Reklama

Reklama

Francie, má láska

  • Francie French Loving
Francie, 2019, 90 min (Alternativní 60 min)

Obsahy(1)

Proč je vlastně tahle země odjakživa nejvyhledávanější turistickou destinací na světě? Odlehčená disputace ve francouzském dokumentu... Anglický termín French Loving vystihuje přesvědčení rozšířené po celém světě, že Francie je kolébkou lásky, umění žít, kultury a svobody, jejíž obyvatelé jsou romantičtí, galantní, sexy, mají vytříbený vkus a umějí si užívat radostí ducha i těla. Proč nepřestává jitřit fantazii cizinců? Jak si její sladkosti, delikatesy, gurmánství a rafinovanost podmanily zbytek světa? Je právě to důvodem, proč Francii každoročně zaplaví osmdesát pět miliónů snílků z celého světa, kteří ji udržují na pozici první turistické destinace? A když Francii zasáhla vlna atentátů, celý svět se oděl do modré, bílé a červené. Co znamenal ten náhlý výtrysk emocí? Co dnes vlastně Francie představuje? Abychom to zjistili, rozhodli jsme se prozkoumat zblízka všechna pozitivní klišé, která se o ní tradují. A hned na začátku se ukázalo, že v očích svých obdivovatelů je Francie především zemí lásky. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který prezentuje postřehy o francouzské mentalitě především prostřednictvím srovnání s americkým a britským prostředím. Význam francouzského vlivu na utváření evropské civilizace je neoddiskutovatelný, z ostatních národů se Francouzům můžou rovnat jen Řekové a Italové; všichni ostatní ve větší nebo menší míře museli nezbytně navazovat na hodnoty, které definovala zmíněná trojice. Vedle spousty věcí známých (ale často podaných z netradičního úhlu pohledu) se tu objevují i některé méně očekávané. To vše s lehkým nadhledem, vtipem, ironií i sebeironií, prostě s typickým francouzským šarmem - aniž by to znamenalo zaseknutí se v povrchním plkání... Zase jednou jsem si připomněl, proč je mi francouzská mentalita se svojí schopností užívat si atmosféru okamžiku bližší než germánský, anglosaský a americký důraz na vydělávání peněz a z toho plynoucí (u nich, na rozdíl od Francie) společenská prestiž. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Jde o to, že Frantíci mají takovou nějakou svou náturu, dokonce si tomu přizpůsobili i svou mluvu. Může to pochopit jen ten, kdo tam žil a natož ten, kdo tam jede jen na pár dní na výlet, natož pak když je až z Japonska. Viděl jsem na ČT2 a jak jinak než jen tu alternativní verzi 60 minut. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela vtipný a docela zasvěcený pohled na to, co dělá Francii Francií. 1) Chvílemi vtipné hlášky střídají rozvleklé úvahy o nesmrtelnosti chrousta._____ 2) Poslední půlhodina je výrazně lepší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi trefné postřehy. Nejvíce mě bavily jiskřivé rozdíly mezi Francouzi a stupidními Američany. Shlédl jsem na České televizi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Byla skoro dokonalá, málem jsem se roztesknil. Zvláštně krásná v happyendovém pohledu. Mám jí také rád se vším, co k ní patří. Vzpomínám na víno, kterou jsem pil na Saint-Germain-des-Prés. Na místo, které znělo šansonem. Vzpomínám na Montmartre, kde malíři malují portréty. Vzpomínám na Pigalle, které v letním lijáku hýřilo nočním životem. Byl to dlouhý den. Koukám na ní a vidím, že je trochu jiná. Ale stále má leccos do sebe. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama