Dům v kraji hrůzy

Terror Tract

Komedie / Thriller / Horor

USA, 2000, 96 min

Brian Tyler

Povídkové horory jsou spíše věcí dávné minulosti, tenhle novodobý příspěvek ale dopadl velmi dobře. První povídka má nejlepší hororovou atmosféru, druhá povídka má nejlepšího záporáka a povídka třetí, no, tu bych klidně vyškrtnul. Závěr, v němž se dozvíme osud manželského páru, který diváka celým filmem provází, vytáhl hodnocení na čtyři hvězdy. Celkově příjemné pokoukání.(7.2.2011)

Divím se, že tento film je tak neznámý v České republice. Na HBO ho dávali asi třikrát pod názvem Dům v kraji hrůzy. Jde o snímek složený třemi více či méně hrůzostrašnými povídkami, které ale mají bohužel sestupnou úroveň. Na začátku, na konci a i mezi povídkami nás provází mladý pár, který si chce zakoupit nový rodinný dům a začít spokojený život. Ať ale narazí na jakýkoliv dům, vždy jim prodávající vypravuje příběh s ním spojený , který nakupující odradí od koupě. Na konci se semele ukrutně zábavná taškařice, která celý film posune na rovinu komedie, ale i tak se jedná o velice originální a zábavným způsobem pojaté dílo, které kdyby nahradilo dle mého nepovedený třetí příběh, vyšvihlo by se na pět hvězdiček.(12.12.2005)

Docela povedený soubor tří povídek, které spojuje trochu zvláštní realitní makléř, snažící se mladému páru prodat nějaký dům. Bohužel každý má svou temnou minulost... Dům v kraji hrůzy se nese lehce v parodickém hávu, což filmu určitě prospělo, ale jak už to u povídkových hororů bývá, i tenhle trpí celkovou nevyvážeností. První a poslední příběh mají trochu televizní look, jsou víceméně průměrné, ale o napětí přesto není nouze (třetí kousek se honosí až De Palmovským závěrem). Nejlepší je dozajista prostřední část, kde spokojenou rodinku rozvrátí agresivní opice. Ta má totiž všechno: napětí, akci, krev a špatný konec. Osvěžením jsou pak poslední minuty před titulkami, které překvapí šíleným zakončením.(11.6.2011)

Tri makabrózne poviedky, vtipne rámcované štvrtým, akoby vypadli z knižiek majstrov čierneho humoru formátu Roalda Dahla či Sakiho. A k tomu príjemne chrumkavá "retro-eighteesácka" atmosféra, v ktorej sa snúbi nadľad, béčková poetika a balansovanie medzi hrôzou a humorom. Škoda, že podobný typ príbehov (a filmov) už zrejme navždy zostane prikrytý hlinou a náhrobkom s nápisom "20. storočie".(17.1.2011)

Těžký to život realitního agenta. Každý dům má svá tajemství a některá by měla zůstat nevyřčena.(31.12.2009)

Povedený povídkový horor, jehož jednotlivé příběhy neklesnou díky délce (každý okolo slabé půlhodinky) pod hranici průměru. První, v němž sehraje roli nevěra krásné paničky a faktu, že její manžel o těchto záletech ví, ale jaksi mu jeho plán na odplatu nevyjde, je nabitá působivou hororovou atmosférou (80%). Druhý, kde hraje hlavní roli malá opička, je zase ukázkou vlivu zákeřného zvířete na přeměnu osobností v jedné láskyplné rodině (70%). A nakonec třetí, jehož hlavní postava má předtuchy o sériových vraždách jednoho pomatence v masce ošklivé babky (60%), je sice ze všech nejslabší, ale opět mu hraje do karet ona milosrdná délka, takže jsem se v podstatě ani u jednoho dílu nestihl nudit... navíc je to vše podkopáno komediálním žánrem, který výslednou zábavu rozhodně nekazí. 70%(13.4.2010)

Velice povedený snímek,který si určitě zaslouží pozornost.I když kvalita jednotlivých příběhů kolísá(obvzlášť ten s opicí mě moc nezaujal)jako celek film hodnotím nadprůměrně.Film mě dokázal vyděsit a zárověň i pobavit,což se mi u současných hororů až tak často nestává.Co mě ale celkem mrzí,je fakt,že od té doby co jsem ho poprvé viděla na HBO(asi před 8 lety),jsem ho nikde jinde nezaregistrovala,což je velká škoda.Doufám,že se tento nenápadný,nicméně kvalitní snímek zase někde vynoří.(23.6.2009)

Příběh s opicí je nejlepší:)(10.7.2010)