Reklama

Reklama

Internet věcí

(TV film)
  • Kanada The Internet of Everything
Kanada, 2020, 50 min

Režie:

Brett Gaylor

Obsahy(1)

Provází nás už opravdu všude. Jaká bude technologická budoucnost? Noční můra nebo eko-utopie? Internet zcela pohltil naši pozornost a podařilo se mu to plíživým způsobem. Internetové společnosti dorostly obřích rozměrů a nechovají se moc jako naši přátelé. Tajemní hackeři těží z naší pozornosti a umí podkopat lecjakou demokracii. A jak zajistíme, aby si vlády nepřivlastnily internet věcí a nevyužily ho k ovlivnění voleb v jiné zemi? Už se to děje. Jak zajistíme, aby si internetové společnosti Facebook, Google, Amazon nebo Alibaba nevytvořily monopol na internet pro ryze komerčních účely a celoživotní hodnotu našich osobních zážitků i našich dat nepřeměnily na komoditu, kterou pak budou prodávat dál? A aby si nevytvořily komoditu z nás samotných a pomocí algoritmického vládnutí neřídily náš život? I to už se děje. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé, ale tak nějak to shrnuje věci, které mě osobně nové nepřišly. Věnuje se to možné budoucnosti některých měst, zajímavý byl i čínský příspěvek v podobně "slavné" soc sítě, kde člověk bude dostávat body, za to, jak se chová. 6/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Internet ako prostriedok od slobody vedúci k závislosti. Kým v deväťdesiatych rokoch malo ledva každé druhé dieťa nejaký tetris a na ten si zahralo tak hodinu denne, dnes ležia šesťroční na diváne s tabletom. Tento dokument je takého ľahšieho charakteru, v podstate nie je varovný, len popisný, že všetko pomaly ovládne technológia. Ale ak to nebude zneužívané na zlé veci, potom je to dobré. https://dokumenty.tv/internet-veci-dokument/ ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě tzv. občanské skóre v Číně o kterém jsem již předtím vzdáleně zaslechl. Bodování občanů za snižování uhlíkových emisí , jezdění MHD, na kole či chození pěšky, darování na charitu, dobré chování, sportování. Takto získané karmické body si můžete vyměnit za odměny zdarma. V dokumentu se říká, že čínská vláda již zařadila na černou listinu 13 tisíc občanů. Označila je za nečestné kvůli přecházení na červenou, opožděnému splácení půjček nebo jinému antisociálnímu chování. Takovým uživatelům může být zabráněno létat, uzavřít pojištění, nebo koupit dům. Celé to propojuje platební systém společnosti Alibaba, který zcela nahradil hotovost. Jeho algoritmus analyzuje vaše nákupy, aby určil míru vaší důvěryhodnosti. Také "superrychlá móda" trička z bioplastu z automatu , která druhý den vyhodíte zní děsivě. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je to taková mainstreamová pravda, situace je mnohem horší, jenže žijeme na planetě kde už není možné říkat jiný než správný názor...za tím vším je totiž otrávená planeta a zástupy ne-šťastných otroků... Technologie samy o sobě, jsou fascinující, pakliže jsou používány pro lidské dobro... ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Internet věcí Tak nevím zda být nadšený, nebo vyděšený, kam až se to dostalo a kam se ještě dostane. Jsme teprve na začátku? Ano! Připojit k internetu věcí WC, vanu, dětské plenky, auta, celou domácnost, zámky u dveří, atd... Vážně je to dobré? Ano! Ale nesmělo by se to zneužívat. Protože jsou i to co by za tyto data dali cokoli, bude t i hrozba ve formě krádeže dat. Sami hackeři už to dnes dělají. Poznámka: Dokument je velmi zajímavý. Doporučuji. Hvězdiček 4 ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama