Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli jako šelmy, které neznají slitování... Nevada, 1885. Kovbojové Gil Carter a Art Croft společně přijíždějí do malého města právě v okamžiku, kdy obyvatele vzruší zpráva, že někdo zabil farmáře Larryho Kinkaida a ukradl jeho dobytek. Protože šerif není přítomen, rozhodnou se někteří muži, že zákon vezmou do svých rukou. Jsou přitom přesvědčeni, že pachatelé činu nepatří mezi zdejší osadníky. Do čela skupiny pátrající v okolí po vrazích, se postaví bývalý vůdce jižanské armády, major Tetley, který nehodlá mít s nikým žádné slitování. K nim se nakonec připojují také Gil a Art, přestože mají odlišný názor… Příběh zpochybňující právo na lynčování plný emocí a násilí neopakovatelným způsobem natočil režisér William A. Wellman (Zrodila se hvězda, Žluté nebe). Jeho western je dodnes považován za mistrovské dílo, děj je doslova nabitý akcí, přitom nenabízí idylický pohled, zdůrazňuje morální otázky a odlišnost názorů jednotlivých postav. V uchopení tématu i jeho zpracování předběhl dobu, kdy vznikl. Velkou zásluhu na jeho působivosti a dynamičnosti nesporně má také legendární kameraman Arthur C. Miller. Postavu čestně a morálně uvažujícího Gila hraje Henry Fonda, Anthony Quinn ztvárnil roli nezkrotného Mexičana Juana Martíneze a Dana Andrews vytvořil nezapomenutelnou úlohu Donalda Martina. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Han22 

všechny recenze uživatele

Netradiční western. Skupina chlapů vyráží dopadnout a potrestat vrahy, co zabili farmáře Kincaida a ukradli mu dobytek. Když v prérii narazí na skupinu podezřelých, o jejich vině a osudu je předem rozhodnuto a to i přes nesouhlas pár z nich. Jízda do Ox Bow je bohužel takový film, jehož průběh i konec je jasný, nenabízí ani žádné velké drama a ani ten Fondův hrdina nepředvede nic podstatného. Příliš jednoduché a krátké. Ve vedlejší roli mladý Harry Morgan alias plukovník Potter z Mashe. V nulové konkurenci western roku 1943. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád soudní dramata jako Dvanáct rozhněvaných mužů nebo Kdo seje vítr, která se obvykle přes kupu kvalitních dialogů doberou pointy hodné zamyšlení. Jízda do Ox-Bow sice není situována přímo do soudní síně, ale svou strukturou má k výše uvedeným filmům blízko. V jiném westernu by pověšení vrahů a zlodějů dobytka nikdo neřešil, tento však dává prostor morálnímu aspektu věci. Samozvaný soudní tribunál (v němž mají hlavní slovo stejně ti hlasitější) nechce spravedlnost, chce trest. Dav lačnící po krvi jedinec zastavit nedokáže. Dialogy nejsou napsány přímo mistrovsky, ale zvolené situace dobře demonstrují mravní poklesky lidí, kteří jsou zrovna na koni (třeba i doslovně). Výsledný dojem kazí doslovnost závěru, podtrhujícího trpký vzkaz pro všechny, kteří by se snad rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou: vykonáním rozsudku nic nekončí, naopak může být začátkem vašeho pozvolného konce. 85% ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Na pet hvezd to nebylo, ale v ramci lepsi/horsi 4* je to ta prvni varianta. Komercni propadak a pravdepodobne jeden z prvnich revizionarskych westernu vubec, The Ox-Bow Incident prezentuje naprosto odlisnou podobu divokeho zapadu, nez na jakou jsme z tehle doby zvykli... Jelikoz je film pomerne kratky, natahnul Wellman pribeh naprosto zbytecnou scenou s dostavnikem, kterou (a potazmou cely film) alespon trochu vylepsil cameem puvabne beckove herecky Mary Beth Hughes. Co se hercu tyce, tradicne kvalitni vykon podal Henry Fonda a v te dobe jeste neznamy Dana Andrews, pobavil i Anthony Quinn vymenujici si homopohledy s "Majorovym" synem. Zbytek nebyl spatny (Davenport, Darwell, Conroy), ale za zminku uz to nestoji. Zajimavost - naprosto stejny kulisy mesta Bridger's Wells pouzilo 20th Century v roce 1950 ve filmu The Gunfighter s Gregory Peckem a dokonce i v roce 1959 ve filmu Warlock s ... wait for it ... Henrym Fondou :) Je docela dost dobre mozny, ze jich bude i vic, ale tyhle dva jsem si podle mesta proste vybavil okamzite. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Jsou ti tři chlapi vinní nebo nevinní.. já myslím, že je to jedno, dneska někoho oběsíme a kašlem přitom na zákony - takhle nějak by se dal shrnout tento film. Označení "western" je spíš jen jako taková "kulisa", protože tohle je jedno velké "drama" (kromě úvodních desítek minut). Někdo je zabit a banda chlapů, kteří si hrajou na drsňáky, bere zákon do svých rukou a chystá se dopadnout viníky. Náhodou narazí na tři muže, které obviní a ti se nemají jak bránit - tady to teprve začíná. Jsou bezmocní, nemají právo na spravedlivý soud, důkazy jsou nepřesvědčivé, ale čím dál více situace nasvědčuje tomu, že jsou opravdu do zločinu zapleteni - vycházejí na povrch nové "poznatky" a oni už nejsou těmi, kterými se na první pohled zdáli býti. Atmosféra tomu nechybí, délka je naprsto ideální (krátké, nenudící, zbytečně neprotahované) a.. dopis je sice pěkný, ale líp by udělali, kdyby o něm jen mluvili.... 7/10 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

12 rozhnevanych kovbojov na Ceste slavy divokym zapadom. Lumeta to propomina pribehom, Kubricka atmosferou bezmocnosti. Nie je to typicky western, ale skor sudna psychologicka drama. Ak niekomu dojde pointa pred jej vypovedanim, je to o to silnejsie. Herci na cele s Fondom vynikajuci, vypovedna hodnota silna, film aj vdaka dlzke velmi svizny. 9/10 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Ulice v městečku je stejná jako ta, která byla později použita ve filmu Pistolník (1950). (Mol)
  • Henry Fonda si nedal počas natáčania nikdy dole svoje westernové oblečenie, dokonca v ňom spal, aby sprostredkoval autentický pocit. (westerns)

Reklama

Reklama