Kontaminace: Vetřelci na Zemi
Sci-Fi / Akční / Horor
Itálie / Západní Německo, 1980, 90 min
Luigi CozziHudba:
GoblinPlakáty
Z vesmíru přichází bolestivá smrt. Pořádná sci-fi řezničina! Do newyorského přístavu připlouvá opuštěná nákladní loď, původně určená k převážení kávy. Tým vyšetřovatelů nalezne v podpalubí pouze několik zohavených těl členů posádky a krabice plné zvláštních předmětů, vypadajících jako obří vejce. Ty, jak se při bližším ohledání ukáže, nepocházejí z naší planety a při explozi způsobují strašlivou smrt všech v dosahu. Vyšetřovatelka Stella Holmesová musí s kolegy vypátrat nejen zdroj tajemných vajec, ale i důvod, proč jsou expedována do světa zdánlivě obyčejnou obchodní společností. Zdá se, že stopa vede ke dvěma astronautům, kteří jako první před lety vstoupili na povrch Marsu... (oficiální text distributora) -
Do newyorského prístavu vpláva nákladná loď z Južnej Ameriky a na jej palube sú všetci mŕtvi. Policajti vystúpia na palubu aby zistili, čo sa stalo posádke. Medzi nákladom objavia zvláštne vajcia. V snahe nájsť pôvodcu vajec je vedené vyšetrovanie v spolupráci s bývalým astronautom, ktorý bol na misii na Marse... (matriosa)
Shit
Tak pro pořádek, tohle určitě nemá nic společnýho s Alienem od Scotta a jestli přece jenom něco málo by se tak dalo označit, tak jsou to akorát vzhledový maličkosti, jako ty koule a nebo chcípání ve stylu, co v závěru vypadá jako by z člověka právě vylez vetřelec. Nicméně k filmu, ten se zprvu jeví docela solidně, hned ze začátku Cozzi na diváka vytáhne pár osvědčených gore efektů, takže všude lítaj vnitřonsti a vypadá to moc dobře, jenže to je bohužel všechno co Cozzi z gore scének nabídne, dál se už jedná akorát o hodně slabý vyšetřování ala "kdo za tim všim stojí", který dosti nudí a ještě s nic moc vyvrcholením. Rozhodně sem čekal víc, přinejmenším po tý gore stránce(9.5.2008)
Flipnic
Tohle je opravdu podivný film ... Jednak ho předchází jistá "sláva" z důvodu umístění na seznam "videonasties" kvůli údajné brutalitě. Dále pak čerpání z klasického "Vetřelce". Ani jedno však nevychází z opravdové skutečnosti a podstaty filmu ... Jako gore-scény jsou ve filmu opravdu slušné, to se musí uznat. Výbuchy těl jsou na svoji dobu perfektně, dramaticky a nechutně zpracované (používá se skutečné maso a vnitřnosti zvířat). Ve srovnání ale s většinou ostatních "hnusáren", které byly na "videonasties listu" je to spíše takový dobrodružný film o pátrání po původu podivných vajec (ano vypadají jako ta vetřelčí), které při rozpadu způsobují kontaminaci organismů a jejich následný výbuch. První třetina filmu je velmi slušná a má našlápnuto na tajemný a řádsky brutální horror. Pak se ale rychle a plynule změní ve výpravu třech hlavních postav na "plantáž" těchto "vajec" někam do jižní Ameriky ... a to už je vážně dějově slátanina a nuda. Bohužel, z filmu se dalo vytěžit mnohem víc...(5.6.2008)
petero
Taliansky brak, pozerateľný možno vďaka čaru naivity sršiacej z neho.(21.12.2009)
Kusko.t2
Lacný sci-fi horor (či sci-fi alebo horor sú tu však využívané vo veľmi malom množstve) o zelených “mango” vajíčkach, ktoré sa podivným spôsobom dostali na Zem, aby tu ľudom prskali do ksichtu a následne im trocha zdvihli žalúdok a iné orgány. Jednoduchý taliansky VOTRELEC za málo peňazí a bez serióznej vízie, hodiaci sa skutočne skôr do poobedňajšieho vysielania než na tmavé večery. Pravé béčko oplývajúce bohužiaľ malým množstvom vyvrhnutých vnútorností/deštrukcií, s množstvom vyšetrovania a pátrania. Ako keby to niekoho zaujímalo, kde, prečo, začo. Hlavne tu malo byť AKO a to veľa a názorne v rozmanitom množstve. ........Zelenáči :) ### Vo Veľkej Británii "Contamination" Luigiho Cozziho distribučne zastrešili na začiatku hneď dve štúdia, konkrétne “ViP“ a “European Creative Films“. Vydanie oboch Uncut verzii bolo sprevádzané aj neoficiálnym Cut zostrihom od BBFC skrátenom o 2 minúty a 40 sekúnd (Rated: 18). V októbri roku 1983 bolo ale všetko inak. Kazety sa na príkaz cenzorov z BBFC začali sťahovať z predajní a kompletnej video distribúcie zásluhou banu, vyplývajúceho zo zaradenia filmu na zoznam tzv. "Video nasties". Ten trval až do januára 1985. Uncut verzia filmu sa dočkala svojho opätovného vydania v Británii v roku 2004 zásluhou distribučného štúdia “Anchor Bay“ (Rated:15).(17.10.2008)
