Reklama

Reklama

Brigitte Bardotová, rebelka s příčinou

(TV film)
  • Francie Brigitte Bardot, le serment fait aux animaux (více)

Obsahy(1)

Krásná herečka dovedla své celosvětové popularity využít ve prospěch zvířat. Boj za jejich ochranu se stal jejím životním posláním... Poslední film natočila v roce 1973, kdy jí bylo pouhých devětatřicet let, přesto dnes skoro každý Evropan zná její jméno. Byla krásná, smyslná, svět jí ležel u nohou, muži po ní toužili a ženy ji napodobovaly. Ona však cítila, že se chce ubírat jinou cestou. Fakt, že ji dlouhá léta pronásledovala na každém kroku média, se rozhodla využít pro dobrou věc. Už od první poloviny šedesátých let se vášnivě angažovala ve spolku pro ochranu zvířat a přestala jíst maso. V sedmdesátých letech, kdy skončila s filmováním, vymyslela a realizovala řadu kampaní, z nichž nejslavnější a také nejúčinnější symbolizoval její portrét s tulením mládětem. Díky hereččinu úsilí se skutečně podařilo lov tuleňů výrazně omezit. V osmdesátých letech pak Bardotová založila nadaci, jež funguje dodnes a jež spolupracuje s mnoha významnými světovými osobnostmi včetně dalajlámy. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mě emočně zcela rozsekal. Já jsem samozřejmě věděl, že Brigitte Bardot má ráda zvířata a má jich hodně a dělá "něco" pro jejich ochranu, ale že se dobrovolně vzdala své herecké kariéry, rozprodala svůj majetek a založila nadaci, která pomáhá po celém světě, o jejích úspěších na poli prosazení různých zákonů apod. nemluvě, a prostě o jejím kolosálním celoživotním nasazení za práva zvířat, o tom jsem neměl ani potuchy, a nesmírně mě to dojalo. Mj. i proto, že Brigitte Bardot je zde krásná i ve svých 85 letech, skutečně okouzlující stará dáma, a je vážně strašně působivé slyšet ji mluvit o tom, jak hlubokou lásku ke zvířatům chová a co pro ně kdy udělala - což ona se skromností sobě vlastní líčí jen tak mimochodem. Byl jsem zcela ohromen a nadšený z jejího životního příběhu, který mi osobně prostě přijde zcela neuvěřitelný. Měl jsem tu herečku vždy rád, nejenom pro její krásu, ale mj. i proto, že nás spojuje narození ve stejný den (BB se navíc narodila přesně 50 let přede mnou), ale po tomto filmu k ní navíc ještě chovám obrovský respekt a jsem jí moc vděčný za to, co udělala. Nevybavuji si, kdy naposled (a zda vůbec) mě někdo takhle svým životem ohromil a okouzli. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Všetka česť! Ta zanietenosť BB. To čo sa jej podarilo dosiahnuť, je priam neskutočné, má za to moju úctu. Ja som ju doteraz vnímal ako rozmaznanú mega hviezdu, ktorá z rozmaru nevie, čo so svojím bohatstvom. Ako som sa mýlil! Pravda je taká, že BB sa bola kvôli svojmu poslaniu ochotná vzdať celého svojho majetku. To je dôkaz, že to myslí vážne a vie čo robí. ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Místo, aby televize název dokumentu ponechala ve znění francouzského názvu - "Brigitte Bardot, přísaha zvířatům", který vyjadřuje postoj a celoživotní vášeň, sklouzne k běžnému komerčnímu postoji. Proč rebelka s příčinou? Slovní hříčka ja zajímavá a má význam, ale pro diváka, který by si vybíral podle názvu, je zkreslující. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Krásny dokument. Som z Brigitte milo prekvapený. Vedel som, že sa zaujíma o zvieratá, ale že je takouto verejnou aktivistkou s dosahom ďaleko väčším než v hraniciach Francúzska už od roku 1962, že sa napokon pre zvieratá v roku 1973 úplne vzdala úspešnej filmovej kariéry (ľúbim jej ľavičácko-rebelantské filmy Viva Maria a Les Pétroleuses), že si zriadila vlastný zvierací azyl, že osobne lobovala u politikov a navštevovala ministrov, to som netušil. A všetky tie kampane, ktorých sa aktívne zúčastnila, alebo organizovala... Na to, aby zohnala 3 milióny frankov na založenie svojej nadácie The Brigitte Bardot Foundation, predala v roku 1987 všetky svoje cennosti a svoj dom (to píšem, keby si niekto stále myslel, že neziskovky financuje Soroš a ilumináti)... Je až neuveriteľné, že dnes, po 60tich rokoch aktivizmu, stále vládze a pokračuje v práci pre zvieratá. Povzbudzujúce. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Citlivý pohled na úsek života BB, v němž zúročila vliv, jakého se filmovým hvězdám dostává, pro ochranu bezbranných. Kéž by si z ní umělci, kteří svou nezaslouženou autoritu u lidí využívají jen k hrdinských výrokům do médií a vágním gestům, kterými samozřejmě nic neriskují, vzali příklad. Brigitte dala do banku všechno, co měla, hodně ztratila, ale nakonec se jí podařilo změnit svět. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama