako javánský trpaslík. Celkově: je to dobrý film, který zaujme hlavně atmosférou. Mohl být o kousek kratší, ale je je to zvladatelné (byť pro milovníky rychlé akce to může být nuda). Gallipoli mně asi bavilo víc, ale i tak se mi to líbilo.(9.7.2011)
Aiax
Peter Weir opět nezklamal, opět se tady vznáší opar zvláštního kouzelného mysticismu, který díkybohu není tak dusivý a halucinogenní jako v Last Wave. Všeho, co dělá Weira Weirem je tady akorát a dokonale se to podřizuje příběhu. Mel Gibson je výborný (snad poprvé a naposled), Weaverová přetéká charismatem a vynikající je i Linda Huntová v magické roli Gibsonova lliputánského přítele. Skoro pět hvězdiček.(29.5.2005)
balba
Milostné drama uprostřed krvavých politických událostí.(12.12.2006)
sidzej
Zrejme najslabší Weirov počin ktorý stroskotáva na slabom príbehu. Nekonečné zdĺhavé zábery v ktorých sa nič nedeje v kombinácii s rôznymi tancami a inou zábavou ma dokonale nudili takmer celú prvú polovicu filmu, v ktorej sa okrem jednej zaujímavej demonštrácie neudialo prakticky nič. Za pozornosť tak stojí akurát záverečná 30 minútovka v ktorej sa dej konečne začal hýbať dopredu. Mel Gibson a Sigourney Weaver podali štandardné výkony avšak vďaka minimálnej psychológii postáv divák nemá možnosť s nimi sympatizovať. Tú ich romancu som im skrátka neveril pretože chýbali momenty v ktorých by sme pozorovali ich rodiacu sa lásku. Tu sa skrátka zoznámia, prejde zopár nenadväzujúcich scénok a dialógov úplne odveci a zrazu sa ľúbia. Dobrá hudba a zopár zaujímavých skratkovitých scén zachraňujú čo sa dá. Nebyť toho dramatického zlepšenia pred koncom bolo by to len za 2*. 55%(19.3.2009)
Duke90
Podle me snad chvilemi jeste o trosicku slabsi nez predchozi Weiruv snimek Gallipoli i kdyz teda Mel Gibson a predevsim Linda Hunt (Billy Kwan) podavaji velmi slusne vykony a na tom to prave cele stoji. Jinak me tento novinarsky film z prostredi valecnych konfliktu vylozene nicim moc neoslovil. Peter Weir tentokrat nasadil az prilis pomale tempo celeho deni....(29.4.2011)
rastlinka
Atraktívne prostredie aj herci (mladý Gibson sa s tou svojou tváričkou o filmovú budúcnosť strachovať asi naozaj nemusel:)), zaslúžené ocenenenie pre Lindu Hunt a tak trochu hollywoodsky záver (ktorý sa však dá zniesť). Mimochodom, myslím, že Gibson tu predvádza svoj najlepší výkon (spolu s tým vo filme "Signs").(26.9.2011)
danecek24
41. Zlatý Glóbus za rok 1983 - nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Linda Hunt(23.12.2008)
Terva
V zajímavém snímku Petera Weira exceluje vedle hlavní dvojice Mel Gibson a Sigourney Weaverová maličká Linda Huntová v roli fotografa Billyho. Za svou přeměnu získal zcela poprávu Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Scénář : David Williamson, C.J. Koch. Kamera : Russell Boyd Hudba : Maurice Jarre.(25.4.2011)
MissJ
Kruci, takový potenciál - nádherné lokace, výběr herců na jedničku, hudba (Jarre, Vangelis), téma...jenže jako celek to prostě nefunguje. Některé scény nezapomenutelné, ale jako kdyby se Weir nedokázal rozhodnout, jak bude film vypadat; výsledkem je politicko-romantický slepenec, v němž ani jedna linie nefachčí naplno (což je vzhledem k délce stopáže velké mínus). Romantická linka se měla dostat víc do popředí (fakt jsem to řekla?:); jednak to Weaver s Gibsonem dohromady sekne a zadruhé nepřesnost politických faktů sráží význam politické části. Dere se mi na mysl místní zprofanované: bylo to dobrý, ale mohlo to být i lepší.(4.3.2012)
Justinian
Tak trochu jinak podaná klasika "novináře v zemi na pokraji revoluce". Nic zvláštního, jen pár oživujících prvků, které film vytahují z průměru.(16.3.2008)