fcreading
Ak bol tento film v minulosti zakány, kvôli tomu, že sa tam občas vyskytli nejaké ultra lacné gore prvky a pár ľudí v taliansku, alebo v europe dali tomuto nudnému paškvilu nálepku s názvom video nasties tkz. zakázaný film, museli byť totálne zmagorený, alebo len si predstavovali, že sa pozerajú na horor. A Samozrejme ak vynecháme dobrý úvod, pár dobre nakrútených chuťoviek, nemusím ani dodať, že v nasledujúcich minútach sa tento brak totálne tiahne a celý ten čas myslíte len na to, aby ten gumený, preoblečený maskot všetkých pozabíjal a zvíťazil nad ľuďmi. Keď si k tomu pripíšeme ešte nezaujímavých hercov, čo boli vybratý len na to, aby niečo raz za čas vyslovili, aj takú debilinu, čo vôbec nedáva zmysel a čo s dejom, nemá nič spoločné. Ľutujem, ale táto nudná sprostosť namňa nezapôsobila, radšej sa pustím do intelektualnejšieho a lepšieho Votrelca 60 percent...(26.1.2010)
Campbell
Takže za 1) srovnávat tohle s kultovníma Vetřelcema je ubohost, i když zato nemůžou diváci spíše jako společnost šitka, za 2) tenhle film je takovej kvalitní Italskej matroš. Cozzi je zručnej režisér a nebojí se krve. Tady si jí užijeme plno. Vybuchující lidé jsou tu často a i když příběh je dost průměrnej tak to vyrovnává hudba od Goblinů(všechno co udělají je paráda). Já se slušně bavím a užívám si začátek 80 let. Jo a BTW McCulloch je sympaťák.(19.6.2011)
Koly
Cozzi mě mile překvapil. Nemá cenu rozebírat, jestli byl film inspirován snímkem ALIEN nebo ne. CONTAMINATION určitě není první ani poslední snímek, který si z Riddleyho megaskvostu něco vypůjčil. Zápletka je jednoduchá bez zbytečných složitostí. Horrorové prvky jsou ve filmu prezentovány formou vybuchujících lidských těl a nevypadá to vůbec špatně. Alespoň co se kvality provedení týče. Za zmínku taky stojí, že hudbu k filmu dělali GOBLIN. Ale ta mě zas bůhvíjak na prdel neusadila.(14.2.2007)
StrYke
Docela dobrý film - kiklop se jim opravdu povedl. PS: SHIT: Možná proto, že to na způsob Vetřelce od Ridleye Scotta nemělo být.(21.10.2009)
kosta73
Dobová perlička, která musí potěšit srdce každého fanouška propadnuvšího kouzlu eurohororu 80. let. ŘITKA VIDEO je v tomto směru jednoznačně požehnáním, snad jen by si DVD zasloužilo pořádný obal. Těším se na další podobné kousky, jen houšť!(25.10.2009)
Karamanlis
Contamination je svojským pokusom talianskej brakovej kinematografie natočiť pozoruhodný sci-fi horor, ktorý samozrejme zďaleka nevyšiel podľa predstáv a plánov jeho tvorcov, no aj tak tento film žánrového diváka určite neurazí a miestami ponúka (častokrát nechcene) slušnú zábavu béčkového razenia.(27.5.2010)
Terva
Když čtu některé komentáře ve kterých je smutek, že to z Vetřelci od Scotta nebo od ilustrátora Marka A. Nelsona, nemá nic společného, musím se zasmát. Víte, všechno co je nebezpečné, panovačné nebo nepřátelské, zvlášť když u toho umírají lidi, se nazývá vetřelec nebo predátor. A tak myšlenka, že když dám do filmu název vetřelec, se sama vtírne, že to bude ten a ten konkrétní vetřelec. Tento film má sice nějaká vajíčka a ty dovedou z lidského těla udělat pěknou paseku, ale to je vše. Sci - fi prostředí je dost ubohé, hudba skoro nulová a hlavní aktér je nevýrazný. Jedno se však musí nechat, i když se film odehrává v New Yorku je Italský. Tak že žádné Hollywoodské "zženštilosti", ale spousta masakru a krve. A jak již bylo řečeno je to Italský, tudíž se v tom filmu strašně moc mluví, někdy i zbytečně...inu Italové. Ale je to i tak trochu komedie a tak se možná i někdo zasměje. Třeba : CITÁT - ....ne všichni cestují jen z hřebenem na vlasy a pyžamem...ale já pyžamo nemám, spím nahý..... Cesta za poznáním, co se vlastně na Marsu stalo, může začít. A až film skončí položte si otázku....co nás ve " filmovém " vesmíru ještě čeká?(15.1.2010)
p6qwre
