Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli jako šelmy, které neznají slitování... Nevada, 1885. Kovbojové Gil Carter a Art Croft společně přijíždějí do malého města právě v okamžiku, kdy obyvatele vzruší zpráva, že někdo zabil farmáře Larryho Kinkaida a ukradl jeho dobytek. Protože šerif není přítomen, rozhodnou se někteří muži, že zákon vezmou do svých rukou. Jsou přitom přesvědčeni, že pachatelé činu nepatří mezi zdejší osadníky. Do čela skupiny pátrající v okolí po vrazích, se postaví bývalý vůdce jižanské armády, major Tetley, který nehodlá mít s nikým žádné slitování. K nim se nakonec připojují také Gil a Art, přestože mají odlišný názor… Příběh zpochybňující právo na lynčování plný emocí a násilí neopakovatelným způsobem natočil režisér William A. Wellman (Zrodila se hvězda, Žluté nebe). Jeho western je dodnes považován za mistrovské dílo, děj je doslova nabitý akcí, přitom nenabízí idylický pohled, zdůrazňuje morální otázky a odlišnost názorů jednotlivých postav. V uchopení tématu i jeho zpracování předběhl dobu, kdy vznikl. Velkou zásluhu na jeho působivosti a dynamičnosti nesporně má také legendární kameraman Arthur C. Miller. Postavu čestně a morálně uvažujícího Gila hraje Henry Fonda, Anthony Quinn ztvárnil roli nezkrotného Mexičana Juana Martíneze a Dana Andrews vytvořil nezapomenutelnou úlohu Donalda Martina. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Poměrně krátký, přesto velmi výmluvný a emocionálně silný portrét americké touhy po lynčování, hledání obětních beránků a promítání vlastní zkaženosti do jiných lidí. Tedy snímek stejně aktuální dnes jako před těmi osmdesáti lety. A Henry Fonda je zde v netradičně odtažité, o to však ve finále působivější roli. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

V době vzniku myšlenkově možná hodně progresivní, v současnosti ovšem neuvěřitelně průhledný film. Jedna velká teze, kterou jakmile prokouknete (což musí snadno zvládnout každý alespoň trochu bystrý divák), budete se do konce už jen nudit. Popřípadě (naivně a zbytečně) doufat, že v závěru dojde na nějakou překvapivou a sofistikovanou pointu. V takovém případě budete zklamáni a otráveni ještě o dost víc... ()

Reklama

Ernst 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit dojmu ze se nejedna prilis o western, ale spise o soudni drama a nejelepe spise o moralni drama na otazku do jake mir muze clovek vzit do svych rukou zakon a rozhodnout o smrti druheho. Jedna se o stary studiovy film zasazeny do westernoveho prostredi. Prestoze zacatek trvajici pomalu 20 minut az pul hodiny, kde se debatuje o vytvoreni dovbrovolnicke jednotky, ktera vypatra a potresta zlodeje dobytka a vrahy jednoho z zdejsich farmaru, je neuveritelne pomala a lehce az nudna, ve chvili, kdy hlidka vyjede, film ziskava na obratkach. Z hlediska hereckych vykonu se nam predtavi takovy velikani jako je Henry Fonda, Anthony Quinn, Harry Morgan (znamy spise jako plukovnik Potter ze serialu MASH) anebo muj oblibeny herec Dana Andrews. Vetsina filmu se toci ohledne popravy tri udajnych vrahu a zlodeju dobytka, pres zajimave herecke vykony a zde zvlaste ocenuji Anthony Quinna a Dana Andrewse (Henry Fonda pres svou hlavni ulohu zustava upozaden). Dalo by se rici ze film je jakousi studii davoveho chovani, ale to bych asi prilis prehanel. Jednotlive postavy jsou pak take zajimave vykreslene - mestsky opilec, ktery je fanouskem veseni a lyncovani, soudce stojici na strane zakona pres nevuli davu jej respektovat, reverenda, ktery nemuze stat na jine strane nez na te, ktera je proti jejich potrestani a v neposledni rade mladeho hocha, ktery je nucen svym otcem, byvalym jiznaskym generalem, prihlizet a ucastnit se na techto zverstvech... Ne, The Ox-Bow Incident neni prilis westernem, nicmene se jedna o zajimavy pocim filmoveho prumyslu behem 2. svetove valky. Kdo uvidi nemel by byt zklaman. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád soudní dramata jako Dvanáct rozhněvaných mužů nebo Kdo seje vítr, která se obvykle přes kupu kvalitních dialogů doberou pointy hodné zamyšlení. Jízda do Ox-Bow sice není situována přímo do soudní síně, ale svou strukturou má k výše uvedeným filmům blízko. V jiném westernu by pověšení vrahů a zlodějů dobytka nikdo neřešil, tento však dává prostor morálnímu aspektu věci. Samozvaný soudní tribunál (v němž mají hlavní slovo stejně ti hlasitější) nechce spravedlnost, chce trest. Dav lačnící po krvi jedinec zastavit nedokáže. Dialogy nejsou napsány přímo mistrovsky, ale zvolené situace dobře demonstrují mravní poklesky lidí, kteří jsou zrovna na koni (třeba i doslovně). Výsledný dojem kazí doslovnost závěru, podtrhujícího trpký vzkaz pro všechny, kteří by se snad rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou: vykonáním rozsudku nic nekončí, naopak může být začátkem vašeho pozvolného konce. 85% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Netradiční western. Skupina chlapů vyráží dopadnout a potrestat vrahy, co zabili farmáře Kincaida a ukradli mu dobytek. Když v prérii narazí na skupinu podezřelých, o jejich vině a osudu je předem rozhodnuto a to i přes nesouhlas pár z nich. Jízda do Ox Bow je bohužel takový film, jehož průběh i konec je jasný, nenabízí ani žádné velké drama a ani ten Fondův hrdina nepředvede nic podstatného. Příliš jednoduché a krátké. Ve vedlejší roli mladý Harry Morgan alias plukovník Potter z Mashe. V nulové konkurenci western roku 1943. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Henry Fonda bol vo všeobecnosti nešťastný z kvality filmov, natáčaných počas kontraktu so spoločnosťou 20th Century Fox. Len v prípade dvoch filmov z tohto obdobia vyjadroval svoju spokojnosť s účinkovaním v nich. Okrem The Ox-Bow Incident to bola aj snímka The Grapes of Wrath (1940). (beso74)
  • Ulice v městečku je stejná jako ta, která byla později použita ve filmu Pistolník (1950). (Mol)
  • Henry Fonda, který měl vojenský odklad, se ihned po natočení tohoto snímku dobrovolně přihlásil do Amerického vojenského námořnictva. (Kulmon)

Reklama

Reklama