Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fiktívny životopisný príbeh Williama "Buffalo Bill" Codyho, legendárneho dobrodruha a hrdinu Divokého Západu od začiatkov jeho kariéry až po vrcholné okamihy v podobe vlastnej show.  Mladý lovec a armádny prieskumník William Cody (Joel McCrea) zachráni amerického senátora a jeho nádhernú dcéru, Louisu Frederici (Maureen O'Hara). Hoci sám patrí k prisťahovalcom, obdivuje a rešpektuje Indiánov a je dobrým priateľom Žltej ruky (Anthony Quinn), ktorý sa stane náčelníkom Čejenov. Avšak všetci ostatní, vrátane vojakov, politikov a obchodníkov Indiánov neznášajú a sú odhodlaní zabrať ich pôdu a zničiť šíre pláne slúžiace ako loviská bizónov. Nakoniec okolnosti donútia aj Codyho, aby sa proti domorodcom postavil so zbraňou v ruke. V tomto období stretne spisovateľa Neda Buntlinea (Thomas Mitchell), ktorý spracuje jeho príbeh, z ktorého sa stane senzácia na Východnom pobreží. Napriek tomu je Codyho pozícia neistá, obzvlášť keď sa kriticky vyjadruje na adresu tých, ktorí sú zodpovední za utrpenie indiánskej populácie. Svetoznámym sa stane až vtedy, keď si vybuduje vlastnú jazdeckú show. Súmrak jeho života sa stane aj súmrakom Divokého Západu. (Incantator)

(více)

Recenze (5)

liquido26 

všechny recenze uživatele

První hodina je čistokrevný klasický western, který rozhodně nenudí. To se bohužel už nedá říct o posledních třiceti minutách, kdy se Buffalo Bill ocitá na východním pobřeží. Je mi jasný, že tam ta část patřila, stejně tak jako to byla důležitá část Billova života, ale bohužel mě to nebavilo. Tam někde ve Washingtonu mě film úplně přestal zajímat a už jsem to jen dokoukal a těšil se, až bude konec. Plusem tohoto filmu je obsazení Maureen O'Hary a Lindy Darnell, které patří mezi nejkrásnější herečky té doby. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Příběh jak z kalendáře - akční, leč občas i tklivý a nakonec poučný. Bůvolí Vilda (typově dobře vybraný) jeví se zde vcelku člověkem jemným, nikoliv jako po čertech drsný bůvolobijec. Maureen O´Hara neztrácí eleganci, make-up ani dokonalý účes, i když kolem zuří indiánské války. Indiáni sami jsou skvělí a pitoreskní, Z. Burian by je lépe nenamaloval. Barvotisková legenda vhodná pro školu i každou vlasteneckou domácnost. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový celkem klasický western o tom, jak se jeden bílý člověk snaží dostat mezi indián a nakonec z toho udělá show, kterou ukáže všude po světě. Není to nějak extra zajímavý životopis téhle známé postavy, spíše jen zbytečně moc akční podívaná, kdy ale ty akční scény vyznívají trochu mimo mísu. Dobré herecké obsazení. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Film Buffalo Bill - hlavní roli hrál Joel McCrea. Neustálé boje indiánů o svou svébytnost a svobodu, .... a rozhodující bitva masakr indiánů i bělochů u Little Big Horn. Dalšími hereckými partnery byli Maureen O Hara, Linda Darnell, a začínající Anthony Quinn v roli mladého indiánského náčelníka. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Předválečná westernová klasika. B. Bill byl jedním z prvních bojovníků za práva Indiánů, když napadal politiky na vedoucích postech kvůli jejich špatnému zacházení s indiánským obyvatelstvem. Nakonec založil na jejich podporu show na Divokém západě, která se stala mezinárodní senzací. Film se promítal v brněnském kinu Ponrepo v dubnu 1978 ()

Reklama

Reklama