Hm...první půlhodinka: velmi dobře rozjetý sci-fi horror okořeněný ucházejícími gore efekty, skvěle vytvořená atmosféra. Jenže pak už to jde jenom z kopce, příběh pokračuje bez překvapení a bez nápadu. Osud svede dohromady tři hrdiny, kteří se vydají pátrat na vlastí pěst a pak už mají hodně štěstí, jsou na pravém místě v pravý čas, taky mají dobrou intuici, že, atd., dalo by se říct, že podobný film (bez té trošky gore) je k vidění každý den v TV:((8.12.2007)
cariada
Úvod nás krásně navnadí, opuštěná lod v přístavu bez posádky, po vstupu na palubu se nejdou všude roztrhaný těla posádky a sposuta podivných zelených vajec. Z nich jedno díky trubkám dozraje a vybuchne což má za následk , že potříštěním lidem okamžitě explodují vnitřnosti. Opravdu velice husté. Jenže to je jen první půl hodina a pak už se nic podobného nekoná. Vyšetřovatelka né zrovna moc pohledná a sympatická, spolu s poldou co první vstoupil na onu lod a kosmonautem co byl první na Marsu se snaží přijít na to kde se tu ty vejce vzala a kde se líhnou. Což je zavede doJižní Ameriky na plantáže. Celé to už pak opustí onu hororvou atmosféru a je z toho jen dobroružný film o pátrání. Pak najdou líheň a vetřelce, který mimochodem vypadá hrozně lacině s reflektorem místo oka. Je až příliš jednoduché ho zabít. Tohle další příklad toho jak se může s dobře rozjetého hororu stát nuda.(21.10.2009)
destroy83
Béčkové gore scifi doprovázeno hudbou Goblinů a servírováno pod taktovkou italského režiséra, co víc si může fanoušek žánru přát. Celé dílko dopadlo přesně podle očekávání, dávka poctivého gore v podobě explodující těl po kontaktu s mimozemským životem v podobě pulsujících vajec donutí milovníka hororových pecek 80. let zakvičet blahem. Divákovi je hned na zpočátku představen příběh přímočaře a brutálně, což perfektně navnadí na pozdější vyšetřování původu vajec, které vede k pochybné společnosti v Jižní Americe, kde se na kávových plantážích nepěstuje pouze káva. Klasické béčkové schéma, plné béčkových hereckých výkonů, vkusné hudby a nezapomenutelných hlášek hlavních hrdinů. Já se bavil na čtyři hvězdy.(4.2.2010)
Slimak
Pěkný...takovej prostější model Vetřelce...samozřejmě je patrná ta taliánská režie...(26.6.2008)
raimi
Italové to mají v paži. Vykradou co se jim hodí a přetaví to do béčkové podoby. Film mě pobavil svou naprosto pohodovou atmosférou. Lidstvo je ve smrtelném nebezpečí, ale hlavní hrdinové se válejí po hotelích, neustále žertují a hláškují a nic je nerozhází :-) Gore je ovšem parádní, bavil jsem se.(28.11.2009)
folklorman
Trochu netradiční provedení záporáků v podobě vajec, které při vysoké teplotě explodují a následný živý, zasažený cíl taky. Film má dobrý začátek, kde uvidíme spoustu dobrých gore efektů a na konci zajímavé odhalení celého problému. Po technické stránce je film docela dobrý. Ve slabším hereckém obsazení můžete jednoznačně poznat herce se jménem Ian McCulloch, který si zahrál v slavnějších filmech např. ZOMBI 2, ZOMBI HOLOCAUST. Mezi nedostatky filmu patří dlouhá hluchá místa v polovině filmu. Celkově je to zajímavé a netradiční dílko.(13.10.2010)
corpsy
Jeden z mnoho talianských brakov, ktoré na prelomu 70. a 80. rokov zaplavovali svet. Nič nové, stále tá topornosť, gore a trash príbeh. Má svoje kúzlo.(3.1.2011)
SOLOM.
Osobně jsem čekal mnohem lepší scifi podívanou, než mi Italové tentokrát nabídli. Film má bezesporu několik velmi pěkných bodů, které musím pochválit ( hudba, gore efekty, úvodní pětiminutovka, laboratorní myš), ale po většinu filmu sem se dost nudil. Tyto světlé okamžiky však určitě stojí za vaší pozornost a příznivci scifi hororů by si tento film neměli nechat ujít. Rychlé přetáčení se dá přece vždycky použít a tak proč toho v pár případech nevyužít. Hodnotil bych ho jako čistý průměr , na který se určitě ještě někdy mrknu. Nejlepším na celém filmu je opravdu hudební doprovod, který má na svědomí legendární skupina Goblin.(12.11.2009)
helraiser
Jasný průměrný béčko, kterých jsou mraky, nic víc nic míň a tak průměr jak vyšitej.(13.8.2010)
| Na levném DVD od: | 21.10.2010 FILMag |
|---|