Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědec, kterého děsí síla jaderných zbraní, ukradne atomovou bombu a vyhrožuje jejím odpálením, pokud vláda nezastaví svůj jaderný program. (Netflix)

Recenze (12)

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý a originálny námet s jasným antimilitaristickým odkazom, ktorý ale dopláca na menej záživné spracovanie, ktoré asi aj v dobe vzniku muselo pôsobiť iba priemerne. Napätia je tu iba ako šafránu, preto som si užíval aspoň momentov, v ktorých bola britská kinematografia tak príznačná - detaily, rozhovory bežných ľudí, drobný populičný ruch a s nimi spojený jemný britský humor. Bohužiaľ aj strach, ktorú mala bomba evokovať, bol často preložený nejakým odľahčením. Záverečné zneškodnenie bomby a oneskorená reakcia postaršieho teroristu pôsobili zasa nechcene úsmevne. Herecky nikto nevybočoval, dokonca ani André Morell. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Vyklizený Londýn, jehož prázdné ulice připomínaly svojí atmosférou lockdown minulých měsíců. Námět, který má námět lehce podobný Čapkově Bílé nemoci. Spousta naivních záběrů a dějových zápletek, ale také spousta hezkých záběrů a hezkých (a vtipných) hereckých výkonů. Navíc černobílá kamera má něco do sebe, a tak tenhle film byl příjemným filmovým kouskem. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V roku 1950 na hrozbu použitia atómových zbraní neupozorňovali ešte mimozemšťania, ale obyčajní ľudia. Či skôr neobyčajní, vedec, ktorý má prístup k zbraniam a v podstate si môže robiť čo chce, je predsa len iná kategória. V podstate už z popisu deja vieme, že má pravdu a je nám v priebehu deja len potvrdzovaná, avšak jeho cieľ zničiť Londýn a upozorniť na to, čo môže čakať celý svet, je už cez čiaru. Nechýba humor, filmu ale dominuje dobová atmosféra Londýna. Nie je to už síce strhujúce, ale ani rozvláčne a utečie to pomerne rýchlo. Napriek tomu sa film asi málokomu dnes dlhšie udrží v pamäti. 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Britský poválečný thriller s poněkud nezáživně zpracovanými poznatky o hrozbě atomové zbraně mi některými scénami připomínal spíše vědecký kongres a s výjimkou posledních 15ti minut mě tedy dvakrát nestrhl. Během filmu sice došlo na řadu působivých momentů, ale většinou jakoby šlo o jenom krátké záblesky napětí a tísnivé atmosféry, které na chvíli mě upoutaly, přikovaly, ale hned s příchodem další scény vyprchaly a rázem odpluly. Film má v sobě silné téma, papírově zajímavou hlavní postavu, jenomže Barry Jones na mě občas působil spíše dojmem podivného dědy, než vědce s povahou rafinovaného manipulátora, a většina zbylých postav zůstala jaksi nevýrazná. Za sedm dní dvanáct je filmem, jehož hlavní přínos určitě spočívá v jistém svědectví doby, v níž vznikl a kterou odráží, a možná, že společenská atmosféra v prvních letech tzv. studené války ještě nebyla tolik paranoidní oproti některým pozdějším obdobím, nevím... Vzhledem k tomu, jak mám politické thrillery z druhé poloviny minulého století poměrně v oblibě, je pro mě tento značným zklamáním. Nedokázal mi přinést víc, než průměrný zážitek s převažující dokumentární hodnotou. [55%] ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka mašinérie, kterou dokáže rozpoutat jeden člověk. Jedná se o pacifistu, který je ochoten při nesplnění jeho podmínek vyhodit kus Londýna do luftu. Ve filmu byl velký prostor pro ztvárnění různých postaviček, ale Angličané většinou toto prostě neumí, takže film není tak zajímavý, jak by mohl být. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama