Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dánských horníků objeví zmrzlý kus ocasu velkého prehistorického tvora. Ten je dovezen do výzkumné laboratoře, kde však v důsledku nehody rozmrzne a obří příšera pak díky bleskové regeneraci doroste do původní podoby. Dánská armáda se ji musí pokusit zničit dřív, než dorazí do Kodaně, zpustoší ji a zaneřádí zeleným svinstvem... (Filmmaniak)

(více)

Recenze (12)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ach ti vědci, copak se nikdy nepoučí?! "Chytili jsme smrtonosnou obludu, vraždící stroj se kterým si nevíme rady. Co s ní budeme dělat?" "Ále, dejte ji do té rozviklané klece ve které chybí pár mříží. No do té v laboratoři s výhledem na dětskou školku. Budeme ji tady studovat a zmutujeme ji, aby byla třikrát větší, neprůstřelná a plivala kyselinu." Zhruba takhle začíná typický monster movie. Až na mírné odchylky není Reptilicus výjimkou. Parta sebevědomých lidí se snaží kolektivně nominovat na Darwinovu cenu a díky jejich snaze lehne popelem nějaké to město. Tentokrát tedy Kodaň. Sluší se poznamenat, že ji Dánové nedají lacino. Manévry které rozpoutají si nezadají s menší válkou. Nasadí tanky, dělostřelectvo, námořnictvo a pochopitelně i hromadu pěchoty. Což nejsou směšně odfláklé efekty, ale doopravdické záběry vojska. Řádění obludy bohužel tak realistické není a místo hrůzy budí spíše záchvaty smíchu. Triky se vůbec nepovedly a kupodivu snímek vypadá nejlépe když potvora na plátně vůbec není. Kdyby se její záběry vystříhaly a režisér místo toho natočil politické drama o vojenském převratu v Dánském království, tak by udělal líp. A to říkám jako člověk, který má pro klasické monster movie slabost. ()

Bláža odpad!

všechny recenze uživatele

Dánský monstr film na způsob Godzilly. Je objeven ocas prehistorického zvířete, který se dokáže zregenerovat do celého ještěra. Drak jako vystřižený z germánské mytologie (i s křidýlky). Proti němu je i drak z českých pohádek krvelačná bestie. Fakt. Výtvarníkům asi moc nezaplatili, protože scéna, kdy Reptilicus žere člověka, vypadá jako.pamatujete ty Gilliamovy animace v Monty Python? Tak takhle dobře ne. Proto je to asi jen jediný ještěrem sežraný člověk ve filmu. Jinak nulová akce a gradace děje. První polovinu filmu se ocas regeneruje, ve zbytku filmu se ho snaží zabít (už ještěra, ne ocas). Přitom film měl patrně k dispozici hodně peněz, neboť neustále operuje s armádou a její technikou, samé výbuchy, na každém rohu dělo nebo tank kdyby se režisér vykašlal na monstrum, co vypadá jak housenka, mohl z toho být slušný válečný film. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: NEPŘEMOŽITELNÝ! NEZNIČITELNÝ!...HLEĎTE – MOCNÉ MĚSTO ZADUPÁNO DESTRUKCÍ! STŘELY A ATOMOVÉ BOMBY BEZMOCNÉ! CIVILIZACE BOUŘÍCÍ SE STRACHEM!___“Godzillí monster-horory“ mají Japonci, mají je také v Hollywoodu a s úspěchem si je vyzkoušeli i v Británii, tak proč ne……i Dánové! Jenže tady platí, více než jindy, přísloví „Když dva dělají totéž, není to totéž“. Zde to nezvládli všichni, od trikařů, až po skriptku :o) Nezvládají to dánští herci 2.kategorie, kteří svým mrtvolným hereckým projevem odříkávají své věty mechanicky jako roboti (navíc s krkolomnou angličtinou) a jediný, kdo to aspoň trochu prožívá, je generál, jehož představitel naopak zase hystericky přehrává jako prase. Nezvládají to trikaři, a to ještě s přimhouřením oka říkám, že ten nepodařený model monstra byl ten nejmenší prohřešek. Tady při závěrečné demolici Kodaně absolutně nefunguje interakce s již tak prachmizernými papírovými modely baráků, takže většinu času gumový had otírá o ně svou hlavu, jako pejsek o nožičku páníčka a HLAVNĚ (!!) – plive v postprodukci domalované zelené sliny, které nikam nedoletí a vypadají jako čára od fixu. O nějakých pyrotechnických efektech si pak divák může jenom zdát. Do toho pobíhají v „panice“ obyvatelé Kodaně, tedy komparzisté, u kterých je při podrobném pohledu vidět, jak jsou vysmátí, asi to natáčení byla jedna velká bžunda. První hodinu se natahuje čas, jak je to jen možné, takže dojde i na desetiminutový turistický výlet atrakcemi Kodaně, okořeněný naživo nazpívanou jazzovou písničkou (nic proti, to byl paradoxně jeden z mála světlých momentů). A tak jediné, co mě vytrhlo z letargie, bylo narušení nezbytného žánrového klišé s typickými postavami: profesor – jeho sličná dcera – mladý vědec, do kterého se slečna zamiluje, kdy pan profesor má ty dcery rovnou dvě. Tak vida, přeci jenom jsou ti Dánové nějak originální :o) ()

zelvopyr odpad!

všechny recenze uživatele

Fail. Jediné světlé momenty jsou vážně míněné sexistické prvky typu "tady v Dánsku nejsme zvyklí, aby se vědou zabývala taková krásná žena" (není v tom náboj, říká jí to odpudivý starý vědec). Jinak film působí jako turistické promo pro návštěvu Dánska pro americkou střední třídu, všichni Dánové mluví americky, s jižanským přízvukem... // P.S. koukal jsem i na dánskou verzi, tam jsou ještě komičtější (nechtěně) vložky... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Reptilicus“ je klasickým produktem, který byl ve své době natočen. Snaha o to, aby každá země měla svoje monstrum, které se snaží ničit její hlavní město. „Reptilicus“ ale nevyniká ani trikově a ani příběhem, atak je spíš jen takovou zajímavostí, mimochodem i z toho pohledu, že se jedná o první a zatím také jediný horor s příšerou, který kdy byl v Dánsku natočen. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (9)

  • Producent a režisér filmu Sidney W. Pink chtěl v roce 2001 natočit pokračování, které by se odehrávalo o 60 let později, aby vydělal na úspěchu filmu Godzilla (1998). Bohužel však zemřel v roce 2002 ještě předtím, než mohla začít příprava na pokračování. (Marek06)
  • Brožovaná novelizace tohoto filmu, kterou napsal Dean Owen, je pozoruhodná tím, že zahrnuje bezdůvodné sexuální scénáře, které s filmem vůbec nesouvisely. Producent a režisér filmu Sidney W. Pink byl tím rozzuřen natolik, že zažaloval společnost Monarch Books, která román vydala. (Marek06)
  • Začátek filmu se odehrává za polárním kruhem, ale prostředí vůbec nevypadá jako v polárním pásu. (Marek06)

Reklama

Reklama